Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 19:35:00

Trianon: Kocsis-Cake azt kérte, hogy a kormány rendelje el országosan Karácsony-javaslatát, itt a válasz!

Elutasította a kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár a parlamentben a Párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kérését, hogy a kormány saját hatáskörben rendelje el országosan - amit Karácsony Gergely Budapesten már megtett -, hogy Trianon századik évfordulóján június 4-én fél 5-kor legyen egyperces néma emlékezés. Az ellenzéki politikus elkésett a parlamenti javaslattal, ezért kérte a kormány segítségét.

Hajlandó-e a kormány saját hatáskörben országszerte elrendelni, hogy Karácsony Gergely javaslatához hasonlóan - ami szerint Budapesten június 4-én 16.30 leáll egy percre a forgalom a trianoni békeszerződés 100 éves évfordulójára emléjezve - egy perces néma csenddel emlékezzünk Trianonra? - kérdezte Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a parlamentben a kormány képviselőjét, Dömötör Csaba államtitkárt.

Az ellenzéki képviselő azért kérte, hogy a kormány rendelje ezt el, mert noha a parlament nemzeti összetartozás bizottsága egyhangúlag támogatta Kocsis-Cake Olivio javaslatát, de azt az Országgyűlés két nap alatt, június 4-re már nem tudná megszazavazni az idő rövidsége miatt.

“Trianon egy olyan kérdés, ami összeköt, és nem, ami szétválaszt. Mindannyian tragédiaként értékeljük Trianont, ebben konszenzus van”

- mondta Dömötör Csabának az ellenzéki képviselő, hozzátéve: abban az egy percben mindenki azt gondolna, amit akar Trianonról, de méltóképpen emlékezne így meg mindenki.

Dömötör: fontos, de Kocsis-Cake kicsúszott a határidőből

“Fontos és az ön részéről méltányolandó, hogy azon gondolkodik, hogyan lehetne erről az eseményről megemlékezni” - válaszolt a kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár, de mint mondta: a javaslatával már kicsuszott a határidőből. És ő azt a tájékoztatást kapta, hogy Kocsis-Cake ott volt az Országgyűlés Házbizottságában, de ott nem tett ilyen javaslatot - mondta Dömötör Csaba, ezzel elutasítva a Párbeszéd politikusának a kérését, hogy a kormány országosan rendelje el egy kormányhatározatban a megemlékezést Trianonról országszerte június 4-én, egy percben 16.30-kor.

Kocsis-Cake kérte: gondolja újra

Dömötör elutasító válasza után Kocsis-Cake elismerte, hogy a javaslata a járványhelyzet miatt valóban nem időben született meg a trianoni megemlékezésről. De azt kérte, gondolja újra a kormány, hogy mégis elrendeli egy kormányhatározatban országosan a megemlékezést.

Az államtitkár egy újabb körben az elutást azzal indokolta, hogy Kocsis-Cake egy olyan frakcióban ül, amelyikben ülők nem támogatták 2010-ben a kettős állampolgárság megadását a határon túliaknak. Dömötör Csaba nyilván arra gondolt, hogy Kocsis-Cake Olivio mostani frakcióvezetője, az akkor még LMP-s Szabó Tíme nem szavazta meg a kettős állampolgársági törvényt, hanem tartózkodott, ami udvarias nemet jelent - 2010-ben ugyanis még nem volt Párbeszéd frakció.

Ajánlom

További belföldi híreink