Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 21:06:00

Török Gábor: ha így folytatja az ellenzék, semmi esélye nem lesz 2022-ben

A közvéleménykutatások szerint nőtt a kormány népszerűsége, az ellenzék pedig továbbra sem tudja bővíteni a szavazótáborát. Török Gábor két hónappal ezelőtt még azt mondta, hogy az ellenzéknek érdemes lehet előrehozott választásban gondolkoznia, most megkérdeztük, hogyan látja a helyzetet.

Török Gábor politológus az ATV Egyenes Beszéd műsorában elárulta, hogy az elmúlt 10 évben azt vette észre, hogy semmi olyat nem csinál a kormány, amiről ne tudná kimutatni,hogy működik. Az egész kormányzásuk közvéleménykutatásokon alapul, a politológus szerint elképesztő profizmussal csinálják: ami nem működik, azt elengedik, ami meg megy, azt továbbviszik. A politikában a vélemények is tények, a Fidesz pedig ezzel tisztában van- hangsúlyozza a politológus.

Török Gábor két hónapja azt mondta, hogy az ellenzéknek előrehozott választásra kellene készülnie, most viszont úgy látja, a kormányoldal annyival jobb helyzetben van, az ellenzék pedig annyival gyengébb, hogy erre nincs is szüksége a kormánynak. Két hónappal ezelőtt még az látszott, hogy itt a gazdasági és társadalmi helyzet miatt lehet jobb lesz a kormánynak egy őszi választás. A politológus szerint viszont, amit az elmúlt időszakban láttunk a kormánynál - a politikai tudatosság és a profizmus- az elmaradt az ellenzéknél teljesen, ezért nem kell nekik ebben gondolkodniuk, mert ha ez így folytatódik tovább, akkor az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben.

A politikai elemző szerint a járványhelyzetben a kormány politikai szempontból leiskolázta az ellenzéki pártokat, azok ugyanis - mint mondta- semmi értékelhetőt nem tudtak felmutatni. Török Gábor szerint a kormánypártoknak nem fog nőni a támogatottsága a következő időszakban, a kérdés viszont mégsem az, hogy az ellenzék tudja-e növelni a táborát, inkább az, hogy tud-e annyit veszíteni a Fidesz, ami az ellenzéknek kedvez. A politológus abban sem biztos, hogy az ellenzék élni tudna a helyzettel, ha nekik lejtene a pálya.

"Az emberek tudják, mit akar a kormány. Azt viszont nem, hogy mit akar az MSZP, a Jobbik, az LMP? Mintha nem lennének"

- magyarázza Török.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a ciklus felénél vagyunk, és olyat még nem láttunk, hogy ha félidőnél ilyen népszerű egy kormány, elveszti a választást.

Török azt ajánlja az ellenzéknek, hogy nézzék meg, mit csinált 2008-ban, ellenzéki pártként a Fidesz: "volt üzenete, amire rezonáltak a választók" - mondta. Az elemző szerint 2010 óta a közvéleménykutatások egy másik mutatóval haladnak együtt, ez pedig az emberek gazdasági érzetének mutatója. "Romló gazdasági környezetben a kormányok támogatottsága csökkenni szokott, a kormány narratívában ennek most elé ment. Az ellenzék viszont azt gondolja, hogy ölükbe hullik a hatalom, de kérdés, hogy tudnak-e ezzel élni" - fogalmazott.

Török azt várná az ellenzéktől, hogy valami politikai stratégia, vízió alapján elkezdjen politizálni. Ha én nem tudom mi ez, akkor az emberek honnan tudnák? - tette fel a kérdést a politológus.

Az ellenzék nagyon-nagyon rossz helyzetben van Magyarországon - összegzi Török Gábor a gondolatait.

 

 

​atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink