Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 14:25:00

Szijjártó megszólalt Trianonról és Karácsony javaslatáról is

“Gesztus” - így értékeli Szijjártó Péter, hogy a szlovák miniszterelnök ma estére, a trianoni évforduló hetében baráti összejövetelre hívta a felvidéki magyarokat a pozsonyi Várba. A mülügyminiszter az ATV kérdésére Karácsony Gergely június 4-ei javaslatáról is megszólalt. A szlovák külügyminiszter “erős jelzésnek” nevezte a budapesti meghívását, reméli: a budapesti hangvétel” is empatikus lesz június 4-én.

A szlovák miniszterelnök urat tisztelettel várjuk Budapesten - mondta Szijjártó Péter a szlovák külügyminiszterrel tartott ma déli sajtótájékoztatóján Igor Matovic lehetséges budapesti látogatásáról, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal.

Szijjártó Péter azt mondta, szívesen látjuk Igor Matovicot Budapesten, hiszen a két ország közötti stratégia kapcsolat mindenképpen indokolja, hogy az új szlovák miniszterelnök “találkozzon magyar kollégájával”. A személyes kapcsolatfelvétel megtörtént már Orbán Viktor és Igor Matovic között, többször beszélt egymással a két miniszterelnök, alapvetően a járványügyi helyzet miatt. “De megtisztelne minket, hogyha a miniszterelnök úr követné a külügyminisztert és eljönne Budapestre” - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Meghívás a pozsonyi Várba: gesztusként értékeljük

Szlovákia miniszterelnöke a felvidéki magyarok képviselőit a mai napra egy fogadásra invitálta Pozsonyba. Ők a meghívást köszönettel elfogadták és ott lesznek. “Arra kértem pozsonyi nagykövetünket is, hogy ő is siessen vissza Pozsonyba, hogy ott tudjon lenni ezen a találkozón. Mi ezt mindenképpen gesztusnak értékeljük” - mondta Szijjártó Péter arról, hogy a trianoni évforduló előestéjén, mára Matovic kormányfő egy baráti összejövetelre a pozsonyi Várba meghívott több mint 100 felvidéki magyar közéleti szereplőt, személyiséget.

Trianonról: teljesen mást jelent a szlovákoknak és nekünk, de...

Az ATV kérdésére, hogy - míg a román parlament Trianont, június 4-ét emléknappá nyilvánította és a románok ünnepelnek, addig Matovic miniszterelnök a felvidéki magyarokat mára meghívta a pozsonyi Várba - a trianoni évfordulón milyen megemlékezés szolgálja inkább az együttműködést, semmint a konfliktusok erősítését, Szijjártó Péter azt válaszolta: abban nincs közöttünk vita, hogy ez az évforduló “teljesen mást jelent a szlovákoknak és teljesen mást jelent a magyaroknak”. De azt gondolom, hogy ez természetes, már hogy mást jelent. Mi elveszítettük az ország területének kétharmadát, ez történelmünk egyik legszomorúbb pillanata. A szlovákoknak meg mást jelent - tette hozzá a miniszter.

A jövőbeni jó együttműködés azon múlik, hogy “az ilyen eltérő értelmezések lehetővé teszik-e, hogy kölcsönösen tiszteletben tudjuk-e tartani egymás érzelmeit ebben a kérdésben és nem kerül sor provokációkra, hanem elfogadjuk, hogy egy másik nemzetnek ugyanaz a történelmi esemény teljesen mást jelent. Ők elfogadják azt, hogy számunkra ez a történelem egyik legszomorúbb napja, mi meg elfogadjuk azt, hogy ők erről másként gondolkodnak”

- hangoztatta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy “a jövőre nézvést pedig építjük azt az együttműködést, ami miatt jobb lesz az élet a Felvidéken élő magyaroknak és jobb lesz az élete a Magyarország területén élő szlovák közösségnek is”.

Karácsony javaslatáról: először hallja, de minden méltó megemlékezés támogatható

“Karácsony Gergely javaslatáról most hallottam először. Minden olyan kezdeményezést lehet támogatni, ami méltó módon emlékezik meg erre a történelmi eseményre” - mondta Szijjártó Péter szintén az ATV kérdésére. A főpolgármester még májusban vetette fel, hogy június 4-én délután 16.30-kor álljon meg Budapesten a forgalom a trianoni békediktátum aláírásának a századik évfordulóján. “Hogyha megismerhetem a részleteit Karácsony Gergely javaslatának, akkor tudunk erről bővebben nyilatkozni” - mondta Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

“Próbáljuk meg tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Arra visszatérve, hogy Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovic mára meghívta a felvidéki magyarság képviselőit a pozsonyi Várba baráti összejövetelre, Szijjártó Péter a kérdésünkre elmondta azt is: az elmúlt héten tárgyalásokat folytatott más országok külügyminiszterével is, járt Bukarestben is, és itt volt Budapesten az ukrán külügyminiszter is. “Mindenkinek világosan elmondtam: egyértelmű, hogy mást gondolunk erről, próbáljuk meg tiszteletben tartani egymás érzéseit” - mondta a külügyminiszter a trianoni évfordulóról. “Úgy látjuk, hogy Szlovákia részéről ebben a kérdésben teljes nyitottság van, számunkra ezt jelzi a szlovák miniszterelnök gesztusa is” - tette hozzá a külügyminiszter.

Korčok: Legyen ez az empátia hete!

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a trianoni évfordulóval kapcsolatos kérdésekre szintén arról beszélt, hogy ez a nap mást jelent a szlovákok és mást Budapest számára, de a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: “ami nem kapcsol össze, nem kell hogy elválasszon”. Eltérően ítélik meg a trianoni békeszerződést, összetett, bonyolult a történelme a térségnek, és van, akinek a számára június 4-e trauma. De a budapesti meghívását a trianoni évforduló hetében “erős jelzésnek” nevezte. A ma esti pozsonyi összejövetelre utalva Ivan Korčok úgy fogalmazott: legyen ez a hét “az empátia hete”. A szlovák külügyminiszter végül a reményét fejezte ki, hogy a “budapesti hangvétel” is empatikus lesz.

Ajánlom

További belföldi híreink