Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 15:40:00

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is elhagyja a Jobbikot

A Jobbik közleményében jelentette be, hogy Mirkóczki Ádám közös megegyezéssel távozik a pártból.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is elhagyja a Jobbikot

Mirkóczki Ádám tavaly őszig a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt, ekkor választották meg Eger polgármesterévé, így távozott az Országgyűlésből.

A Jobbik közleményében arról ír: közös megegyezéssel távozik a Jobbikból Mirkóczki Ádám. 

A párt közleményében hangsúlyozza, hogy semmilyen nézeteltérés, semmilyen konfliktus nem áll ennek a hátterében, és Mirkóczki Ádám döntésének egyáltalán nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez. Kiemelik, hogy nem politikai döntés született sem a Jobbik, sem pedig Mirkóczki Ádám részéről: a polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával. Mirkóczki Ádámnak semmilyen konfliktusa nincs és nem is volt a párt mostani elnökségével, és egyetért a Jobbik irányvonalával is - áll a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, a Jobbikban a múlt héten gyorsultak fel az események. Sneider Tamás volt pártelnök, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely távozott a frakcióból, Varga-Damm búcsúzóul távozásra szólította fel Jakab Péter elnököt.

Mint emlékezetes: a Jobbik 2018-ban több mint egymillió szavazattal, listán 19 százalékot elérve a második helyen végzett az országgyűlési választáson, és 26 képviselőt küldhetett a Házba. Közülük aztán a pártban lezajlott tisztújítás után kizárták a frakcióból a tisztújításon Sneider Tamással szemben Toroczkai Lászlót támogató Dúró Dórát, majd. Később távozott a képviselőcsoportból Fülöp Erik, Apáti István, illetve Volner János.

Hegedűs Lórántné és Szávay István visszaadta a mandátumát, utóbbi később ki is lépett a pártból. A Szávay helyére került Bencsik János februárban távozott a frakcióból, az egészen abszurd bűnügybe keveredett Staudt Gábor pedig lemondott a mandátumáról.

Jakab Péter elnöki székbe kerülése után folytatódott a Jobbik-frakció szétesése; a már említett Bencsik János volt budapesti Jobbik-elnök, majd Bana Tibor egykori Vas megyei elnök lépett ki a pártból.

Kilépett a volt elnök

A múlt héten kiderült: lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. A politikus ezt szerda délután jelentette be közösségi médiaoldalán. A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás.

Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének "mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot".

Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot - fogalmaz.

Múlt hétfőn közölte az MTI-vel Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Közlése szerint a lépés "nem személyről, hanem feladatról szól", hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Sneider Tamás csütörtökön jelentette be, hogy nem mond le a posztról.

Farkasnak elege lett

Farkas Gergely, a párt országgyűlési képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy a mai nappal kilépett a Jobbik Frakciójából. "A továbbiakban nem kívánok asszisztálni Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot" - írja. „Bünösök közt cinkos, aki néma!” - így kezdi bejegyzését Farkas. A politikus azt írja, a mostani Jobbik már nem az ő közössége.

"Nem az én közösségem az, ahol egy nemzeti-konzervatív párt elnökeként Jakab Péter számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy 'azzal baloldali szavazókat riasztanánk el'. Teszi ezt akkor, amikor mindenki tudja, hogy a kormányváltás érdekében nem egy sokadik baloldali pártra van szükség, hanem egy karakteres, nemzeti, jobboldali politikai közösségre, amely vonzó lehet a Fidesz-árvák számára is. Szomorú folytatása ennek a gondolkodásnak, hogy egy nemzeti párt elnökeként Jakab Péter most hétfői felszólalásában már a külhoni magyaroknak adott támogatást kritizálta" - írja, majd tételesen felsorolja, mi az, amit kifogásol a párt működésében. Farkas azzal zárja bejegyzését: lezártnak tekinti az ügyet.

Varga-Damm ultimátuma és távozása

A Jakab Péter által a múlt héten becstelenséggel megvádolt Varga-Damm Andrea szerint az elmúlt 10 napban a Jobbik megalázta "Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját" ezért felszólítja "pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást." Varga-Damm ezzel együtt bejelentette a frakcióból történő kilépését, a pártból viszont nem távozott. Hétfőn azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy megvárja, míg kizárják a Jobbikból.

 
Ajánlom

További belföldi híreink