Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 18:30:00

Megszólalt a Honvédelmi Minisztérium a tervezett katonai iskolákkal kapcsolatban

A HM az ATV Híradójának kérdésére közleményében azt írta, a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok országszerte 16 katonai iskolát szüntettek meg, jelentősen gyengítve ezzel a Magyar honvédség utánpótlását. Ezen kívánnak most változtatni új oktatási intézmények létrehozásával.

2013 óta Debrecenben működik a Magyar Honvédelmi Minisztérium fenntartásában, az ország egyetlen katonai középiskolája. A jövőben viszont akár 8-10 új iskola és kollégium is épülhet országszerte. Hódmezővásárhelyen és Székesfehérvárott már zajlanak az előkészületek. A polgármester örül, hogy ismét lesz katonai kollégium Fehérváron.

"Megjelölésre került az az ingatlan együttes, amelyiket ez érinteni fog. Ebből van olyan ingatlan, ami tervezetten átkerülne katonai célokra a magyar állam tulajdonába, így van lehetőség arra, hogy korábban kollégiumként használt épületet, újra kollégiumként tudjanak a katonák használni" - mondta híradónknak Cser-Palkovics András.

A polgármester hozzátette, ez nem egy zöld mezős beruházás, hanem felújítás. Cser-Palkovics András szerint a városi fiatalok körében van érdeklődés a képzés iránt.

"23950 hivatásos katonánk van" - a miniszterelnök ezt még márciusban mondta, arról azonban nincsenek publikus adatok, hogy pontosan hányan dolgoznak a Magyar Honvédségben. Az ATV híradója megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, miért szükséges ennyi katonai középiskola létrehozása. A minisztérium azt közölte:

"a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok országszerte 16 katonai iskolát szüntettek meg, jelentősen gyengítve ezzel a Magyar honvédség utánpótlását. Ezen kívánunk most változtatni új oktatási intézmények létrehozásával".

Hozzáteszik: a kormány határozott szándéka az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása. E biztonság egyik kulcsa a magyar katonák és a Magyar Honvédség képességeiben rejlik, ezért indította el a kormány az elmúlt évtizedek legátfogóbb honvédelmi és haderőfejlesztési programját, amelyben egyaránt szerepel a Magyar Honvédség technikai eszközeinek megújítása, és a személyi állomány utánpótlásának, korszerű képzésének biztosítása. 

A HM szerint a jelenleg meglévő és a jövőben tervezett intézmények nem katonaiskolák, hanem olyan, a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában lévő köznevelési és szakképző intézmények, amelyek pedagógiai programjában, házirendjében a honvédelmi neveléshez kapcsolódó plusz nevelési és oktatási feladatok is helyet kapnak.

"A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás. Ugyanakkor az ilyen intézményekben végzett diákok nagyon fontos és minőségi utánpótlásává válhatnak a Magyar Honvédség tiszt- és altisztképzésének"

- írták.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink