Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 16:54:00

Belügyi államtitkár: A Deák téren kegyeleti megemlékezés zajlott, erőszakmentesen

“A BRFK szerint a Deák téren a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó esemény nem történt” múlt csütörtökön. Ott kegyeleti megemlékezés zajlott - jelentette ki Kontrát Károly belügyi államtitkár a parlamentben, visszautasítva, hogy a rendőrség politikai utasításra nem lépett fel. A rendőrség a Dohány utcai eseményt viszont gyűlésnek tekintette, ezért 6 főt állítottak elő, és 34 fővel szemben éltek szabálysértési feljelentéssel - mondta a belügyi államtitkár.

Az azonnali kérdések során Arató Gergely (DK) “a szörnyű” Deák téri késes támadás miatti tüntetésről kérdezett, miután “ az első szava a részvét” volt. De az ellenzéki politikus azt mondta: jogsértő volt a múlt csütörtöki tüntetés, ott rasszista jelszó is elhangzott, a felvonulás uszító jellegű volt. Idézte a törvényt, miszerint a közbiztonságot szükségtelenül, aránytalanul veszélyeztető gyűlést a járványügyi szabályok miatt is fel kellett volna oszlatnia a rendőrségnek, akkor is, ha előtte nem tiltották be. Miért nem oszlatta fel a rendőrség a tüntetést? - kérdezte Arató Gergely.

A kérdésre válsszoló Kontrát Károly belügyi államtitkár is a részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Mint mondta, a kormány mindig is elítélte a szélsőségeket. A törvényeket mindenkinek be kell tartani, de érvényesül a gyülekezési jog szabadsága, Magyarország szabad ország, a rendőrség a szükséges jogszabályok szerint tud intézkedni - tette hozzá.

Ezután Arató Gergely kérdésére Kontrát Károly közölte: a rendőrség külön kezelte a Dohány utcában és a Deák téren történteket, különálló eseményeknek tekintette azokat. Az előzőt gyűlésnek, míg a Deák térit megemlékezésnek tekintette. A BRFK szerint az Országos Roma Önkormányzat előtt a Dohány utcai rendezvény gyűlésnek minősült, ezért a rendőrség ott felhívta a figyelmet, hogy szabálysértést követnek el a résztvevők a veszélyhelyzet idején. Ott 6 főt állítottak elő, és 34 fővel szemben éltek szabálysértési feljelentéssel.

“A BRFK szerint a Deák téren a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó esemény nem történt”

- jelentette ki Kontrát Károly, hozzátéve: ott kegyeleti megemlékezés zajlott, egy közösség tagjai gyászolták tragikusan elhunyt társukat. Korábban is volt példa kegyeleti megemlékezésre egy tragikus esemény évfordulóján, a rendőrség akkor sem avatkozott be - mondta Kontrát Károly. Erőszakmentesen zajlott az esemény a Deák téren, gyertyagyújtással. Egy rosszullét miatt történt csak rendőri intézkedés - tette hozzá.

“Ez a válasz sokkal cizelláltabb volt, mint amit a rendőrség közölt korábban, de hamis”

- reagált Arató Gergely. Azok a felvételek amikről beszélt, a Deák téren készültek, a résztvevők egy része politikai tüntetésre használta fel az eseményt - állította. A BRFK szerdán még azt közölte, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá esik a Deák téri esemény, csütörtökön már mást mondott a tendőrség - emlékeztetett Arató Gergely, aki szerint politikai utasítást kapott a rendőrség, azért nem lépett fel a Deák téren. Miért adtak politikai utasítást a rendőrségbek? - kérdezte Arató Gergely a belügyi államtitkárt.

Kontrát Károly visszautasította, azt a kijelentést, hogy a rendőrség politikai utasításra cselekedett, “ez a mi kormányzásunk idején nem volt szokás” - jelentette ki. Emlékeztetett a 2006 október 23-ra eseményekre, “amikor a politikai haralmuk megvédése érdekében békés tüntetőkre támadt a rendőrség az önök parancsára” - mondta a DK-s politikusnak. A belügyi államtitkár szerint nincs kettős mérce. “Hagyják békét a rendőrséget! 2002 és 2010 között sokat ártottak a rendőrségnek, most ezt ne tegyék!” - szólította fel Arató Gergelyt.

 
Ajánlom

További belföldi híreink