Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-02 05:10:00

Újra kinyitnak az iskolák és az óvodák - kevesebb diákra számítanak a tanárok

Az óvodák a gyerekek háromnegyedét várják Pünkösd után. Az iskolák viszont kevesebb tanulóra számítanak az újranyitó intézményekben, a híradónknak nyilatkozó tanárok és óvónők becslései szerint. A járványhelyzetre való tekintettel persze bárki otthon maradhat ezután is.

 

 

 

Maszkviselésre és távolságtartásra figyelmeztető táblákkal készül az újranyitásra az egyik budapesti óvoda. Az új szabályok szerint a szülők nem mehetnek be az épületbe, a bejáratnál kell átadniuk a gyerekeket. Tábla és egy csík a földön, ez fogja jelezni a kötelező elválás helyét.

Egy sor ehhez hasonló védelmi intézkedést vezettek be az intézmények országszerte.

A híradónk által megkérdezett Csip-Csup Csodák Magánóvodában például kötelező a váltóruha és a fogkefék fertőtlenítése is. De a felszedték a szőnyeget is, az óvónők pedig arcvédő plexi maszkban fognak dolgozni, ugyanis „nem úgy fog folytatódni holnaptól az óvodai élet, ahogy azt megszoktuk” – mondta híradónknak Fóris Marietta az óvoda vezetője, aki a gyerekek háromnegyedére számít a keddi újranyitáskor. A reggeli és délutáni órákat idősávokra osztják, hogy elkerüljék a sorban állást. Ezt egy szétküldött táblázat segítségével bonyolítják le - magyarázta. Ebbe a szülők beleírhatják, mikor szeretnék hozni, illetve vinni a gyermeküket, a „foglalásokból” pedig idősávokat alakítanak ki, így kisebb csoportokba rendezve, könnyített módon adhatják és vehetik át a piciket.

A játékon van a hangsúly, nem a számonkérésen

Az iskolák is megnyitnak Pünkösd után, a kormány lehetővé tette ugyanis, hogy – amennyiben az intézmények és a pedagógusok szükségesnek látják – az iskolák kiscsoportos konzultációkat és egyéni felkészítést tartsanak az elmúlt hónapok tudásának megerősítése érdekében. Ám ez nem kötelező, az otthonmaradás továbbra is megengedett, amivel várhatóan jóval többen fognak élni, mint az óvodás és bölcsődés korosztályban.

Az egyik tanárszervezet szerint az utolsó hetek egyébként is kirándulással vagy sportolással telnek. Már le kell zárni ugyanis a tanulókat, ezt követően pedig inkább a játékon, a játékos feladatokon van a hangsúly, nem pedig a számonkérésen és az anyagok ismétlésén - magyarázta Nagy Erzsébet, pedagógus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.

Káplár Mátyás tanácsadó és szakpszichológus szerint sem helyeződik már majd akkora hangsúly a tanulásra, inkább a szociális élet fejlesztése kerül majd előtérbe, ezért valószínűnek látja, hogy a legtöbb gyerek örömmel fogja kihasználni a lehetőséget, hogy visszatérjen az iskolába, hogy ott újra találkozhasson rég nem látott barátaival.

A tanév a szokásos időben, június 15-én zárul, de a nyári szünetben felügyeletet kell biztosítaniuk az intézményeknek, illetve újra lehet majd táborokat és más gyerekprogramokat is szervezni a szünidőben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink