Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-31 08:10:00

Orbán: Ez egy abszurd és perverz megoldás, mert több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek

Abszurdnak és perverznek nevezte a miniszterelnök azt a rendszert, amely alapján az Európai Unió a jövőben szétosztaná a járvány hatásainak enyhítésére szánt, 750 milliárd eurós támogatást. Orbán Viktor még pénteken, a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy az EU mentőcsomagja a gazdag országokat segítené, amit a szegényebb tagállamoknak kellene finanszírozniuk. Az MSZP EP-képviselője szerint ugyanakkor jelentős forrásnövelés várható például az egészségügyben. A híradónk által megkérdezett elemzők eltérően látják a helyzetet.

„Itt most egy olyan útra lép az európai történelem, amit nem jártunk eddig.” - ezt az Európai Uniós mentőcsomagról mondta pénteken Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez részben hitel, részben pedig támogatás, amit a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére kell fordítani. A hitel visszafizetésére közösen kell garanciát vállalni, a támogatást pedig egy bizonyos rendszer szerint osztanák szét.

„Ez az új szétosztási rendszer, amit bemutattak nekünk, az egy abszurd és perverz megoldás, mert több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek. Akkor minek az az egész? Tehát ez nem stimmel. Az, hogy a szegények pénzéből finanszírozzuk a gazdagokat, az szerintem nem jó ötlet.” - fejtette ki Orbán pénteken a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök azt mondta, nem utasítja el azonnal a tervet, de szerinte ezt még alaposan át kell gondolni. Az Európai Unió 2021-től érvényes költségvetési javaslatával sem volt elégedett a kormány a források elosztása miatt. Az MSZP EP-képviselője szerint azonban az egészségügyben például hatalmas forrásnövelés várható egy javaslat szerint.


”Mindössze 413 millió eurót akart szánni az európai egészségügyi koordinációra az előző tervezete a büdzsének, tehát 413 milliót, és most mintegy 9,4 milliárd euró lesz a következő költségvetésben a büdzsé, ami mintegy 3300 milliárd forint.” - nyilatkozta Ujhelyi István, EP-képviselő.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint viszont az uniós intézményekbe vetett bizalom csökkenése már a választók körében is látható.

„A társadalom többsége az EU-t támogatja, ugyanakkor a felmérésekből is látszik, hogy a brüsszeli vezetés hibás döntései ellen vannak a magyar választók. Ezt a kettőt külön kell választani, attól, mert mondjuk a kormány Brüsszelt kritizálja, vagy a hibás brüsszeli döntések ellen van, nem azt jelenti, hogy az EU ellen lenne a kormány.” - nyilatkozta az ATV Híradónak Deák Dániel, vezető elemző.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint a jelenlegi kommunikációval már a járvány utáni politikai időszakra készül a kormány.

„Én azt gondolom, hogy az Unióhoz való ambivalens viszony a későbbiekben sem fog változni, függetlenül attól, hogy egyébként ezt az EU-s mentőcsomagot hazánk igénybe veszi, és összességében érdemben tudja támogatni a járványból való kilábalást.” - tette hozzá Pulai András, stratégiai igazgató.

A következő hetekben a tagállami diplomaták tárgyalják majd a tervezetet, az uniós állam- és kormányfők június 18-19-i csúcstalálkozójukon pedig várhatóan már személyesen egyezkedhetnek az új keretköltségvetésről.

Ajánlom

További belföldi híreink