Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-31 16:01:00

Koronavírus: javul a helyzet Európában, robban a járvány Latin-Amerikában

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte csaknem meghaladta a 6 milliót, a halálos áldozatok száma 369 ezer felett van, de a járvány terjedési üteme lassult, a gyógyultak száma pedig meghaladja az 2,4 milliót. Magyarországon 3892-re emelkedett a fertőzöttek száma, és 527-en vesztették életüket itthon a vírusban. De már van 2156 gyógyult magyar beteg is. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Ismét majdnem 1000 napi fertőzött Törökországban

  június 04.csütörtök 21:21

  Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt.

  A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

  A friss adatok szerint az elmúlt napban 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4630-ra emelkedett. A keddi adat 22, a szerdai 24 volt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik, bár két hete inkább a stagnálás jeleit mutatja, miután a 23-as értéket már május 20-án is elérte.

  Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 612-ről 602-re, a gépi lélegeztetésre szorulóké viszont valamelyest nőtt 261-ről 265-re. A gyógyultak száma 926-tal 131 ezer 778-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,2 millió vírustesztet végeztek el.

  MTI

 • 2% alatt a fertőzöttség Horvátországban

  június 04.csütörtök 19:50

  Horvátországban a 2 százalékot sem éri el az új koronavírussal megfertőződöttek valós aránya a szerológiai tesztek részleges eredménye szerint - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön, a közegészségügyi intézet (HZJZ) adataira hivatkozva.

  Az intézet három héttel ezelőtt kezdett bele a fertőzöttek szervezetében termelődő ellenanyagokat kimutató szerológiai vizsgálatba, amelyhez 1100 vérmintát gyűjtött be a kórházi laboratóriumokból, egészségházakból és közegészségügyi intézetekből. Eddig 520 mintát dolgoztak fel.

  Tatjana Vilibic-Cavlek, a HZJZ virológiai kutatócsoportjának vezetője a lapnak elmondta: az átfertőzöttség nagyon alacsony, nem éri el a két százalékot, de hasonló eredmények születtek más európai országokban is. A részleges eredmények alapján 80 ezerre tehető a koronavírus-fertőzésen átesett horvát állampolgárok száma. Széles körű immunitást eddig egyetlen országban sem igazoltak eddig - tette hozzá.

  MTI

 • Belgium több tartományában már nincs intenzív osztályon kezelt beteg

  június 04.csütörtök 17:52

  Belgium két tartományában már nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget intenzív osztályokon - írta csütörtökön a helyi sajtó.

  Az országban szerdáról csütörtökre az intenzív ápolásban részesülők száma mintegy 30 fővel csökkent, 143-ra, azonban a flamand és a brüsszeli régióban még mindig magas az életveszélyes állapotban lévő betegek aránya az egészségügyi intézményekben.

  A kórházi felvételek száma is egyre csökken: a héten átlagosan napi 28 új pácienst regisztráltak, ez 20-szor kevesebb, mint két hónappal ezelőtt volt. A szakértők szerint a több hete érvényben lévő korlátozásenyhítések "nem lendítették negatív irányba a járványügyi mutatókat, mivel a fertőzések száma tendenciózusan csökken".

  A vírus melegágya Belgiumban továbbra is a flamand régió. Szerdáról csütörtökre 28-an lettek a Covid-19 betegség áldozatai, a halálesetek száma országos szinten átlépte a 9500-at.

  A szomszédos Hollandiában 209 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra leforgása alatt. A viszonylag magas szám a helyi sajtó szerint annak a következménye, hogy az országban június eleje óta kiterjesztették a szűrést. Szerdáról csütörtökre 8394 tesztet végeztek el, ez eddig a legmagasabb egy nap alatt elvégzett tesztszám a vírus ottani megjelenése óta.

  A járvány további 13 ember életét követelte, a halálos áldozatok száma kis híján 6000 a 17,5 millió lakost számláló Hollandiában.

  Luxemburgban a legfrissebb statisztikák szerint 4 új fertőzöttet azonosítottak, de a járvánnyal kapcsolatos új halálesetről  most sem érkezett hír.

  MTI

 • Őszig maradhat a kötelező maszkviselés Moszkvában

  június 04.csütörtök 15:53

  Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

  "Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta.

  A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják, írja az MTI.

 • Másfélszeresére ugrott az új fertőzöttek száma Romániában

  június 04.csütörtök 15:21

  Romániában váratlanul az előző hét átlagának másfélszeresére ugrott, 238-ra emelkedett csütörtökön az utóbbi 24 órában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, számolt be az MTI.

  A napi jelentésekben május közepe óta nem volt ilyen magas, az utóbbi tíz napban pedig már egyszer sem érte el a 200-at az új esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki közleményében emiatt arra figyelmeztette Románia lakosságát, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében továbbra is szigorúan be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket: a védőmaszkok és kesztyűk viselését a zárt terekben, továbbá a távolságtartást és a gyakori kézfertőtlenítést.

  Romániában eddig 19 907 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, a járvány eddig belföldön 1299 emberéletet követelt, külföldön pedig 114 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

  A gyógyultak aránya elérte a 70 százalékot. Az országban április 29-én tetőzött a járvány több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. A fertőzöttek száma szerdáig 4600 alá csökkent, a csütörtöki jelentésben szereplő új esetek miatt ismét megközelítette a 4700-at.

 • Újra kinyitnak a fővárosi állatkert jegypénztárai

  június 04.csütörtök 14:27

  Péntektől újra kinyitnak a Fővárosi Állat- és Növénykert jegypénztárai, a beltéri bemutatóhelyek látogatását egyelőre még nem teszi lehetővé az intézmény, azonban az esti vezetett séták már újra indulnak - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

  Az állatkert két héttel ezelőtti újranyitása bizonyos megelőző intézkedések mellett történt, de ezek közül többet megszüntet az intézmény vezetése. Péntektől már nemcsak az interneten lehet jegyet váltani, hanem a helyszínen, az állatkerti jegypénztáraknál is - olvasható a közleményben.

  Mint írják, néhány kivételtől eltekintve az összes jegytípus és fizetési lehetőség újra elérhető lesz, ugyanúgy, mint a járvány előtti időkben. Az egyedüli kivételt a csoportos és intézményi jegyek vásárlása jelenti, mert csoportos látogatásra, így csoportos kedvezmények igénybevételére egyelőre még nem lesz mód.

 • Moszkvában az ősz közepéig kötelező maradhat a maszkviselés

  június 04.csütörtök 11:36

  Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. "Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta. A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják.

  Úgy vélekedett, hogy Moszkva egy év alatt visszatér majd a megszokott életviteléhez, így az idegenforgalom 2021-re teljesen helyreáll majd. Közölte, hogy az orosz főváros mintegy 250 milliárd rubelt költött el a védekezésre (a rubel jelenleg mintegy 4,50 forintot ér). Szobjanyin méltatta a moszkvaiaknak a járvány alatt tanúsított felelősségtudatát, amelynek köszönhetően sikerült elkerülni a katasztrófát.

  Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8831-gyel 441 108-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,2 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 169-cel 5384-re, a gyógyulásoké pedig 8666-tal 204 623-ra nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 11,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 307 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 313 885 embert tartanak megfigyelés alatt. Moszkvában csütörtökre az igazolt fertőzések száma 1998-cal 189 214-re, a halottaké 64-gyel 2749-re, a gyógyultaké pedig 3061-gyel 94 715-re emelkedett.

 • Ábrán az új koronavírus-fertőzöttek száma

  június 04.csütörtök 10:16

  Ábrán a fertőzöttek száma /fotó: mti/Ábrán a fertőzöttek száma /Fotó: MTI/

 • Meghalt 5 beteg és 3954-re emelkedett a fertőzöttek száma

  június 04.csütörtök 09:37

  Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 23-mal, 3954-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök délelőtt. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 539-ra emelkedett. 2205-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1210-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 406 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 49-re nőtt az elhunytak száma. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 985-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 195 894.

  Kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. "A parlament megkezdte a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatok vitáját. A veszélyhelyzet megszüntetését az teszi lehetővé, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően a tömeges megbetegedéseket el tudtuk kerülni és fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ugyanakkor a járványügyi készültség fenntartására szükség van, hiszen a koronavírus továbbra is itt van és fertőz" - írták.

  Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1880 ember) és Pest megyében (567) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (371), Komárom-Esztergom megye (272), Zala megye (256) és Csongrád megye (115). Békés megyében (11) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

 • Hétfőtől érvénybe lép a beutazási karantén Nagy-Britanniában

  június 03.szerda 22:12

  Jövő hétfőtől érvénybe lép az a már korábban bejelentett előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - közölte szerdán Priti Patel brit belügyminiszter.

  Az intézkedést - amelynek célja az új koronavírus által külföldön okozott fertőzések behurcolásának megakadályozása - még ebben a hónapban felülvizsgálják, és a brit kormány nem zárja ki kétoldalú mentességi megállapodások kidolgozását a feltételeknek megfelelő országokkal, írja az MTI.

 • 29 ezer fölött a halottak száma Franciaországban

  június 03.szerda 21:47

  Az egészségügyi tárca szerda esti közleménye szerint kórházban 81-en hunytak el az elmúlt 24 órában a Covid-19 fertőzés következtében, és ezzel 29 021-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

  A járvány kezdete óta kórházban 18 671-en haltak meg a koronavírus-fertőzöttek közül, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben 10 350-en vesztették életüket, de a kormány péntektől ismét engedélyezi a bentlakók látogatását.

  Kórházi ellátására jelenleg  13 514 fertőzött szorul (az egy héttel ezelőtti 15 680-hoz képest), ami 514-gyel kevesebb, mint kedd este, de a nap folyamán is történt 250 új betegfelvétel.

  A súlyos betegek közül 1210-en vannak lélegeztőgépen (az egy héttel ezelőtti 1500-hoz képest), ami 26-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt.  

  A járvány kezdete óta 151 677 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 352 új esetet tártak fel.

  Kórházban március 1. óta több mint 102 ezer fertőzött volt, lélegeztetőgépre közülük 18 ezren szorultak, és csaknem 70 ezren gyógyultan távoztak.

  Kedden 11 hét után országszerte újra megnyithattak a vendéglátóhelyek, de a leginkább veszélyeztetett párizsi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendéget.

  MTI

 • Továbbra is ereszkedik a járványgörbe Törökországban

  június 03.szerda 21:32

  Törökországban szerdán az előző napi 786 után ismét 800 feletti értékkel, 867-tel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint így a regisztrált fertőzöttek száma 166 ezer 422-re nőtt.

  A járvány volumene április 11-én érte el csúcspontját, akkor 5138 embernél diagnosztizálták a vírust. A mutató május 2-án esett 2000, május 20-án pedig 1000 alá, hétfőn 827-en, kedden 786-on állt.

  A kis-ázsiai országban az elmúlt napban 24-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4609-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta szintén lassan mérséklődik. A hétfői adat 23, a keddi 22 volt.

  Az intenzív ápolásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma ugyanakkor szerdán is tovább csökkent, az előbbi 633-ról 612-re, az utóbbi 271-ről 261-re. A gyógyultak száma 931-gyel 130 ezer 852-re nőtt, ők teszik ki tehát az összes eset mintegy 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig közel 2,16 millió vírustesztet végeztek el.

  Koca előzőleg, az egészségügyi tárca által létrehozott tudományos tanács szerdai értekezletét követő ankarai sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a török kormányzat a jelen körülmények között nem számít második járványhullámra. A tárcavezető mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság nem alkalmazza az óvintézkedéseket, köztük a maszkviselést és a másfél méteres távolság betartást, "akkor visszatérünk a (járvány) legelejére".

  MTI

 • Ingyenesen látogathatják az egészségügyi dolgozók a Vatikáni Múzeumot

  június 03.szerda 21:26

  Ingyenesen látogathatják Rómában a Vatikáni Múzeumot az egészségügyi dolgozók - jelentette be szerdán a Vatikán, amely így szeretné megköszönni az olaszországi kórházakban dolgozó orvosoknak és ápolóknak a koronavírus-járvány elleni küzdelmüket.

  Az egészségügyi dolgozók június 8. és 13. között járhatják be ingyen a múzeum galériáit és kápolnáit, köztük a világhírű Sixtus-kápolnát is, számolt be az MTI.

  Június első két hétvégéjén a pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciájára is ingyen beléphetnek.

  A Vatikán közleménye szerint az egészségügyi dolgozók plusz egy főt is magukkal vihetnek mindkét helyszínre.

  A múzeum június 1-jétől fogad újra látogatókat a koronavírus-járvány miatti csaknem háromhónapos kényszerű zárvatartás után.

 • 219 új fertőzött Spanyolországban

  június 03.szerda 20:06

  Spanyolországban 219 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy nap folyamán - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán.

  A SARS-CoV-2 nevű vírust eddig 240 326 ember szervezetében mutatták ki a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel az első, január végén azonosított eset óta, írja az MTI.

  A halálos áldozatok száma elérte a 27 128-at, az elmúlt hét napban 63-an hunytak el.

 • Újabb pozitív teszt a Premier League-ben

  június 03.szerda 19:42

  A Tottenham Hotspur labdarúgócsapatából egy személy koronavírus-tesztje lett pozitív a legújabb vizsgálati körben - jelentette be a klub.

  A pandémia miatt márciusban félbeszakadt Premier League-ből kilenc forduló van hátra, és a tervek szerint június 17-én indul újra. Az együttesek már a csoportos edzéseket is elkezdhették, az ezt megelőző három tesztelési körben 12 személy vizsgálata zárult pozitív eredménnyel. A legújabb tesztelési körben a liga közlése szerint hétfőn és kedden 1197-en estek át vizsgálaton, közülük egyetlen lett pozitív.

  "A pozitív tesztet adó személy hét napra önkéntes karanténba vonult" - szögezte le a kommüniké, hozzáfűzve: az illető tünetmentes.

  Brit médiaértesülések szerint a csapatok számára engedélyezett lesz - meghatározott feltételek teljesülése esetén - felkészülési mérkőzések lejátszása az újraindulás előtt.

  MTI

 • Legalább 600 ápoló hunyt el a járvány következtében világszerte

  június 03.szerda 18:18

   Világszerte legalább hatszáz egészségügyi ápoló hunyt el a koronavírus-járvány következtében, és 230 ezren fertőződtek meg a vírussal - közölte az Ápolók Nemzetközi Egyesülete (ICN) szerdán Genfben.

  Howard Catton, az ICN elnöke szerint a tényleges számok ennél jóval nagyobbak lehetnek. Mint mondta, a fertőzött ápolók száma globálisan akár 450 ezer is lehet, mivel sok országból nincsenek adataik. Felszólította ezért az egyes országokat, hogy rendszeresen dokumentálják az egészségügyi személyzet körében a fertőzéseket, mert csak így lehet választ adni olyan fontos kérdésekre, mint hogy az egészségügyi rendszer melyik részében különösen jelentős a fertőzöttek száma, illetve milyen óvintézkedések bizonyulnak hatékonynak.

  A betegápolás nyilvánvalóan a világ legveszélyesebb munkakörei közé tartozik a jelenlegi körülmények között - hangoztatta Catton.

  MTI

 • Szerdától minden általános iskolás mehet iskolába Szlovéniában

  június 03.szerda 17:00

  Szlovéniában minden általános iskolás újra iskolába járhat szerdától, írja az MTI.

  Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint hétfőtől a negyedikesek és ötödikesek, szerdától pedig már hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok is járhatnak iskolába, összesen 190 ezer diák. A tanulóknak nem kell maszkot viselniük, a tanároknak azonban ajánlott - közölte sajtótájékoztatóján a válságkabinet.

 • Megszűnik a határellenőrzés az osztrák-magyar határon

  június 03.szerda 13:32

  Ausztria megszünteti a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorításokat a határain, kivéve az osztrák-olasz határon, jelentette be Alexander Schallenberg külügyminiszter szerdán – írja a Reuters.

  A bejelentés értelmében Ausztria feloldja a határellenőrzést és egészségügyi ellenőrzést a Németországgal, Liechtenstiennel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határán.

 • Müller: 102 éves a legidősebb beteg, aki felgyógyult a vírusból

  június 03.szerda 13:13

  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

  Hozzátette: jelenleg is 33 intézményben vannak fertőzöttek, a betegek és az ápolók gyógyulnak, utóbbiak ismét munkába tudnak állni. A 33 otthonban élő 5991 gondozott között 899 pozitív esetet találtak, 468-an már meggyógyultak.  

  Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: 102 éves volt az a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-pesti Centrumkórházból.

 • Karanténban a teljes lvivi futballklub

  június 03.szerda 09:04

  Karantén alá helyezték az ukrán élvonalban szereplő Karpati Lviv labdarúgócsapatának teljes keretét, miután kiderült: a klub játékosai és további alkalmazottai közül 25-nek pozitív lett a koronavírus-tesztje.

  A liga közleménye szerint az egyesület tagjainak legalább két hétig elzártan kell élnie. A fertőzöttek házi karanténban vannak. A csapat két mérkőzését elhalasztották.   

 • 3931 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

  június 03.szerda 08:51

  Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.  414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

 • Olaszország június 3-án megnyitja belső és külső határait

  június 02.kedd 20:10

  A tartományok közötti és a külső országhatárok megnyitására készül Olaszország, ami a várakozások szerint elindítja az olaszok országon belüli mozgását, miközben a koronavírusból kigyógyultak száma elérte az aktív fertőzöttek számának négyszeresét, és a halálos áldozatok napi száma tovább csökken a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint.

  A kormány döntésének értelmében éjféltől újranyitnak a március 11-től lezárt tartományok. Az olaszok szabadon, bármilyen engedély és igazolás nélkül elhagyhatják régióikat, és az ország más térségeibe utazhatnak. A nagyobb vasútállomásokon és belföldi repülőtereken kiemelt forgalomra számítanak, az újraindulás utáni első hetekben növelik a vasúti, légi és hajójáratok számát. Jelentős mozgást várnak a milánói és a római központi pályaudvaron, ahol kötelező lesz az utasok testhőmérsékletének mérése.

 • Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg

  június 02.kedd 19:50

  Ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával megkezdi a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina klinikai tesztelését az orosz hadsereg - közölte kedden a védelmi minisztérium.

  Az oltóanyag kidolgozásában a tárca 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt. Szerdán a hivatalos tájékoztatás szerint megkezdődik az önkéntesek első csoportjának kivizsgálása és a kísérletre való felkészítése.
  Május 22-én vált ismertté, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

 • Folytatódhat a munka Hollywoodban

  június 02.kedd 18:41

  Kiterjedt teszteléssel és más egészségügyi szabályok betartásával folytatódhat a munka Hollywoodban a filmstúdiók és az ágazati szakszervezetek javaslatai szerint.

  A szórakoztatóipart képviselő munkacsoport több tucatnyi ajánlást fogalmazott meg a televíziós és filmes produkciók újraindításával kapcsolatban abban a dokumentumban, amelyet hétfőn a kaliforniai és New York-i kormányzónak juttattak el. A globális filmgyártás március közepén leállt a koronavírus-járvány miatt.

 • Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult

  június 02.kedd 17:50

  Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult - közölték kedd délután a koronavirus.gov.hu oldalon. A kormányzati portálon azt írták: eddig összesen 33 idősotthonban - 12 budapesti és 21 vidéki intézményben - azonosítottak koronavírus-fertőzést. Minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója. Az országos összesített adatok szerint 33 idősotthonban 899 lakó és 142 dolgozó lett fertőzött, a fertőzöttek fele már meggyógyult. Jelenleg is 116-an vannak kórházban, és 127 gondozott halt meg.

  Budapesten 12 intézményben azonosítottak koronavírus-fertőzöttet, 8 otthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában van. A fővárosban 464 gondozott lakó fertőződött meg, 76-an hunytak el. A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol 312 lakó és 26 dolgozó fertőződött, és mára 47-re nőtt az elhunytak száma.

 • A lvivi futballklubnál 26 fertőzöttet találtak

  június 02.kedd 16:40

  Az ukrán labdarúgás első osztályában szereplő Karpati Lviv játékosai közül tizenegyet betegített meg a koronavírus az ukrán sportsajtó keddi jelentése szerint.

  A vizsgálatokat azután végezték el, hogy a fertőzöttség gyanúja miatt vasárnap elmaradt a csapat hazai bajnoki mérkőzése a Mariupol ellen. A beszámolók szerint hétfőn ellenőrizték a teljes  csapat mellett a személyzetet is, és kiderült: a tizenegy futballista mellett pozitív tesztet produkált tizenöt stábtag, köztük edzők is.

 • Adománygyűjtési akciót indít a Nébih és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület

  június 02.kedd 16:15

  Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület annak érdekében, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszertartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

  A közlemény szerint a szervezők június 16-ig országszerte 89 átvételi ponton várják a tartósélelmiszer-adományokat.

  Az adományozható termékekre vonatkozó további szempontokról, valamint az átvételi pontokról a https://portal.nebih.gov.hu/adomanyozas oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők a közlemény szerint.

 • Hatvannal kevesebb a fertőzött, mint a gyógyult Ukrajnában

  június 02.kedd 13:05

  Hatvannal kevesebb ember kapta el a koronavírust, mint ahányan meggyógyultak Ukrajnában a nyár első napján, hétfőn - közölték kedden ukrán hírügynökségek a hivatalos adatokat ismertetve.

  Egy nap leforgása alatt 328 új, megerősített fertőzéses eset történt, és kilencen haltak meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. A gyógyultak száma 388. Ezzel a járvány kezdete óta 24 340-re nőtt a fertőzöttek, 727-re a halottak, és 10 078-ra a gyógyultak száma.

  Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a legtöbb új fertőzést Rivne, Zsitomir és Lemberg (Lviv) megyében regisztrálták. Nem történt újabb fertőzés Odessza, Mikolajiv, Herszon és Luhanszk megyében (az utóbbiban nem szerepelnek a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területek adatai).

  A mukachevo.net hírportál ismertetése szerint Kárpátalján tíz új fertőzés történt, és ezzel eddig összesen 1216 ember kapta el a koronavírust, köztük 275 egészségügyi dolgozó és 78 gyerek. Haláleset nem történt, továbbra is 28 a halálos áldozatok száma. Az aktív esetek száma öttel, 778-ra nőtt.

  MTI

 • Szerbiában már lehet érettségi bankettet tartani

  június 02.kedd 11:21

  Enyhülnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések a nyugat-balkáni országokban, Szerbia engedélyezi az osztálykirándulásokat és iskolai bálokat, számolt be az MTI.

  Az országban hétfőről keddre 11 412-ről 11 430-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

 • Vakcinatesztelésbe kezd az orosz hadsereg

  június 02.kedd 11:06

  Ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését kezdi meg az orosz hadsereg - közölte kedden a védelmi minisztérium.

  Az oltóanyag kidolgozásában a tárca 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt, írja az MTI. Szerdán a hivatalos tájékoztatás szerint megkezdődik az önkéntesek első csoportjának kivizsgálása és a kísérletre való felkészítése.

  Május 22-én vált ismertté, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

 • A reggel folyamán megnyílik a tizenharmadik átkelő is a szlovák-magyar határon

  június 02.kedd 10:17

  Ma reggel újra megnyílik a tizenharmadik átkelő is a szlovák-magyar határon, ezúttal Nógrádszakál-Ráróspusztánál - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán kedd reggel.

  A miniszter hozzátette, hogy Nagy István miniszter kollégája és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője régóta szorgalmazták ezt a lépést, amely nagy könnyebbséget jelent a környéken élőknek, elsősorban azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a határ túloldalán van földjük, vagy ott vállalnak mezőgazdasági munkát.

  "Ma tettünk egy újabb lépést vissza a normalitás felé, nem is rossz előjel a mai szlovák külügyminiszteri látogatás előtt... Indulhat a nap!" - fogalmazott Szijjártó Péter a bejegyzésben.

  MTI

 • Újabb 5 beteg elhunyt, 29 új fertőződött meg Magyarországon

  június 02.kedd 09:42

  Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 532 főre emelkedett az elhunytak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak.

  Az aktív fertőzöttek száma 1229 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen - írja a koronavirus.gov.hu.

 • Június közepétől szabadon utazhatnak a csehek

  június 01.hétfő 21:40

  Június 15-től szabadon utazhatnak a cseh állampolgárok az összes európai országba. Negatív koronavírus tesztet csak Nagy-Britaniából és Svédországból való visszatéréskor lesz kötelező felmutatni. Ellenkező esetben az érintettre kéthetes házi karantén vár - közölte Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter.

  Adam Vojtech a Twitteren megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a cseh kormány hétfőn elfogadta a sajtó által szemafornak nevezett rendszert, amely három - biztonságos, közepesen kockázatos és magas kockázatú - kategóriába sorolta az európai országokat.

  Csehországba a külföldiek csak a biztonságosnak minősített országokból érkezhetnek szabadon, a közepesen kockázatos és magasan kockázatos országok állampolgárait csak akkor engedik be, ha friss negatív koronavírus-teszttel fognak rendelkezni.

  Biztonságosnak 19 európai országot, közepesen kockázatosnak 10, míg magas kockázatúnak 2 országot minősített a cseh kormány.

  Magyarország, valamint Csehország szomszédai - Szlovákia, Ausztria, Németország, Lengyelország - a biztonságos országok között vannak. Ebbe a kategóriába kerültek a turisztikai szempontból olyan fontos országok mint Görogország, Horvátország, Bulgária, Románia vagy Szlovénia és Svájc is.

  A közepesen kockázatos országok között van például Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Dánia és Hollandia. A magas kockázatú kategóriába a cseh kormány szerint Nagy-Britannia és Svédország tartozik.

  Csehországban hétfő estig 9286 ember fertőződött meg új koronavírussal, a betegségből 6642 ember már felgyógyult. Az áldozatok száma 321 és egy ideje már alig növekszik. Kórházban a betegséggel 123 embert kezelnek. 

  MTI

 • Lassult a járvány Törökországban

  június 01.hétfő 21:35

  Törökországban némileg tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, az utóbbi 24 óra alatt 827 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így az igazolt fertőzöttek száma 164 ezer 769-re nőtt - közölte hétfőn Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter, miközben az országban a korlátozásokat enyhítő újabb intézkedések értelmében hétfőn újranyithatott a közösségi élet számos helyszíne.

  A friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 23-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4563-ra emelkedett, számolt be az MTI.

  A kis-ázsiai országban az intenzív osztályon fekvő betegek száma ugyan valamelyest nőtt, 648-ról 651-re, a lélegeztetőgépre szorulóké azonban tovább csökkent, 287-ről 283-ra.

  A gyógyultnak száma 974-gyel 128 ezer 947-re emelkedett, így ők teszik ki az összes eset több mint 78 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,07 millió vírustesztet végeztek el.

 • 1 millió fölött a fertőzöttek száma Latin-Amerikában

  június 01.hétfő 21:24

  Egymillió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Latin-Amerikában és a karibi térségben.

  Az AFP francia hírügynökség vasárnapi összesítése szerint a pandémia kitörése óta 1 016 828-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma a régióban.

  Az esetek felét Brazíliából jelentették. Latin-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek és negyedik helyen a halottak számát tekintve. Eddig 514 849 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 29 314-en haltak bele a Covid-19-be.

 • 6 spanyolországi tartományban egy hete nincs egy halott sem

  június 01.hétfő 21:05

  Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatásából.

  A halálos áldozatok száma 35-tel emelkedett egy hét alatt országosan és elérte a 27 ezer 127-et, írja az MTI.

  Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: a tartományokból hétfőn érkezett jelentések szerint vasárnap egyetlen halálos áldozata sem volt a vírusnak, de nem tartja kizárhatónak, hogy a hétvége miatt csúszás lehet az adatok közlésében.

  Egy nap alatt 71 új fertőzöttet regisztráltak, míg összesen 239 ezer 638-at.

 • Kedd reggeltől újra üzemel az esztergomi teherkomp

  június 01.hétfő 20:14

  Kedd reggeltől újra üzemel az esztergomi teherkomp -  közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán hétfőn.

  Mint a bejegyzésben olvasható,  Magyarország határain a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések során mindig fontos szempont volt a teherforgalom minél zavartalanabb biztosítása.

  Szijjártó Péter hangsúlyozta: a szlovák-magyar határon mindig nagy a kamionforgalom, ami nem csoda, hiszen Szlovákia Magyarország második legfontosabb exportpiaca, a két ország kereskedelmi forgalma meghaladja a 10 milliárd eurót.

  Hozzátette: Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára már hetek óta szorgalmazta az Esztergom és Párkány közötti teherkomp újraindítását, ami jelentősen enyhítheti más határátkelők leterheltségét és könnyebbé teszi a környékbeli vállalatok helyzetét is.

  Az egyeztetések végül sikerre vezettek, kedd reggel 6 órától újra üzemel az esztergomi teherkomp - emelte ki Szijjártó Péter.

  MTI

 • Újra látogatható a római Colosseum

  június 01.hétfő 18:00

  "84 napos zárva tartás után ismét nyitva a Colosseum, a mai nyitás az új kezdet és a remény egyik jele Olaszország számára" - mondta el újságíróknak Alfonsina Russo, a Colosseumon kívül a Forum Romanumot, a Palatinus-dombot és Néró császár aranypalotáját magában foglaló régészeti park igazgatója az ünnepélyes nyitáskor.

  A parkba csak előzetesen, online megváltott jegyekkel lehet belépni, egyszerre 14 embert engednek be, majd 15 percenként egy újabb csoportot, kizárólag kísérettel.

  A bejáratnál "okoshőmérőket" szereltek fel, melyek nemcsak a testhőmérsékeletet mérik, hanem azt is felismerik, hord-e szájmaszkot a látogató és van-e nála fertőtlenítő gél. A lifteket folyamatosan takarítják.

  Változott a nyitva tartási idő is, 10.30-tól 19.15-ig fogadják a látogatókat, "hogy elkerüljék a közlekedésben a csúcsforgalom óráit" - tette hozzá Russo.

  A kísérleti szakasz a hónap végéig tart, amikor újra megtárgyalják, lehet-e bővíteni a nyitva tartási időt. Esti látogatások és zenés események lehetőségét is vizsgálják. Néró aranypalotája egyelőre zárva marad.
  A régészeti park naponta legfeljebb 1600 turistát tud fogadni, a járvány előtti napi mintegy 20 ezerhez képest.

  Russo idén jelentős visszaeséssel számol. A Colosseum látogatóinak 70 százaléka minden évben külföldi, tavaly 7,5 millióan voltak.

  MTI

 • Észtország és Litvánia is nyitott a határaikon

  június 01.hétfő 17:50

  Észtország és Litvánia hétfőn megnyitotta határait azon európai országok előtt, ahonnan alacsony számú koronavírus-fertőzöttet jelentettek, írja az MTI.

  A tallinni és vilniusi kormányok döntése értelmében az uniós tagállamok, a schengeni övezethez tartozó országok és Nagy-Britannia állampolgárai utazhatnak be. A kötelező kéthetes karantén csak azon országok állampolgáraira vonatkozik, ahol a fertőzöttek száma meghaladja a százezer emberre jutó 15 esetet.

  A litván és az észt külügyminisztérium közlése szerint jelenleg 24 ország állampolgárai esetében nem áll fenn karanténkötelezettség. A listát hetente frissítik.

 • Újra kinyithatnak a holland múzeumok

  június 01.hétfő 17:29

  Hétfőtől újra látogathatók a holland múzeumok, visszakerültek a helyükre a világhírű remekművek, köztük Rembrandt Éjjeli őrjárat, valamint Van Gogh Napraforgók és Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festménye.

  A hála jeléül a Van Gogh Múzeum látogatói egy-egy valódi napraforgót is kaptak az érkezéskor.

  Az új koronavírus okozta világjárvány megfékezésére hozott intézkedések miatt több mint két hónapon át maradtak rejtve a kincsek a közönség elől.

  A leghíresebb holland múzeum, az amszterdami Rijksmuseum slágerkiállítását, a Caravaggio-Bernini. Baroque in Rome címűt szeptemberig meghosszabbították.

  MTI

 • Szabadtéri előadásokkal indul újra a színházi élet Szatmárnémetiben

  június 01.hétfő 16:24

  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat két szabadtéri színpadon is készül előadásokat bemutatni - közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

  A közlemény emlékeztetett, hogy június 1-től lehet szabadtéri előadásokat tartani Romániában maximum 500 néző részvételével, a védőintézkedések betartásával.

  A tervek szerint két szabadtéri színpadon is lesznek előadások: a Tűzoltótorony parkjában felállított mobilszínpadon nagyszínpadi előadások, a Képzőművészeti Múzeum udvarára tervezett kisszínpadon pedig stúdióelőadások, pódiumestek és bábszínházi előadások. Ezeken a színpadokon lép majd fel a Dinu Lipatti Filharmónia is szimfonikus és kamarakoncertekkel.

  "A szabadtéri nagyszínpadon népszerű, zenés előadásokat újítunk fel. Kisebb szereposztásúakat, amelyek megfeleltethetők a járványügyi intézkedéseknek. Június 15. után előbb felújított előadásokat, majd később új produkciókat is szeretnénk játszani" - mondta Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

  A nyári hónapokban folytatódik a Havi Dráma felolvasószínházi előadássorozat, a szabadtéri színpadon és az online térben is. Nem ér véget a Nézz vissza Haraggal című sorozat sem, így a társulat Youtube-csatornájára újabb előadásfelvételek kerülnek fel.

  MTI

 • Majdnem háromezer új fertőzött egy nap alatt Iránban

  június 01.hétfő 14:42

  A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 2979 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt 154 445-re emelkedett az esetek száma. A járvány két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta ez a legnagyobb növekedés az országban, számolt be az MTI.

  "Az emberek a jelek szerint úgy gondolják, hogy véget ért a járvány, de ez távolról sincs így" - figyelmeztetett hétfőn az iráni egészségügyi miniszter.

  Az iszlám köztársaságban eddig 7878 halálos áldozatot szedett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegség, csak vasárnap óta 81-et.

  Számos szakértő szerint a teheráni kormány által közölt adatok nem tükrözik a valóságot, a helyzet súlyosabb annál, mint ahogyan lefestik.

 • Koronavírusos az örmény miniszterelnök és családja

  június 01.hétfő 14:34

  Megfertőződött Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és családja az új típusú koronavírussal, írja az MTI.

  Pozitív teszteredményét a kormányfő saját maga jelentette be Facebook-oldalán hétfőn közzétett videoüzenetében. "Tünetmentes vagyok" - hangsúlyozta Pasinján. Mint mondta, családja tagjainál is kimutatták a vírust, ezért karanténba vonulnak. "Otthonról fogok dolgozni, a miniszterelnöki rezidenciáról" - közölte.

 • Újra lehet moziba és koncertekre menni Portugáliában

  június 01.hétfő 14:03

  Csaknem két és fél hónap zárva tartás után Portugáliában hétfőtől újranyitnak a mozik, a színházak és a koncerttermek a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatása érdekében elrendelt korlátozások lazítása keretében.

  A tájékoztatás szerint a sportlétesítmények is megnyithatják a kapuikat, igaz, szigorúbb higiéniai előírások mellett, illetve a távmunka is opcionálissá válik. A lisszaboni régió kivételével országszerte kinyithatnak a bevásárlóközpontok is.

  "A helyzet alakulása a fővárosban eltér az ország többi részében tapasztalttól" - mondta Antonio Costa miniszterelnök.

  Az elmúlt 24 órában 297 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Portugáliában, ebből 268-at Lisszabon térségében.

  Az országban eddig mintegy 32 500 esetet és 1410 halálos áldozatot regisztráltak.

  MTI

 • MTÜ: Újraindult a belföldi turizmus

  június 01.hétfő 13:46

  Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese az M1-en Hévízről bejelentkezve.

  Könnyid László közölte: jellemzően pénteken nyitott ki a szálláshelyek döntő többsége, szinte valamennyi vendéglátóegység és a fürdők is várják már a vendégeket országosan. Azt mondta: kedvezőek a tapasztalatok, mind a vendégek, mind a szolgáltatók fegyelmezetten betartják az előírásokat. 

 • Tizenhat fertőzött a Vasco labdarúgócsapatánál

  június 01.hétfő 12:57

  A Vasco da Gama tizenhat labdarúgójának koronavírus-tesztje lett pozitív - jelentette be a brazil klub.

  A hírt egy nappal azt megelőzően közölték, hogy az állam csapatai a március közepe óta tartó bő kéthónapos kényszerszünetet követően ismét edzésbe állnának. A Vasco híradása szerint 43 tesztet végeztek el, a 16 fertőzött játékost elkülönítették, hárman pedig már felépültek a Covid-19 betegségből.

 • Víruskutató: szórványos esetek valószínűleg továbbra is lesznek

  június 01.hétfő 12:41

  Hozzá kell szokni, hogy a koronavírus-járvány nem tűnik el teljesen, szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek - hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós víruskutató az M1-en.

  A szakember hangsúlyozta, minden járványra jellemző egy felfutó, majd egy lecsengő szakasz, lefolyása haranggörbe alakú. Mivel a koronavírus teljesen új kórokozó volt, a görbéje a nulláról indult, azonban valószínűleg nem érkezik vissza ugyanerre a pontra - mondta. Hozzátette: arra kell számítani, hogy időnként újra megjelenik majd az orvosi statisztikákban a koronavírus.

 • Moszkvában megnyitottak a nem élelmiszert árusító üzletek is

  június 01.hétfő 11:48

  Megnyitottak hétfőn a parkok, a nem élelmiszert árusító üzletek és a javító-tisztító szolgáltatások Moszkvában, miután a helyi hatóságok szerint sikerült lelassítani a Covid-19-járvány terjedését.

  A fővárosiaknak a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a digitális forgalmi engedélyek rendszerének betartása mellett korlátozás nélkül engedélyezték a reggeli szabadtéri testmozgást, valamint lakcím szerinti időbeosztás mellett a sétát is a reggel és az este 9 közötti időszakban. A stadionokat megnyitották a hivatásos sportolók előtt.  

 • Már csaknem 6,2 millióan fertőződtek meg világszerte

  június 01.hétfő 11:03

  Világszerte már 6 172 448 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 372 136, a gyógyultaké 2 642 873-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

  Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 6 060 207, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790 volt.

 • 15 az új fertőzöttek száma és egy idős, krónikus beteg hunyt el

  június 01.hétfő 08:21

  Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egy idős, krónikus beteg hunyt el. Ezzel 527 főre emelkedett az elhunytak száma, 2156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1209 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink