Itthon

Koronavírus: javul a helyzet Európában, robban a járvány Latin-Amerikában

Ismét majdnem 1000 napi fertőzött Törökországban
június. 4. csütörtök 21:21

Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt.

A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4630-ra emelkedett. A keddi adat 22, a szerdai 24 volt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik, bár két hete inkább a stagnálás jeleit mutatja, miután a 23-as értéket már május 20-án is elérte.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 612-ről 602-re, a gépi lélegeztetésre szorulóké viszont valamelyest nőtt 261-ről 265-re. A gyógyultak száma 926-tal 131 ezer 778-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,2 millió vírustesztet végeztek el.

MTI

2% alatt a fertőzöttség Horvátországban
június. 4. csütörtök 19:50

Horvátországban a 2 százalékot sem éri el az új koronavírussal megfertőződöttek valós aránya a szerológiai tesztek részleges eredménye szerint - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön, a közegészségügyi intézet (HZJZ) adataira hivatkozva.

Az intézet három héttel ezelőtt kezdett bele a fertőzöttek szervezetében termelődő ellenanyagokat kimutató szerológiai vizsgálatba, amelyhez 1100 vérmintát gyűjtött be a kórházi laboratóriumokból, egészségházakból és közegészségügyi intézetekből. Eddig 520 mintát dolgoztak fel.

Tatjana Vilibic-Cavlek, a HZJZ virológiai kutatócsoportjának vezetője a lapnak elmondta: az átfertőzöttség nagyon alacsony, nem éri el a két százalékot, de hasonló eredmények születtek más európai országokban is. A részleges eredmények alapján 80 ezerre tehető a koronavírus-fertőzésen átesett horvát állampolgárok száma. Széles körű immunitást eddig egyetlen országban sem igazoltak eddig - tette hozzá.

MTI

Belgium több tartományában már nincs intenzív osztályon kezelt beteg
június. 4. csütörtök 17:52

Belgium két tartományában már nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget intenzív osztályokon - írta csütörtökön a helyi sajtó.

Az országban szerdáról csütörtökre az intenzív ápolásban részesülők száma mintegy 30 fővel csökkent, 143-ra, azonban a flamand és a brüsszeli régióban még mindig magas az életveszélyes állapotban lévő betegek aránya az egészségügyi intézményekben.

A kórházi felvételek száma is egyre csökken: a héten átlagosan napi 28 új pácienst regisztráltak, ez 20-szor kevesebb, mint két hónappal ezelőtt volt. A szakértők szerint a több hete érvényben lévő korlátozásenyhítések "nem lendítették negatív irányba a járványügyi mutatókat, mivel a fertőzések száma tendenciózusan csökken".

A vírus melegágya Belgiumban továbbra is a flamand régió. Szerdáról csütörtökre 28-an lettek a Covid-19 betegség áldozatai, a halálesetek száma országos szinten átlépte a 9500-at.

A szomszédos Hollandiában 209 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra leforgása alatt. A viszonylag magas szám a helyi sajtó szerint annak a következménye, hogy az országban június eleje óta kiterjesztették a szűrést. Szerdáról csütörtökre 8394 tesztet végeztek el, ez eddig a legmagasabb egy nap alatt elvégzett tesztszám a vírus ottani megjelenése óta.

A járvány további 13 ember életét követelte, a halálos áldozatok száma kis híján 6000 a 17,5 millió lakost számláló Hollandiában.

Luxemburgban a legfrissebb statisztikák szerint 4 új fertőzöttet azonosítottak, de a járvánnyal kapcsolatos új halálesetről  most sem érkezett hír.

MTI

Őszig maradhat a kötelező maszkviselés Moszkvában
június. 4. csütörtök 15:53

Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta.

A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják, írja az MTI.

Másfélszeresére ugrott az új fertőzöttek száma Romániában
június. 4. csütörtök 15:21

Romániában váratlanul az előző hét átlagának másfélszeresére ugrott, 238-ra emelkedett csütörtökön az utóbbi 24 órában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, számolt be az MTI.

A napi jelentésekben május közepe óta nem volt ilyen magas, az utóbbi tíz napban pedig már egyszer sem érte el a 200-at az új esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki közleményében emiatt arra figyelmeztette Románia lakosságát, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében továbbra is szigorúan be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket: a védőmaszkok és kesztyűk viselését a zárt terekben, továbbá a távolságtartást és a gyakori kézfertőtlenítést.

Romániában eddig 19 907 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, a járvány eddig belföldön 1299 emberéletet követelt, külföldön pedig 114 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

A gyógyultak aránya elérte a 70 százalékot. Az országban április 29-én tetőzött a járvány több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. A fertőzöttek száma szerdáig 4600 alá csökkent, a csütörtöki jelentésben szereplő új esetek miatt ismét megközelítette a 4700-at.

Újra kinyitnak a fővárosi állatkert jegypénztárai
június. 4. csütörtök 14:27

Péntektől újra kinyitnak a Fővárosi Állat- és Növénykert jegypénztárai, a beltéri bemutatóhelyek látogatását egyelőre még nem teszi lehetővé az intézmény, azonban az esti vezetett séták már újra indulnak - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Az állatkert két héttel ezelőtti újranyitása bizonyos megelőző intézkedések mellett történt, de ezek közül többet megszüntet az intézmény vezetése. Péntektől már nemcsak az interneten lehet jegyet váltani, hanem a helyszínen, az állatkerti jegypénztáraknál is - olvasható a közleményben.

Mint írják, néhány kivételtől eltekintve az összes jegytípus és fizetési lehetőség újra elérhető lesz, ugyanúgy, mint a járvány előtti időkben. Az egyedüli kivételt a csoportos és intézményi jegyek vásárlása jelenti, mert csoportos látogatásra, így csoportos kedvezmények igénybevételére egyelőre még nem lesz mód.

Moszkvában az ősz közepéig kötelező maradhat a maszkviselés
június. 4. csütörtök 11:36

Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. "Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta. A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják.

Úgy vélekedett, hogy Moszkva egy év alatt visszatér majd a megszokott életviteléhez, így az idegenforgalom 2021-re teljesen helyreáll majd. Közölte, hogy az orosz főváros mintegy 250 milliárd rubelt költött el a védekezésre (a rubel jelenleg mintegy 4,50 forintot ér). Szobjanyin méltatta a moszkvaiaknak a járvány alatt tanúsított felelősségtudatát, amelynek köszönhetően sikerült elkerülni a katasztrófát.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8831-gyel 441 108-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,2 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 169-cel 5384-re, a gyógyulásoké pedig 8666-tal 204 623-ra nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 11,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 307 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 313 885 embert tartanak megfigyelés alatt. Moszkvában csütörtökre az igazolt fertőzések száma 1998-cal 189 214-re, a halottaké 64-gyel 2749-re, a gyógyultaké pedig 3061-gyel 94 715-re emelkedett.

Ábrán az új koronavírus-fertőzöttek száma
június. 4. csütörtök 10:16

Ábrán a fertőzöttek száma /Fotó: MTI/

Meghalt 5 beteg és 3954-re emelkedett a fertőzöttek száma
június. 4. csütörtök 9:37

Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 23-mal, 3954-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök délelőtt. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 539-ra emelkedett. 2205-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1210-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 406 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 49-re nőtt az elhunytak száma. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 985-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 195 894.

Kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. "A parlament megkezdte a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényjavaslatok vitáját. A veszélyhelyzet megszüntetését az teszi lehetővé, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően a tömeges megbetegedéseket el tudtuk kerülni és fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ugyanakkor a járványügyi készültség fenntartására szükség van, hiszen a koronavírus továbbra is itt van és fertőz" - írták.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1880 ember) és Pest megyében (567) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (371), Komárom-Esztergom megye (272), Zala megye (256) és Csongrád megye (115). Békés megyében (11) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

Hétfőtől érvénybe lép a beutazási karantén Nagy-Britanniában
június. 3. szerda 22:12

Jövő hétfőtől érvénybe lép az a már korábban bejelentett előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - közölte szerdán Priti Patel brit belügyminiszter.

Az intézkedést - amelynek célja az új koronavírus által külföldön okozott fertőzések behurcolásának megakadályozása - még ebben a hónapban felülvizsgálják, és a brit kormány nem zárja ki kétoldalú mentességi megállapodások kidolgozását a feltételeknek megfelelő országokkal, írja az MTI.