Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 19:50:00

Visszavágtak Orbánnak: Unokáinknak a paksi erőmű és a Budapest-Belgrád vasút hitelét kell majd visszafizetniük

Újabb nemzeti konzultáció lesz, ezúttal a koronavírusról, a gazdaság újraindításáról és a válságkezelésről – jelentette be a miniszterelnök az állami rádióban. A DK élesen bírálta a kormány döntését, a párt inkább a válságkezelésre fókuszálna. A miniszterelnök az Unió válságkezelő csomagjával kapcsolatban azt mondta: rossz esetben akár még az unokáink is fizethetik a hitelt. A Momentum politikusa azonban emlékeztetett: unokáinknak a paksi erőmű és a Budapest-Belgrád vasút hitelét kell majd visszafizetniük.

"Ez egy jó lehetőség, mert mindenki elmondhatja a véleményét…" - bár Orbán Viktor szerint a járványügyi veszélyhelyzet hetekig marad még velünk, a miniszterelnök az állami rádióban bejelentette: újabb nemzeti konzultációt indít a kormány. 

"A kérdőív nagy része az elkészült, ma délelőtt még ezzel foglalkozom is, ha sikerül, akkor le is zárom ezt a kérdést, és ma délutántól meg tudjuk indítani a nemzeti konzultációt, ami a koronavírusról fog szólni, és a gazdaság újraindításáról fog szólni." - mondta Orbán.


Az ellenzéki pártok élesen kritizálták az újabb konzultációt. Az MSZP és Jobbik mellett a DK is inkább a válságkezelésre tenné a hangsúlyt. 

"A Demokratikus Koalíció szerint ez az újabb értelmetlen nemzeti konzultáció pontosan megmutatja, hogy a Fidesz-kormány miért alkalmatlan bármire is, Most ugyanis, amikor egy ország vergődik a válságban, nem irreális kérdésfelvetésekkel és soros Györggyel kell riogatni a magyarokat, hanem el kéne kezdeni végre válságot kezelni." - mondta Barkóczi Balázs.

A miniszterelnök az Európai Unió tervezett, 750 milliárd eurós válságkezelő csomagjáró is beszélt. Mint mondta: nem utasítja el azonnal, de veszélyei is vannak a részben hitelből álló csomagnak. 

"És ez azt jelenti, hogy miután 30 évre akarják fölvenni, még az unokáink feje felett is ott lebeg majd a lehetőség, hogy ha nem a magyarok, hanem valaki más nem tudja visszagizetni a hitelét, akkor majd nekik kell helyettük visszafizetni. Én nem utasítom el azonnal ezt, de berzenkedik ellene az ösztönvilágom." - fejtette ki Orbán. 

A Momentum elnökségi tagja szerint nem az uniós hitelfelvétel fogja adósságba taszítani a jövő generációit. 

"Az unokáinknak az orosz paksi hitelt kell majd visszafizetni az elkövetkező 50 évben, meg ugye a titkosított kínai-belgrád vasút hitelét. a keleti diktatúráktól felvett hitel az rendben van, de a közös EU-s felelősségvállalás az pedig nem?" - nyilatkozta Berg Dániel.

A Híradónk által megkérdezett politikai elemző szerint is fals megközelítés, hogy az uniós segítség eladósítaná Magyarországot. Vasali Zoltán úgy látja, ez inkább egy újabb kommunikációs fogás, aminek az a célja, hogy csökkentse a válságcsomag jelentőségét. Az újabb nemzeti konzultációról pedig azt mondta: a kormány akkor nyúl ehhez az eszközhöz, ha megerősítésre van szüksége. 

"Azt lehet már tudni, hogy általában ezt a kérdőívet csak azok töltik ki, akik elsősorban a kormánypárti szavazóknak számítanak. Tehát, hogy ebből valósíznűleg nem vállal túl nagy kockázatot a kormány azzal, hogy ezt megteszi. Másrédszt valósíznűleg a saját választóiktól szeretnének elsősorban egy ilyen pozitív visszajelzést kapni, amit később kommunikálhatnak." - tette hozzá Vasali.

Az elemző hozzátette: ezek a kérdőívek általában új információval sem szolgálnak.

Ajánlom

További belföldi híreink