Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 08:08:00

Orbán nemzeti konzultációt hirdet a járványról és a Soros féle “adósrabszolgaságról”

Nemzeti konzultáció lesz a koronavírus-járványról és a gazdaságvédelmi intézkedésekről, de a Soros György által meghirdetett “adósrabszolgaságról” is megkérdezik az embereket - jelentette be Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában.

Orbán nemzeti konzultációt hirdet a járványról és a Soros féle “adósrabszolgaságról”

Nemzeti konzultációt kezdeményez ma délután a kormány a koronavírus-járványról, a gazdaságvédelmi akciótervről, a Soros György által meghirdetett “adósrabszolgaságról” is megkérdezik az embereket - jelentette be Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában, ez utóbbi “izgalmas” kérdés arról szól, hogy fogadják-e el a Soros-tervet, hogy bocsásson-e ki Magyarország "örök adósrabszolgaságot“ eredményező kötvényt, ami sose jár le, mindig csak fizetnünk kell. 

“Csendesebb szakasza jön a járványnak”, a nemzeti konzultáció kérdései már megvannak, még lesznek utolsó simítások, de délután indulhat a konzultáció - mondta a miniszterelnök.

"A jövőnek nyerni kell"

Tudta, hogy 2010-ben mást kell csinálni? - kérdezte Nagy Katalin Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban, ma tíz éve tette le az első kétharmad után a parlamenti esküjét a második Orbán-kormány.

Orbán Viktor azt mondta, a sok-sok kormányzati évet, ami mögötte van, már összeszámolni is nehéz. Arról, hogy miért kellett egészen újat csinálni, az antikommunista Antall József miniszterelnökről is megemlékezve - “Isten nyugosztalja” - azt mondta, hogy 1990-ben nem sikerült olyan változást elérni, amilyenre szükség lett volna. “A kommunistákat lenyomtuk”, volt “ruszkik haza”, kézbe vettük mi magyarokat a dolgokat, de az a harc, ami a régi és új világ, az antikommunisták között lenni szokott, nem zárult le, elkezdődött egy hosszú harc. “Hol a jövő, hol a múlt nyert, ez így ment húsz évig” - mondta.

Ő 2010-ben azt tudta, hogy “a jövőnek nyerni kell”, új Alaptörvényt is alkottak, és az azt aláíró Schmidt Pált az “első alkotmányozó elnökünket” méltatta. “Fantasztikus élmény volt” - mondta az Alkotmányról tartott nemzeti konzultációról.

Nem a két szép szemünkért választottak meg

Tudta, hogy valami újat kell kezdeni 2009-ben, a gazdasági világválság miatt is. “Nem a két szép szemünkért választottak meg” - jelentette ki. Mint mondták, az emberek tudták, hogy ha “beüt a baj”, rájuk szavaznak, mert tudják, hogy tudnak válságot kezelni, rájuk a bajban lehet számítani. A korábbi Gyurcsány-kormány válságkezeléséről, a megszorításokról azt mondta, hogy “öt bőrt is lehúztak” az emberekről, emlékeztetett a 13. havi nyugdíj visszavonására, és más akkori megszorító intézkedések sorolt. “Akkor még a liberális közgazdászok fején volt a korona”, de Matolcsy György “lebilentette onnan”, új közgazdásági szemlélettel, gazdasági intézkedésekkel “bajtársiasan“ együttműködve.

De volt más is, amiért újat kezdett. “Volt egy magasabb rendű célom is”. Ő falusi gyerek, de ő tudta ott is, úgy nevelték, hogy “én egy nagy nemzet gyermeke vagyok”, úgy gondoltuk Felcsúton is, Alcsúton is, hogy mi egy nagy nemzet vagyunk, hiába voltak a ruszkik ott. Ezért szeretettem volna, hogy ha kormányzok, mindenki tudná, mindenki érezze, “hogy mi egy nagy nemzet vagyunk” - mondta. Soha nem elégedett, ha visszanéz, de szerinte már minden magyar jobban érzi magát a bőrében. Már azt sem kell bizonygatni, hogy a magyar egy nagy nemzet, mindenki természetesebben érzi magyarnak magát, az emberek az Alaptörvényt is elfogadták annyiban, hogy munkaalapú társadalomban élünk - mondta Orbán Viktor.

Különleges bevetési egység a vírus ellen

Orbán Viktor a ma reggeli rádiónterjújában is az egyik legjobb döntésnek nevezte azt, hogy a járvány idején bevezették a különleges jogrendet, aminek a segítségével „súlyos és komoly helyzetben” rendeletekkel lehetett kormányozni – így gyorsan lehetett cselekedni. „Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak”- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez az alkotmányos kereten belül történt.

"Ennek a jogrendnek azonban vége, az első csatát a vírussal szemben megnyertük" - tette hozzá.

A szavaiból az derült ki, hogy ha különleges jogrendet nem is, de egészségügyi válsághelyzetet lehet hirdetni, ha ősszel jön a koronavírus-járványnak egy második hulláma is. "Az nem érhet minket úgy, mint most az első hullám". A második hullámban szerinte fel kell készülni arra is, hogy egyes helyeken, idősotthonokban és kórházakban megszaporodhatnak a fertőzések. Ezért mint mondta, arra kérte az Operatív Törzset, hogy hozzon létre egy speciális bevetési egységet többek között járványügyi, katasztrófavédelmi szakemberekkel.

"Ha bárhol az országban, megjelenik egy ilyen felszaporodás, akkor azonnal odamegy a bevetési egység és lokalizálja a fertőzést"

- mondta Orbán Viktor.

Ez nemcsak a második hullám miatt lesz fontos, de az élet újraindítása idején is nagyobb biztonságot ad - tette hozzá. Orbán Viktor szerint az egészségügyi válsághelyzet nem jelent újabb teljhatalmat, az ellenzők fejében “zavar van, tévednek” - mondta. Fennmaradnak jogosítványok, marad az Operatív Törzs és a kórházparancsnokok is, iaz országos tisztifőorvos megerősített jogköröket kap, de csak ennyiben változik az élet nyáron - mondta.

 
Ajánlom

További belföldi híreink