Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 09:14:00

Orbán: különleges bevetési egység a vírus ellen

Jön a különleges bevetési egység. Orbán Viktor enbek létrehozására kérte a Pintér Sándor vezette Operatív Törzset. “Ha bárhol az országban, megjelenik a fertőzés, egy ilyen felszaporodás, akkor azonnal odamegy egy bevetési egység és lokalizálja a fertőzést" - mondta a reggeli interjújában a miniszterelnök.

Orbán Viktor a ma reggeli rádiónterjújában is az egyik legjobb döntésnek nevezte azt, hogy a járvány idején bevezették a különleges jogrendet, aminek a segítségével „súlyos és komoly helyzetben” rendeletekkel lehetett kormányozni – így gyorsan lehetett cselekedni. „Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak”- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez az alkotmányos kereten belül történt.

"Ennek a jogrendnek azonban vége, az első csatát a vírussal szemben megnyertük"

- tette hozzá.

A szavaiból az derült ki, hogy ha különleges jogrendet nem is, de egészségügyi válsághelyzetet lehet hirdetni, ha ősszel jön a koronavírus-járványnak egy második hulláma is. "Az nem érhet minket úgy, mint most az első hullám".

A második hullámban szerinte fel kell készülni arra is, hogy egyes helyeken, idősotthonokban és kórházakban megszaporodhatnak a fertőzések. Ezért mint mondta, arra kérte az Operatív Törzset, hogy hozzon létre egy speciális bevetési egységet többek között járványügyi, katasztrófavédelmi szakemberekkel.

"Ha bárhol az országban, megjelenik egy ilyen felszaporodás, akkor azonnal odamegy a bevetési egység és lokalizálja a fertőzést"

- mondta Orbán Viktor.

Ez nemcsak a második hullám miatt lesz fontos, de az élet újraindítása idején is nagyobb biztonságot ad - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az egészségügyi válsághelyzet nem jelent újabb teljhatalmat, az ellenzők fejében “zavar van, tévednek” - mondta. Fennmaradnak jogosítványok, marad az Operatív Törzs és a kórházparancsnokok is, iaz országos tisztifőorvos megerősített jogköröket kap, de csak ennyiben változik az élet nyáron - mondta.

 
Ajánlom

További belföldi híreink