Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 08:36:00

Orbán: Alcsúton is tudtam, hogy én egy nagy nemzet gyermeke vagyok

Ő falusi gyerek, de ő tudta, mert úgy nevelték, hogy “én egy nagy nemzet gyermeke vagyok”, úgy gondoltuk Felcsúton is, Alcsúton is - mondta Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában, annak kapcsán, hogy 2010-ben volt egy magasabb rendű célja, azt szerette volna, ha minden magyar tudja, hogy mi egy nagy nemzet vagyunk.

Tudta, hogy 2010-ben mást kell csinálni? - kérdezte Nagy Katalin Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban, ma tíz éve tette le az első kétharmad után a parlamenti esküjét a második Orbán-kormány.

Orbán Viktor azt mondta, a sok-sok kormányzati évet, ami mögötte van, már összeszámolni is nehéz. Arról, hogy miért kellett egészen újat csinálni, az antikommunista Antall József miniszterelnökről is megemlékezve - “Isten nyugosztalja” - azt mondta, hogy 1990-ben nem sikerült olyan változást elérni, amilyenre szükség lett volna. “A kommunistákat lenyomtuk”, volt “ruszkik haza”, kézbe vettük mi magyarokat a dolgokat, de az a harc, ami a régi és új világ, az antikommunisták között lenni szokott, nem zárult le, elkezdödött egy hosszú harc. “Hol a jövő, hol a múlt nyert, ez így ment húsz évig” - mondta.

Ő 2010-ben azt tudta, hogy “a jövőnek nyerni kell”, új Alaptörvényt is alkottak, és az azt aláíró Schmidt Pált az “első alkotmányozó elnökünket” méltatta. “Fantasztikus élmény volt” - mondta az Alkotmányról tartott nemzeti konzultációról.

Nem a két szép szemünkért választottak meg

Tudta, hogy valami újat kell kezdeni 2009-ben, a gazdasági világválság miatt is. “Nem a két szép szemünkért választottak meg” - jelentette ki. Mint mondták, az emberek tudták, hogy ha “beüt a baj”, rájuk szavaznak, mert tudják, hogy tudnak válságot kezelni, rájuk a bajban lehet számítani. A korábbi Gyurcsány-kormány válságkezeléséről, a megszorításokról azt mondta, hogy “öt bőrt is lehúztak” az emberekről, emlékeztetett a 13. havi nyugdíj visszavonására, és más akkori megszorító intézkedések sorolt. “Akkor még a liberális közgazdászok fején volt a korona”, de Matolcsy György “lebilentette onnan”, új közgazdásági szemlélettel, gazdasági intézkedésekkel “bajtársiasan“ együttműködve.

De volt más is, amiért újat kezdett. “Volt egy magasabb rendű célom is”. Ő falusi gyerek, de ő tudta ott is, úgy nevelték, hogy “én egy nagy nemzet gyermeke vagyok”, úgy gondoltuk Felcsúton is, Alcsúton is, hogy mi egy nagy nemzet vagyunk, hiába voltak a ruszkik ott. Ezért szeretettem volna, hogy ha kormányzok, mindenki tudná, mindenki érezze, “hogy mi egy nagy nemzet vagyunk” - mondta. Soha nem elégedett, ha visszanéz, de szerinte már minden magyar jobban érzi magát a bőrében. Már azt sem kell bizonygatni, hogy a magyar egy nagy nemzet, mindenki természetesebben érzi magyarnak magát, az emberek az Alaptörvényt is elfogadták annyiban, hogy munkaalapú társadalomban élünk - mondta Orbán Viktor.

 
Ajánlom

További belföldi híreink