Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-30 14:59:00

Mi a fő akadálya a román-magyar viszony rendezésének? – Megszólalt a volt román kormányfő

Az egységet ma nem lehet eladni, a széthúzás a nyerő, ezt diktálja a választói logika – Calin Popescu-Tariceanu szerint Bukarest részéről ez a fő akadálya a román–magyar viszony rendezésének. A volt kormányfő támogatja az autonómiatörekvéseket, ha azok nem etnikai alapúak. A Hetek cikke.

Az RMDSZ elnöke szerint Tariceanu volt román miniszterelnök azon kevés román politikus közé tartozik, akik soha nem fordultak a magyarok ellen politikai tőkeszerzés céljából sem. Ennek ellenére – erről már Calin Popescu-Taricean beszélt a Heteknek adott interjújában – soha nem örvendhetett a romániai magyarok szavazatainak. „Olyan emberekre szavaztak inkább, akik következetesen és ismételten ellenük fordultak, lásd Traian Băsescut vagy Klaus Iohannist” – fogalmazott a hetilapnak adott interjújában Tariceanu.

„Nem hiszem, hogy előremutató lenne úgy vezetni egy országot, hogy közben megosztjuk és egymás ellen uszítjuk az embereket”

– mondta a volt román miniszterelnök, hozzátéve: „volt szerencsém szerepet vállalni az első vegyes kormányban 1996-ban, amelynek az RMDSZ is tagja volt”. „Lehetőségem nyílt együtt dolgozni Markó Bélával, Kelemen Hunorral és más magyar vezetőkkel, és mély hatást tett rám a komolyságuk” – emlékezett vissza Tariceanu. „Úgy hiszem, hogy Románia sokkal szebb és gazdagabb az etnikai sokszínűségtől” – mondta a volt miniszterelnök.

Ami az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket illeti, Tariceanu szerint „nem egy olyan – etnikai alapú – autonómia a megoldás, ami a szeparatizmust és az enklávék létrejöttét erősíti, hanem egy olyan, ami a decentralizációt mozdítja előre”.

Arra, hogy miért vannak a magyar–román kapcsolatok rég látott mélyponton vannak, Tariceanu azt a válasz adta:

„Ennek választási okai vannak. A kilencvenes években jobban el lehetett adni az egységet, a békét. Abban az évtizedben írta alá Románia a jószomszédsági egyezményeket Magyarországgal és Ukrajnával. Mindkét országban erős román közösség él, a helyzet nem volt egyszerű. De azok ilyen idők voltak: ha előre akartál nézni, akkor hátra kellett hagynod a múltat.”

„Volt két bölcs és bátor elnökünk, Ion Iliescu és Emil Constantinescu, akik a teljes hitelességüket kockára tették azért, hogy ezeket a nagyon kényes kérdéseket megoldják. Harminc évvel később a helyzet teljesen más, már ha a választói logika szerint nézzük. Az egységet már nem lehet eladni, helyette a széthúzás, a megosztás, a manipulálás a nyerő” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

Ajánlom

További belföldi híreink