Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 21:33:00

Laikus szemmel nézve is rossz, korrodálódott állapotban van a Lánchíd

Ma készületk a videóban látható felvételek a Lánchídról. A világörökség részét képező híd már laikus szemmel nézve is rossz, korrodálódott állapotban van.

„Ha itt megnézi, van mondjuk 3 mm-nyi hézag. Az azért van, mert onnan egy duzzadó rozsda ezt a láncszemet elnyomja…” - Horváth Adrián, a műszaki egyetem ipari professzora jól ismeri a Lánchíd szerkezetét, ő mutatta meg nekünk, hol vannak a legkomolyabb problémák a hídon. A szakember egyetértett 

„A láncok közötti korróziót nem fogjuk tudni eltávolítani onnan azt a duzzadó rozsdát. Ahhoz, hogy el tudjuk távolítani, ahhoz szét kell szedni a láncokat, és a szétszedés után nincs esély arra, hogy ugyenezt építsük vissza. Akkor le kell gyártani újra mindent. Ha a láncok nincsenek, akkor ami a láncon van, az sem tud ott lenni.” - tette hozzá Horváth.

A Lánchíd állapota annyira kritikus, hogy a felújítása nem tűr halasztást – erről beszélt Tarlós István az Egyenes Beszédben. A volt főpolgármester hozzátette: ők már 2018 óta gyakran vizsgáltatták a Lánchídat, a vége felé már hetente zajlottak az ellenőrzések.

„Hamarosan bekövetkezhet az az állapot, hogy a felújítás lehetősége megszűnik. Tehát megszűnhet a Lánchíd, mert olyan állapotba kerülnek az acélszerkezetek, hogy nem lesz lehetséges felújítani ezeket.” - fejtette ki Tarlós.


A Lánchidat a váralagúttal, és a pesti hídfőnél lévő villamos alagúttal együtt kellene felújítani, erre azonban a fővárosnak nincs pénze – ezt már Tüttő Kata főpolgármester-helyettes mondta híradónknak. Hozzátette: Tarlós elfelejti azt, hogy a hátrahagyott forrás egy része eleve hitel lenne, emellett csak a félkész Biodómon 20 milliárdos adósság van.

„A legjobb lenne együtt megcsinálni a váralagutat, a hidat és a villamost. Ez akkor megy, ha a kormány azt mondja, hogy ezt közösen megcsináljuk. Ha a kormány azt mondja, hogy nem, és fönt tartja a 6 milliárdos támogatást csak a Lánchíd testre, akkor ki fogjuk írni a tendert.” - nyilatkozta Tüttő Kata.

A Lánchíd bizottság a jövő héten ülésezik, ahol várhatóan döntenek arról, hogy váralagút és a villamosalagút felújítása nélkül tárgyaljanak-e a kormánnyal.

A Lánchíd közvetlen balesetveszélyt most még nem jelent, a buszok, autósok és gyalogosok is használhatják a felújításig. A szakértő azonban hozzátette: tömegrendezvény megtartását már semmiképp nem javasolnák a hídon.

Ajánlom

További belföldi híreink