Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-30 14:50:00

A magyar húsipar lehet a járvány nagy vesztese

Magyarországon nincs könnyű helyzetben a sertés- és baramfihús üzletág, a koronavírus-járvány csak rontott rajta. A hazai húspiacra kihat a spanyol sertésdömping, Brazíliából pedig tömegesen jön be az olcsó baramfi. Probléma az állatok túltartása, az élőállat magas felvásárlási ára és a külföldről érkező nagy mennyiségű, olcsó fagyasztott hús.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke az ATV Start műsorában elmondta, hogy tavaly az élősertés ára a kínai sertéspestis miatt volt az egekben, ugyanis hatalmas importra szorult Kína.

Ahhoz, hogy a belső fogyasztást meg tudjuk tartani, a nemzetközi piacról kellett szerezni sertéshúst, közben viszont Magyarországon is megjelent a sertéspestis (igaz, csak a vaddisznó állományban), ezért nem tudunk Kínába exportálni, viszont a felvásárlók magas árral találkoztak.

Tavaly 550 forint volt az élősertés ára, a kínai dömping előtt 350 volt- mondja Éder az árnövekedés érzékeltetésére. Most pedig egy drasztiukus keresletssökkenéssel szembesültek- azt tapasztalták, hogy az otthoni fogyasztás kevesebb húsfogyasztással bír és struktúrájában is átalakult.

A spanyol sertés-dömping azért keletkezett, mert rengeteg húsmennyiség szorult be, olyan mértékű keresletcsökkenén van a leállt turizmus, vendéglátás miatt, hogy tele lettek a fagyasztóik is, olcsón próbálják eladni a többletet.

Azt lehet tudni, hogy Magyarország nettó húsmérlege negatív szokott lenni- viszont most nagyon zavaró, hogy a feldolgozott hús nagyon olcsón jön be.

Azért nem lehet látni drasztikus árcsökkenést a boltokban, mert az elmúlt 1,5 év árnövekedését nem tudták a fogyasztói piacba beépíteni, ezért nem volt érzékelhető.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink