Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 21:24:00

Meglepte a Színművészeti Egyetemet a gyors alapítványi modellváltás

Benyújtotta az Országgyűlés elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetét az Innovációs- és Technológiai Minisztérium. Közleményük szerint az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyek csak egy korszerűbb működési modellben valósíthatók meg.

Meglepte a Színművészeti Egyetemet a gyors alapítványi modellváltás híre

 

„Meglepett bennünket a hír” – mondta Upor László a az egyetem rektorhelyettese. „Nem az átalakítás ténye, arról tudtunk korábban is, az időzítés az, ami megdöbbentett bennünket” – magyarázta. „Ez nagyon nagy sietségnek tűnik, és a sietség és a megfontoltság, az alaposság nem mindig jár kéz a kézben” – fogalmazott.

Upor László hozzátette továbbá, minden tőlük telhetőt megtesznek, amit az átalakulás megkövetel, annak érdekében, hogy a hallgatók jogai ne sérüljenek, és az oktatás, valamint a művészi munka színvonala ne csökkenjen, de jelenleg képtelennek tűnik a feladat, fogalmazott.

Híradónk megkereste az Innovációs- és Technológiai Minisztériumot, arra voltunk kíváncsiak, hogy a változás mit jelent az egyetemre nézve, és mit takar a korszerűbb működési modell. Választ is kaptunk, amelyben az áll:

Az új működési modell célja, hogy erősítse az intézmény hazai és külföldi elismertségét, a hallgatók korszerűbb, nemzetközi szinten is színvonalas képzést kapjanak, így az átalakítással az ott tanuló és végző fiatalok filmipari és színházművészeti esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak.

Erről is megkérdeztük az egyetem rektorhelyettesét, azt mondta szerinte nincs gond az egyetem elismertségével, de mint mondta, sok mindent lehetne tenni azért, hogy a hallgatók méltóbb körülmények között kerüljenek a pályára. Upor László szerint a forráshiány és az elavult infrastruktúra, nagyon sok lehetőséget elvesz az egyetemtől, és a hallgatóktól egyaránt. „Ha ezen a téren bármiféle előrelépés történik, akkor hajrá éljen azt nagy- nagy örömmel üdvözöljük” – tette hozzá. Úgy gondolja azonban jelenleg időre, és nyugalomra lenne szüksége az egyetemnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink