Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 10:03:00

Súlyos hatásai lehetnek a mentális egészségre a koronavírusnak

A depresszió és a szorongás növekedése volt a jellemző, de a kínaiaknál nőtt az alkoholfogyasztás mértéke is. A családi, párkapcsolati bántalmazások, valamint a nőket és gyerekeket ért abúzusok száma is emelkedett.

Rácz József, az MTA doktora a Qubit oldalán publikált cikkében a koronavírus-járvány társadalmi hatásait a katasztrófákra adott egyéni és közösségi reakciók tekintetében vizsgálta. Ez a modell is adaptáció – hiszen a COVID-19 pandémiáról ilyen tapasztalatokkal nem rendelkezünk.

Az Egyesült Államok droghasználattal és mentális egészséggel foglalkozó kormányzati szerve, a SAMSHA szerint a járványgörbe tipikus szakaszai következők:

1. A katasztrófa előtt: bizonytalanság. Ha váratlanul üt be a katasztrófa, akkor a szubjektíve átélt sebezhetőség, a biztonság és a jövőkép hiánya dominál.
2. A hatás: intenzív érzelmi reakciók. Sokk, pánik, hitetlenség.
3. A hősies fázis: nagyon aktív, de valójában nem produktív tevékenységek ideje.
4. Mézeshetek: optimizmus, hogy hamarosan minden visszatér a megszokott mederbe.
5. Kiábrándulás: az előző éles ellentéte. Az egyének és a közösségek rájönnek, hogy a segítség nem elég.
6. Felépülés: érintettek az egyének és a közösségek. A fázis elsősorban az életvitel feletti kontroll visszaszerzéséről szól.

A pszichiáter cikkében arról ír: a koronavírus-járvány első fázisai után fel kell készülnünk a mentális egészséget érintő következő fázisokra. Az eddigi kutatási eredményeket bemutató szakirodalom három csoportra bontotta az érintetteket. Ezekben az esetekben nem a COVID-19-járvány hatásait vizsgálták, hanem más világjárványokét (SARS, H1N1, MERS, Ebola, lóinfluenza). A kutatások a karantén idején kezdődtek, majd folytatták őket a karantén után is, hosszmetszeti elrendezésben. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a személyeket kérdezték meg 4-6 hónappal, majd 3-4 évvel később.


A SARS-ra vonatkozó vizsgálatok szerint a felépülő betegek 50 százalékánál fennmaradtak a szorongásos tünetek, és az egészségügyi dolgozók 29 százaléka érzelmi zavarokat mutatott. Mindkét csoportban gyakoriak voltak a poszttraumás tünetek és megbetegedések, valamint a depresszió. 


A karantént követően az öngyilkosságok, az önsértések, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a játékfüggőség, a párkapcsolati és a gyerekek ellen elkövetett bántalmazások váltak gyakoribbá. Az egyének szintjén megjelent az élet értelmetlenné válása, a gyász, a veszteség élménye, a társas kapcsolatok felbomlása.

Egy 2007-es, szintén a SARS-ra vonatkozó tajvani kutatásban frontvonalban dolgozó nővéreket vizsgáltak. A nővérek a járvány kitörésekor rémültnek és túlterheltnek érezték magukat. Később bizonytalanság lett úrrá rajtuk; minden tekintetben kimerültté váltak. Ahogy több tapasztalatot gyűjtöttek, egyre magabiztosabbak lettek, egyre több jó élményről, a betegektől és a kollégáktól érkező pozitív visszajelzésről számoltak be.


Egy sokat hivatkozott kínai kutatás szerint SARS-túlélők, azaz a megfertőződöttek és a fertőzést túlélők között a járvány utáni 3. évben a pszichiátriai betegségek 42,5 százalékban fordultak elő – áll a cikkben. 


Az eddig vizsgált csoportok – a betegség túlélői, karanténba került személyek és egészségügyi dolgozók – mellett meg kell említeni a különösen sérülékeny társadalmi csoportokat. Ilyen csoportok többek között a mentális zavarokkal élők, az alkohol- vagy kábítószerfüggők. Náluk a helyzetet rontja, hogy nem jutnak hozzá a szokásos pszichiátriai és addiktológiai kezelésükhöz.

A koronavírus eddigi tapasztalatai

A szociális izolációban a kínai kutatók eredményei szerint a depresszió és a szorongás növekedése volt a jellemző. A kínai populációban a három típusú ivás (kockázatos, ártalmas és a függőség) 4,4 százalékban fordul elő, ez az érték nőtt 11,1 százalékra. A családi, párkapcsolati bántalmazások, a gyerekeket és a nőket iránti abúzus növekedéséről is vannak adataink: a járvány idején 20-50 százalékos növekedésről számolnak be (Brazília, Párizs, Észak-Írország).

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink