Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 21:36:00

Kósa Lajos: nincsenek párt "pántlikázva" az önkormányzatok, mindenki jogosult a támogatásra

Átírná az illetéktörvényt Kósa Lajos és Novák Katalin, a testvérek öröklésén könnyítenének. Az egészségügyi válsághelyzetről, az önkormányzati teherviselésről és az illeték könnyítésről is beszélt Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd műsorában.

Kósa Lajos: nincsenek párt "pántlikázva" az önkormányzatok, mindenki jogosult a támogatásra

Az egészségügyi válsághelyzetről szóló törvény szükségessége kapcsán Kósa Lajos, a  Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy a törvény bővíti a felhatalmazások körét, például az ellátások egy részét központosítja, és az országos tisztifőorvoshoz telepít bizonyos hatásköröket, amelyek most osztva vannak a minisztérium, a kormányhivatal és tisztifőrovos között. Például a háziorvosi alapellátással kapcsolatos szervezési kérdések most úgy vannak a kormányhivatalnál, hogy a kormányhivatalnak nincs eszköze a végrehajtásra.
Kósa szerint ez egy szakmai, szervezési kérdés, amiben a koronavírussal kapcsolatos tapasztalatokat kívánják beépítni.

Maradnak rendkívüli jogkörök?

 

Kósa szerint a törvény nem azonos a rendeleti kormányzással, azt, hogy a kritikusok "mit miért látnak", azt nem tudja megmondani.​

Kósa Lajos az illetéktörvény módosítása kapcsán elmondta, hogy 2010-ben a családok támogatását tűzték ki. És már ekkor meghozták azt, hogy egyenesági öröklés esetén nem kell a 18 százalékos illetékadót megfizetni. 2013-ban ezt kiterjesztették özvegyi viszonyra, 14-ben a házastársakra is, most pedig a testvérekre.

Kósa elmondta, hogy ennek vannak költségvetési hatása is, 3,5 milliárdos bevételt hagynak az embereknél. Ahogy a magyar költségvetés stabilizálódik, úgy mennek előre ezzel- mondja az országgyűlési képviselő.

Szerinte ez szimbolikus ügy, az állam azt mutatja, hogy a testvéri kapcsolatokat családnak tekinti. Az örökbefogadott gyerekre és a féltestvérekre is kiterjed.

Kósa Lajos, mint volt debreceni polgármester elmondta, hogy rálát a saját városa gazdalkodására, de az önkormányzatok bevételkieséséről szóló híreket riogatásnak minősítette.  Szerinte a parkolási bevételek kiesése csak nagyvárosokban játszik szerepet, kistelepüléseken nem érezhető. Azt mondja, hogy a költségvetés 1,4-1,6 százalékát vonja el most az állam, és jövőre 16 százalékot ad pluszba. Szerinte a költségvetési támogatásnál nincsnek párt "pántlikázva" a települések, mindenki jogosult rá egyformán.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink