Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 07:34:00

Keresztes László Lóránt: Egy hatalomtechnikai játék folyik

Az LMP frakcióvezetője az ATV Startban beszélt arról: bár a költségvetésből jövőre összességében több jut az oktatásra, a felsőoktatás még kevesebb pénzt kap. Szerinte az egyetemek felmerült átalakítása brutális elbocsátási hullámot vonhat maga után.

Keresztes László Lóránt azt mondta, az önkormányzati választások óta egy hatalomtechnikai játék folyik Magyarországon a kormányzat részéről, leginkább az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellen. A politikus szerint ugyanakkor nem az a lényeg, hogy az ellenzéket hogy érintik ezek a lépések, hanem az, hogy a településeken élő emberek ezt megérzik-e.

Keresztes szerint a megszorítások miatt sok településen az összeomlás szélére kerülhetnek az alapszolgáltatások, mert nem lesz pénz a fenntartásukra. Példaként említette, hogy a vízügyi szolgáltatás már évek óta forráshiányos, a becslések szerint 1500-3000 milliárd hiányzik innen, az önkormányzatok pedig - ha nem kapnak segítséget - sok helyen nem tudják megoldani a karbantartást.

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy 2010 óta megduplázódott a meghibásodások száma, a Víziközmű Szövetség azt kérte a kormányzattól, hogy adjon haladékot a közműadóra, de Keresztes szerint a kormányzat ezt elutasította.

Keresztes úgy fogalmazott: a kormány kézi vezérlésre állt át, vannak eszközei, amelyekkel támogathatja a nem ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, az ellenzékre pedig - miután a legtöbb forrást elvonja tőlük - mondhatja azt, hogy alkalmatlanok.

Keresztes szerint az, hogy felmerült az egyetemek átalakítása, egyet jelent a megszorításokkal, Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár ezt a frakcióvezető szerint a parlamentben el is ismerte. Ez brutális elbocsátási hullámot jelenthet Keresztes szerint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink