Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 20:48:00

DK: adja vissza az uniós pénzben fürdő kormány azt, amit elvett

Gulyás Gergely szerint jövőre több támogatást kapnak az önkormányzatok, mint idén. Annak ellenére, hogy a 2021-es költségvetésben a gépjárműadó már nem helyi adó többé, és marad a korábban bevezetett önkormányzati szolidaritási hozzájárulás is. A DK szerint viszont annyi pénzt kap majd az uniótól a magyar kormány válságkezelésre és gazdaságélénkítésre, hogy nem is lesz szüksége az önkormányzatoktól elvett forrásokra.

Gulyás: Több jut jövőre az önkormányzatoknak, a DK visszaadatná az elvett pénzeket

Partnerként tekint a kormány az önkormányzatokra a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Gulyás Gergely úgy látja, hogy ahol nem pártpolitikai szereplőként lép fel a polgármester, ott méltányosak a kormány döntéseivel szemben.

A miniszter azt mondta: jövőre 858 milliárd forint támogatást kapnak az önkormányzatok, ami szerinte 16%-kal több, mint az idén. Gulyás Gergely megvédte a jövő évi költségvetésben is szereplő szolidaritási hozzájárulást. A miniszer szerint önkormányzattól függően 1–1,5–2%-át (néhány kivételes esetben 3–4%-át) jelenti csupán az költségvetésének az az összeg, amivel hozzájárulnak a közös költségvetéshez. A gépjárműadó - korábban súlyadó - elvételével kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy az összeg eltörpül az állam veszteségei mellett. 

A DK szerint az Unió nem dézsából, hanem egyenesen medencéből önti a pénzt a tagállamokra. Ezért azt kérik „az uniós pénzesőben fürdő kormánytól”, hogy adja vissza az önkormányzatoknak mindazt, amit elvett. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő szerint a friss uniós támogatásokhoz képest az önkormányzati pénzek gyakorlatilag „aprópénznek” számítanak, viszont elvételük nemcsak káros, hanem értelmetlen döntés is, amire egyszerűen nincs szükség.

Az ellenzéki vezetésű Érd polgármestere Start című műsorunkban jelentette be, hogy 2 milliárd forint támogatást kér a kormánytól. Csőzik László szerint az összeg nélkül csonkítás jellegű megszorítások és tömeges elbocsátások jöhetnek. A város vezetője úgy vélekedett, lehet cél az, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok polgármestereit alkalmatlannak tüntessék fel. „Ez biztos, hogy benne van a pakliban, ez érződik” – fogalmazott. Csőzik szerint teszi ezt a kormány még azon az áron is, hogy ennek fejében a 10 ellenzéki vezetésű megyei jogú város mellett a 13 másik, kormánypárti város költségvetését is kiüresíti.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink