Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-29 06:06:00

Az állam és a honvédelem lehet a jövő évi költségvetés nagy nyertese

A CEU közgazdász professzora szerint 5 százalékos visszaesés jöhet a gazdaságban, ha nem jön egy következő járvány az év második felében. Csaba László arról is szólt, hogy a kormányt korábban főként a gazdasági teljesítménye miatt választották meg, ez viszont most gyengülni fog.

4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít jövőre Varga Mihály pénzügyminiszter. 3%-os inflációval számol a kormány, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel emelkednek januárban a nyugdíjak.

„Amióta a Fidesz kormányon van, azóta állandó törekvés figyelhető meg, hogy minél korábban legyen költségvetés, aminek az az ideológiája, hogy akkor tudjuk, mihez képest a magunk pozícióját felvenni a következő évben, ugyanakkor nem ismeretlen az a költségvetési gyakorlat, hogy még december közepén is változhat az adott évnek a költségvetése"

– mondta az ATV Start című műsorában Csaba László. A CEU közgazdász professzora úgy gondolja, hogy ennek van üzenetértéke, a 2021-es költségvetés tekintetében az, hogy a kormány nem akar egy jelentős élénkítőprogramba fogni.

A professzor szerint a világgazdaságban ma lényegesen nagyobb visszaesés történik, mint amit korábban a Nemzetközi Valutaalap előre jelzett, ennek megfelelően a magyar gazdaságnak is célszerű abból kiindulnia, hogy az euróövezetekben egy 7-7,5 százalékos visszaesés várható. „Németországban a Bölcsek Tanácsa egy 5 százalék körüli visszaesést várnak 2020-ra" – tette hozzá Csaba László. A professzor szerint 5 százalék lehet itthon a visszaesés, ha az év második felében nem lesz újabb járvány. A jövő évről pedig azt mondta: akármekkora a növekedés, nem tud visszapattanni a gazdaság.

Úgy látja a költségvetésből, hogy direkt visszafogás nem történik semmilyen területen, de nagy fejlesztés sem. „Az egészségügyben úgy tűnik, hogy visszavesznek valamelyest a rendkívüli kiadásokból. Két terület az, amelyik egyértelműen nyertese a jövő évi terveknek: a honvédelem és az állam. A honvédelem 3 százalékra, az állam saját magára való költése 19,7 százalékra növekszik" – fogalmazott. Csaba László az önkormányzatok helyzetéről azt mondta: a kormány igyekszik mindent, amit lehet a maga kompetenciájába vonni.

Átrendeződés?

A közgazdász professzor úgy gondolja, a kormányt korábban főként a gazdasági teljesítménye miatt választották meg, ez a gazdasági teljesítményt viszont gyengülni fog. „Az idei évben egy jelentős munkanélküliség fog kialakulni. A munkaerőpiac pedig 12-18 hónap után szokott helyreállni, ez egy nagyon hosszú idő" – mondta a műsorban.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink