Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 21:36:00

Ujhelyi: Olyan állapotban van az egészségügy, hogy az átlagpolgárok nem érzik biztonságban magukat

A magyar kormány a cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be, mert mindennel foglalkoznak, csak a magyar emberekkel nem - állítja Ujhelyi István MSZP-s politikus. Az EP-képviselő erről, és ez európai egészségügyi minimumról is beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Ujhelyi István szerint a kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat", hiszen nem most adnak nekik pénzt, hanem jövőbeli dolgot ígérnek oda. Ujhelyi azt mondta, hogy a kormánynak minden európai pénzt haza kell hoznia. 

A politikus szerint most az a gyakorlata a kormánynak, hogy miközben minden Uniótól érkező segítséget letagadnak, közben azért sokkel élnek is. Szerinte Orbán Viktor tesztelte az Európai Unió érzékenységét a veszélyhelyzettel kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy az elképzelése "nem ment át", ezért vonja vissza azt. Ujhelyi szerint a kormányt rossz szándék vezérli a mostani saláta-törvénnyel kapcsolatban is.

Az MSZP EP-képviselője elmondta, hogy most az Unióban két nagy terv van: a gazdaság újraindítása és bizonyos fegyelmezési tervek, hogy hogyan fogják a tagállami kormányokkal betartatni a brüsszeli szabályokat.

Az uniós egészségügyi minimum kapcsán Ujhelyi elmondta, hogy az orvos-társadalom is támogatja azt. Szerinte a magyar egészségügyi ellátórendszer állapota miatt az átlagpolgárok már nem érzik biztonságba magukat. Hosszú idő óta azt követeli, hogy legyen egy minimum ezen a területen, amit minden országnak biztosítani kell.

A európai egészségügyi minimum keretében 9 milliárd eurós egészségügyi programot indít az Unió, holott eddig semmit nem fordított rá, a EP-képviselő szerint ez hatalmas lépés.

Szerinte az európai minimumoknak való megfelelési kényszer felfelé húzná a magyar egészségügyet, mert ha nem tartja be a kormány a feltételeket, akkor nem jut hozzá a forrásokhoz. A Bizottság előírhatja például azt, hogy ha alacsony az egészségügy színvonala, akkor a tagállami kormánynak erre kell költenie az uniós támogatásokat.

Szerinte az is jó hír, hogy ebből a forrásból közvetlenül önkormányzatok is kaphatnak pénzt. 2021-től indul el ez az új ciklus - Ujhelyi szerint "ha az Orbán-kormány nem köti fel a gatyáját, nem fog ezekből a pénzekből részesedni."

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink