Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 06:04:00

Szakértő: Örülhetnek a nyugdíjasok

2,6 millió nyugdíjas kaphat plusz egyheti juttatást. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a költségvetési tervben megjelent pluszjuttatás 77 milliárd többletköltséget jelenthet.

Jövőre 3 százalékkal növelik a nyugdíjakat – derült ki a 2021-es költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor. Most 142 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj, vagyis ekkora járandóságnál havi 4 ezer forint pluszt kap egy nyugdíjas. Emellett februárban jön egyheti plusznyugdíj. Ezzel indul a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése. Februárban egy átlagnyugdíjban részesülő 36,5 ezer forinttal magasabb összeget fog kapni a normál havi járandóságán (146 ezer forint) túl.

„Nyugdíjas szempontból örülni lehet, hiszen megjelent egy nagyon komoly pluszjuttatás, ez a bizonyos 13. havi nyugdíj első részlete, az egy heti plusz nyugdíj, ami eddig nem szerepelt sehol, sem törvényben, sem rendeletben"

– mondta az ATV Start című műsorában Farkas András. A nyugdíjszakértő elmondása szerint ez a pluszjuttatás 77 milliárd forintot fog jelenteni a költségvetésben.

Farkas hozzátette, hogy nem csak az öregségi nyugdíjasokra, hanem az egyéb nyugdíjszerű ellátásokra is kiterjedhet, mert a költségvetési tervezetben az szerepel, hogy 2,6 millió ember kaphat ilyen plusz egyheti juttatást.

„Azt nem tudjuk, hogy hosszútávon, honnan lesz erről fedezet. Ha a folyamatos visszavezetést úgy képzeli a kormány, hogy jövőre egyheti nyugdíjat, két év múlva kéthetit, aztán háromheti nyugdíjat, 2024-től pedig az egyhavi nyugdíjat adja, akkor az azt jelenti, hogy ez a 77 milliárd végül egy 300 milliárdos tétellel beépül a nyugdíjkiadásba"

– részletezte a szakértő.

Idén plusz juttatást nem kaptak a nyugdíjasok, pedig a járványhelyzet most van. A szakértő szerint abban még bizakodhatnak, lehet egy nyugdíjkorrekció novemberben, ha a 2,8 százalékot meghaladná a tényleges inflációs adat. „Ha feltámad a gazdaság, és visszapattan, akkor elvileg lehetséges, hogy a harmadik-negyedik negyedévben meglódul a gazdaság és a kereslet is, ez pedig felhúzhatja az inflációt, ekkor lehetséges, hogy lesz novemberben egy nyugdíjkorrekció" – részletezte.

A szakértő szerint ijedten reagáltak a nyugdíjasok a koronavírusra. Szerinte a nyugdíjasok arra vártak, hogy a vészhelyzet idejére legyen számukra egy plusz segítség.

Az ellenzék javasolja a svájci indexálás visszavezetését, Farkas ezzel kapcsolatban azt mondta: ezt 2008-ban, a válság következtében szüntették meg, mert nagyon drága volt. „A svájci indexálás lényege, hogy a fele attól függ, mennyi az infláció, a fele, hogy mekkora a bérek. Ez jobb lenne a nyugdíjasoknak, de sokkal drágább lenne" – fogalmazott a szakértő.

 

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink