Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-28 06:22:00

Egészségügyi közgazdász az ágyfelszabadításokról: "Itt egy súlyos hiba történt"

41 százalékos volt a kórházi ágyak kihasználtsága áprilisban, ami azt jelenti, hogy három hónap alatt közel 25 ezer betegnek kellett elhagynia az intézményeket a kötelező ágyfelszabadítás miatt. Legalábbis erre a következtetésre jutott Szél Bernadett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentése alapján. A minisztérium szerint a képviselő rosszul számol és csúsztat, életveszélyben lévő beteget pedig nem küldtek haza.

Szél Bernadett: 25 ezer beteget érintett a kötelező kórházi ágyfelszabadítás

 

„Az volt az első kérdésem, hogy egyáltalán teljesítették-e a 60 %-os kiürítést a kórházak. És teljesítették? Igen, mert 41%-os a kihasználtság áprilisban” – magyarázta híradónknak Szél Bernadett.

Az aktív ágyak kihasználtsága 39%-os, a krónikus ágyaké 44%-os volt áprilisban – ez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentéséből derült ki. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő hetek óta próbálja kideríteni, hogy hány beteget küldtek haza a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán. Elmondása szerint összesen 24 466-ot. „Ez valószínűleg egytől-egyig olyan embereket jelöl, akik valamilyen formán egészségügyi károsodást szenvedtek, mert vagy akut, vagy krónikus kezelést nem kaptak meg” – magyarázta.

Óriási visszaesés következett be a rehabilitációs ágyak kihasználtságában is, ez a februári 87 %-ról áprilisra 30 %-ra esett vissza. Az 57 százalékpontos visszaesés, 8690 beteget jelentett.

A közgazdász szerint ez a számítás új fényben tünteti fel a korábbiakat. Hiszen szakértők becslések nemrég még 10 ezer és nem 20 ezer beteg elbocsájtásáról szóltak.

Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász szerint ennek semmi köze az egészségügyi reformhoz.

„Itt egy fundamentálisan súlyos hiba történt, aminek nyilvánvalóan rengeteg ember esett áldozatul. De, hogy ez több 100 vagy 1000 vagy esetleg 500 vagy 50, nem tudjuk, pedig ezt nagyon fontos lenne tisztázni. A népesség nyilvántrató adataiból egy perc alatt tisztázni lehetne”

 – fogalmazott.

Az ágyak kiürítését Kásler Miklós egy április 7-i utasításban el, eszerint a kórházi ágyak legalább 60%-át szabaddá kellett tenni. Egy héttel később már csak az 50%-ról beszéltek, ez az a 32,917 ágy, aminek felszabadításáról az EMMI Szél Bernadett kérésére tájékoztatást is adott. Az emberi erőforrások minisztere korábban úgy nyilatkozott, nem hangzott el olyan kormányzati utasítás, mely szerint ki kellene üríteni kórházakat, mint mondta, idézem: az orvosok döntöttek, saját felelősségük rajta.

„Ha bárki úgy érzi nem kapta meg a megfelelő ellátást, forduljon a kórház főigazgatójához, forduljon a betegjogi képviselőhöz, vagy akár jelentkezzék az emberi erőforrások minisztériumában" – jelentette kis Kásler Miklós.

Az EMMI megkeresésünkre, azt írta: Szél Bernadett rosszul számolt, és még ennél is durvábban csúsztatott. Március 14-én 66% volt a foglalt ágyak aránya, március 30-án pedig 42%. Nem volt ágykiürítés, a halasztható műtétek elmaradása, és a tervezhető beavatkozások betegek általi lemondása miatt csökkent április végére 38%-ra a foglalt ágyak száma. Senkit sem engedtek haza a kórházból, akinek az élete veszélybe került volna.

Jelenleg fokozatosan zajlik a korábban halasztható beavatkozások elvégzése, és ezáltal nő a foglalt ágyak száma is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink