Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 21:55:00

EKINT-elnök: „a különleges jogrend úgy megy el, mintha jönne”

A veszélyhelyzet megszűnése után is kaphatna különleges jogköröket a kormány, amennyiben az országos tisztifőorvos ezt javasolja. Az éjszaka benyújtott törvényjavaslat szerint az úgynevezett egészségügyi válsághelyzetben a kormány rendelkezhet intézmények és üzletek működése, valamint egyes termékek forgalmazása felett, vagy éppen rendezvények megtartásáról. Az ellenzék szerint gyakorlatilag érvényben marad a kormány korlátlan hatalma.

A jövőben a tisztifőorvos rendelhetné el a válsághelyzetet

Éjfél előtt nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. Orbán Balázs a javaslatról azt mondta, hogy az egészségügyi válsághelyzet intézménye a jövőben megerősödik és remélik, hogy a későbbiekben nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapotnak a kihirdetésére.

A törvény elfogadása után nem lenne szükség az Országgyűlés felhatalmazására a féléves rendeleti kormányzáshoz. Miniszteri előterjesztés után az országos tisztifőorvos rendelhetne el úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet. Eszerint kormányrendelettel dönthetnének például az intézmények látogatásáról, megtilthatnának rendezvényeket és korlátozhatják az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke szerint „nagyon úgy tűnik, hogy a különleges jogrend úgy megy el, mintha jönne.” Benyomása szerint a kormány nem akarja helyre állítani a jogrend normális működését. „Olyan különleges felhatalmazásokat épített bele a kormány az új törvénybe, amelyek továbbra is súlyosan veszélyeztetik az állampolgárok szabadságát” – vélekedett.

Az ellenzéki pártok is ezt kifogásolják a törvényjavaslatban. A DK szerint a miniszterelnök megrészegült a különleges jogrend által nyújtott lehetőségektől.

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint a kormány eddig sem a válságkezelésre használta a felhatalmazást. „Nem arra, hogy segítsen a nehéz helyzetbe került magyar családokon, nem arra, hogy biztosítsa a csőd közelben lévő kisvállalkozások megélhetését, hanem csak arra, hogy a saját haverjaik zsebét tömje ki, és olyan gazdasági intézkedéseket hozzon, ami a Fideszes oligarcháknak kedvező” – fogalmazott.

A Jobbik még nem döntött róla, hogy megszavazza-e a törvényjavaslatot.

Lukács László György országgyűlési képviselő szerint jelenlegi formájában nem elfogadható a törvényjavaslat, de bizonyos ellenőrzési vagy beszámolási jogkörök beillesztésével biztosítani lehetne a Parlamentnek és a Parlament egyes bizottságainak nagyobb ellenőrzési lehetőséget.

Magyarországon várhatón június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink