Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 06:03:00

Nincs valós kormányzati szándék a rokkantnyugdíjak kérdésének rendezésére?

Nincs valós kormányzati szándék a rokkantnyugdíjak kérdésének rendezésére - ezt azután mondta híradónknak az egyik érdekvédő szervezet elnöke, hogy Orbán Viktor tegnap a parlamentben türelmet kért a kérdés tisztázására. A miniszterelnök azzal érvelt, hogy tömegesek voltak a visszaélések, ezért volt szükség a rokkantnyugdíjak csökkentésére. Az Alkotmánybíróság két éve mondta ki, hogy módosítani kell az ide vonatkozó törvényt, ez azonban nem történt meg, pedig a határidő már több mint egy éve lejárt.

Továbbra sem rendezték a mozgáskorlátozottak helyzetét

A kormány megszegett egy, az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét - ezt mondta ki az Alkotmánybíróság 2018-ban.

Az ügy előzménye, hogy 2010 után a kabinet úgy ítélte meg: sokan úgy csaltak, hogy valójában kisebb mértékben voltak mozgáskorlátozottak, mint ahogyan azt állították.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján az Országgyűlésnek tavaly március 31-ig úgy kellett volna módosítania a törvényt, hogy az ne sértse a strasbourgi emberi jogi egyezményt. A határidő több mint egy éve lejárt, mégsem történt meg a korrekció. Erre hívta fel a DK képviselője a figyelmet hétfőn a Parlamentben.

„Egyetértek önnel abban, hogy az alkotmánybíróság döntését le kell fordítani lassan döntési nyelvre, ezt igyekszünk is megtenni, de higgye el, hogy nem olyan egyszerű” – reagált Orbán Viktor.

Az ország egyik legnagyobb érdekvédelmi szövetsége szerint őket a kormányzattól soha senki nem kereste az üggyel kapcsolatban. Ennek ellenére készítettek egy szakmai anyagot 8 pontos javaslattal, amit be is nyújtottak az illetékes tárcának. Választ nem kaptak rá.

"2019 elején tartottunk egy egyeztetést Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél az illetékes tárcák és a fogyatékos embereket tömörítő érdekvédelmi szervezetek jelenlétével, de érdemi választ sem itt, sem a későbbiek folyamán nem kaptunk" – részletezte Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Sebián-Petrovszki László, a DK politikusa híradónknak azt mondta, tud olyan mozgáskorlátozott emberről, akinek a korábbi havi 122 ezer forintos ellátása havi 30 ezer forint alá csökkent. Az országgyűlési képviselő szerint több százezer ember pénzéről és életéről van szó.

"Csak emiatt a törvény miatt körülbelül 180 ezer emberrel csökkent azoknak a száma, akik ilyen típusú ellátást kapnak, tehát 180 ezer ember bizonyíthatóan rosszul járt azzal a törvénnyel, amiről az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes” – magyarázta.

Mind a DK képviselője, mind pedig a MEOSZ elnöke úgy véli: hiányzik a kormányzati szándék arra vonatkozóan, hogy az érintettek megkapják az őket megillető járadékot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink