Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-27 10:09:00

Bizottság figyeli majd Kövér Lászlót, miként változtat az újságírók mozgásszabadságát korlátozó szabályozáson

Európa Tanács-i Bizottság vizsgálja Kövér László intézkedéseit Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat az újságírók mozgásszabadságát súlyosan korlátozó szabályozáson – mondta a Népszavának Dojcsák Dalma.

Bizottság figyeli majd Kövér Lászlót, miként változtat az újságírók mozgásszabadságát korlátozó szabályozáson

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársát azután kérdezték meg, hogy az Index beszámolt az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéről, amely szerint Kövér László házelnök a véleménynyilvánítás szabadságát sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.

Az újságírók - miután a kitiltásról szóló döntést a hazai jogrendben nem lehet megtámadni - a strasbourgi bírósághoz fordultak. Az ítélet precedens értékű, így mindenki perelhetne, akit kitiltottak a Parlamentből.

Mint Dojcsák Dalma elmondta, az ítélet értelmében az Országgyűlésnek meg kell térítenie a hat újságíró számára az eljárási költségeket. Ezen kívül egy végrehajtási eljárás is indul, amelynek lényege, hogy az ET Miniszteri Tanácsa konzultációt kezd Kövér László hivatalával a korlátozó szabályok megváltoztatásáról.

„Ebben a folyamatban a TASZ is aktívan részt szeretne venni” – mondta a Népszavának Dojcsák Dalma, hozzátéve, hogy az eljárás végén a magyar kormánynak kell majd beszámolnia az ET felé arról, miként felelt meg az ítéletben előírtaknak.

 
Ajánlom

További belföldi híreink