Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-26 11:54:00

Nem marasztalta el Magyarországot az azeri baltás gyilkos kiadása miatt az emberi jogi bíróság

Lezárult kedden az azeri „baltás gyilkos” ügye az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az ítéletben a testület elmarasztalta Azerbajdzsánt azért, mert nem zárta börtönbe a Magyarországon gyilkosságért elítélt Ramil Safarovot, de arra azért nem kötelezte, hogy most ezt tegye meg- írja a hvg.hu.

Azerbajdzsán nem tartotta tiszteletben a Ramil Safarov által 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Margarjan élethez való jogát, amikor Ilham Aliyev azeri elnök kegyelemben részesítette a Magyarországon jogerősen életfogytiglani börtönre ítélt Safarovot, s hősnek kijáró fogadtatásban részesítették őt Bakuban – ez a fő pontja az Emberi Jogok Európai Bírósága által kedden közzétett ítéletnek. A testület egyben azt is megállapította, hogy Azerbajdzsán annak ellenére nem felelős közvetlenül a Magyarországon „baltás gyilkosként” ismert Safarov által 2004-ben elkövetett bűncselekményéért, hogy a gyilkos katonatisztként Azerbajdzsánt képviselte.

A bíróság egyben – többségi döntéssel – azt is megállapította, hogy Magyarország nem hibázott a kiadatással: a budapesti kormány az érvényes nemzetközi szabályok szerint engedte haza 2012-ben Safarovot Bakunak. Ezzel a bírák elvetették a Margarjan családját képviselő ügyvédek azon kezdeményezését, hogy marasztalják el Magyarországot azért, hogy úgy adta ki Safarovot, hogy nem kért komoly biztosítékokat arra, hogy az elítélt valóban letölti a rá kirótt büntetést.

A teljes cikk itt olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink