Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-26 13:35:00

Lantos Gabriella: Kásler Miklós egy senki az egészségügy átvilágításában

Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítására irányuló vizsgálatokat. Lantos Gabriella egészségügyi menedzser elmondta, hogyan látja a belügyminiszter szerepét az egészségügyben.

Pintér Sándor március 28-án kórházparancsnokokat nevezett ki az intézmények élére, irányítja a kórházak készlet-, erőforrás-és információgazdálkodását, valamint az egészségügy átalakításával múlt hónapban ő kezdett el foglalkozni kormányzati oldalról.

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser az ATV Start műsorában azt mondta, hogy de facto lehet nem, de gyakorlatilag már kikerül az egészségügy irányítása Kásler kezéből azzal, hogy Pintér Sándorral egyeztetnek a szakma képviselői.

Mit csinál Pintér Sándor az egészségügyben?

 

A Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója szerint ez azóta a levegőben lóg, amióta az operatív törzs vezetőjeként Pintért nevezték ki, úgy látja, hogy az államszervezés elvéről mindent elmond ez a fajta militarizálás. Más országokban egy egészségügyi problémát egészségügyi szakemberek kezelték - magyarázza Lantos.
 
Lantos meglátása szerint Kásler inkább kultúrharcos, aki az elmúlt években keveset foglalkozott az egészségüggyel és az elmúlt időszakban kaotikus döntéseket hozott. Kijött az is, hogy milyen belső ellentétek vannak a klinikák és Kásler között, utal a szakember a tesztelés fontosságának eltérő megítélésére.
 
Az iskolák leállítását tartja a legjobb döntésnek, viszont ő úgy látja, hogy nem a kormány hozta meg ezt, hanem a nép kikényszerítette ki az intézkedést.
 
Egy másik jó döntés szerinte a hitelmoratórium volt, ezeken túl a kormány intézkedéseit inkább követő jellegűnek tartja. Úgy véli, hogy a legrosszabb döntés az volt, hogy nem kell tesztelni, ezért tűnik úgy most, hogy nagyon magas a halálozási arány.
 
Az ágyak felszabadításának hárítása
 
Arra, hogy Kásler az orvosokra hárítja a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatos döntés felelősségét, azt reagálta, hogy szerinte ez ellentmondásos, férfiatlan a miniszter részéről.

Lantos szerint elgondolkodtató, hogy az egészségügy átalakítására most szánja el magát a kormány. „Varga Mihály most döntött úgy, nem hajlandó feneketlen kútba önteni a pénzt" – mondta a szakember.

Hangsúlyozta, hogy egy ilyen átalakítást egészségügyi szakembereknek kellene átgondolnia.

Lantos szerint ez a döntés azt kommunikálja, hogy bár nyilvánosan kiáll a miniszterelnök Kásler mellett, de „igazából egy senki ebben a folyamatban", egyetlen releváns szereplő van, és az Pintér Sándor.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink