Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-25 08:36:00

Rizikós időszak jöhet a hitelesek egy részének?

Módosulhat a törlesztőrészlet a változó kamatozású hiteleknél, és nem feltétlenül az ügyfelek előnyére.

A money.hu szerint két nagy táborra oszthatóak a magyarországi lakáshitelek: a kockázatosabb, változó kamatozásúakra, és a kiszámíthatóbb, több évre rögzített kamattal, elzáltal törlesztőrészlettel rendelkezőkre. Utóbbiak közül is azok mehetnek biztosra, akik a futamidő végéig fix kamatozást, törlesztést választottak.

Jelenleg a változó kamatozásúak adják a hitelállomány közel felét, egészen pontosan 49 százalékát, számukra rizikósabb időszak következik, mivel a jövőben változhat a törlesztőrészlet - írja a portál.

Azok a hitelesek, akik kihasználják a koronavírus-járvány miatt március közepén életbe lépett hitelmoratóriumot, azoknak a mostani szabályok szerint december végéig nem kell törleszteniük. Utána azonban újra meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Az érintettek egy részénél, a fix kamatozású hiteleket választóknál, a törlesztőrészlet ugyanannyi marad és csak az eredeti futamidő lesz hosszabb. Azonban a változó kamatozású hiteleseknél, az adott hitel kamatát meghatározó bankközi kamatláb függvényében elképzelhető, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet, de még az is lehetséges, hogy csökkenni fog - hívták fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Hozzátették azt is, hogy aki élt a moratórium lehetőségével, annak a moratórium alatt is változhat a törlesztőrészlete, ha a vonatkozó bankközi kamatláb is emelkedik vagy csökken.

Akik nem szeretnék ezt a kockázatot vállalni, azoknak érdemes a meglévő változó kamatozású hitelüket fix kamatozásúra váltani - írták a közleményben.

“Valamennyi banknál megoldható ez a váltás, ám a feltételeket érdemes átnézni. Egyrészt azért, mert nem mindegyik változó kamatozású hitelt törlesztő adósnak érdemes lecserélnie a hitelét, másrészt a bankok ajánlatai között jelentősek a különbségek”

- tanácsolja a money.hu.

 
Ajánlom

További belföldi híreink