Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-25 13:02:00

Pert indít az Emmi ellen a Helsinki Bizottság

A jogvédő szervezet szerette volna megnézni az iratot, amelyben a tárcavezető rendelkezik a kórházi ágyfelszabadításokról, az Emmi azonban elutasította a kérést.

A Magyar Helsinki Bizottság kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt a dokumentumot, amelyben a miniszter felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére. A tárca szerint a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki, írta közleményében a civil jogvédő szervezet.

"Tájékoztatom, hogy az Ön által kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, így igényét az Infotv. 27. § (6) bekezdés első fordulata alapján elutasítom”

- idézte a minisztériumot a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet ezért közadatpert indít az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben.

Az Operatív Törzs az utasítás alapján április 15-én közölte, hogy "április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.” Erről korábban a hvg.hu is beszámolt.

Kásler Miklós korábban a Demokratában azt állította, hogy „ilyen utasítás soha nem hangzott el. Ezt miniszter beszélgetős műsorában, a Miniszteri percekben is megerősítette, hozzátéve, hogy az orvosok döntöttek, hogy az illető beteget benntartják, vagy hazaengedik, a felelősség tehát őket terheli.

A tárcavezető korábban mégis felmentette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját is, mert nem teljesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ – az operatív törzs által jóváhagyott – utasításait, azaz a betegek nagyarányú hazaküldését.

A Helsinki Bizottság szerint az üggyel kapcsolatban egyre több a kérdőjel - írják közleményükben.

 

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink