Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-25 13:27:00

Orbán Szabó Tímeának: Ön és idős rokonai is köszönettel tartoznak Kásler professzornak!

Kásler Miklós dönti el, hogy 2022-ig marad-e az EMMI élén - ezt válaszolta Orbán Viktor Szabó Tímea kérdésére a parlamentben.

Mi folyik itt? címmel Szabó Tímea kérdezte a miniszterelnököt az azonnali kérdések során. A Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy Kásler Miklós utasításának megfelelően 32 ezer ágyat ürítettek ki, azokat az orvosokat pedig, akik ellenálltak „ennek az eszement döntésnek megfelelően kirúgták". Szabó Tímea történelminek nevezte indulatosan és nyilván ironikusan Kásler Miklós érdemei közé sorolva, hogy voltak olyanok, akik a családjuk körében haltak meg, miután a kórházból hazaküldték őket.

"Kásler Miklós, ha ilyen történelmi tettekre képes, miért Pintér Sándort nevezte ki az egészségügy irányítására? Marad-e Kásler Miklós 2022-ig az EMMI élén?"

– kérdezte Szabó Tímea. 

Orbán Viktor minderre azt mondta: "a legutolsó kérdésre nem én, hanem Kásler Miklós tud válaszolni". Ami az egészségügyet illeti, azt tudom mondani, hogy az Operatív törzs működését folytatni kell. Senki sem tudja, hogy igaza lesz-e a tudósoknak, és visszatér-e ősszel a járvány. Ezért az óvatosságból indulunk ki, ez nem az operatív "egészségügyi" törzs, hanem Operatív törzs, amiben a határvédelemtől kezdve sok minden benne van - tette hozzá. A járvány idején az Operatív törzsnek kell cselekednie, a törzset Pintér Sándor belügyminiszter vezeti, ez jól van így, maradjon is így – fogalmazott a miniszterelnök.

Mivel a járványveszély nem múlt el, egy járványügyi készültségi helyzetre való felkészülés az, ami most történik, ezért most folyik az egészségügy átvilágítása, alkalmassá szeretnénk tenni arra, hogy normális üzemmódban, "ideiglenes fölinjekciózás nélkül" is tudjon a magyar egészségügyi rendszer is válaszolni akár egy világjárványra is - derült ki a miniszterelnök szavaiból. 

"Tudtommal a miniszterek nem saját magukat nevezik ki és váltják le, hanem a miniszterelnök, ezért elég rendhagyó lenne, ha Kásler Miklós döntene arról, hogy meddig marad" - mondta Szabó Tímea, aki nem értette, miért Pintér Sándort büntetik azzal, hogy átvilágítsák a kórházakat, ha Kásler Miklós marad. Továbbra sem érti azt, hogyha Kásler Miklós levélben utasítja a kórházakat, a szakmát, "aminek se füle se farka", hogy "csináljanak ezt-azt", mit csinál Pintér Sándor belügyminiszter az átvilágítással, "ha folytatódik Kásler Miklós ámokfutása". "Többen haltak meg Kásler Miklóst utasításai miatt a járvány alatt, mint akik meghaltak magában a járványban". Ezért felelősségre kell vonni, meg kell állítani – hangoztatta Szabó Tímea, mire a kormánypárti padsorokban felháborodás hangzott fel, de az elnöklő Jakab István megállította, elvették tőle a szót.

Orbán Viktor minderre azt mondta, hogy nem csinál neki kedves a viszontválaszhoz, mert az az érzése, hogy borsót hány a falra. De óvatosnak kell lennie egy hölggyel, akkor is, ha Szabó Tímea olyan kifejezéseket használ, ha Kásler miniszter úrról van szó, "amik nem igazak, ténybelileg hamisak". Ez egy relatíve ártalmatlan, olcsó járvány – idézte az ellenzéki megnyilvánulásokat a miniszterelnök, és a Szabó Tímeáék pártalapítványi elnökét is, aki kiírta: a járvány kezelése nem nemzeti ügy. Ha hallgattunk volna önökre, akkor a halálozási statisztikában megelőztük volna azokat, akiknél nagyobb volt a halálozási arány. Kásler Miklós ösztönei és szakmai tudása vezettek oda, hogy talán Európában elsőként hívta össze azt a testületet, amelyik eldöntötte, hogy védekezni kell, Operatív törzset kell felállítani. "Mindannyian, ideértve Önt és az idős rokonait, köszönettel tartoznak Kásler professzor úrnak" – mondta a miniszterelnök Szabó Tímeának.

 
Ajánlom

További belföldi híreink