Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-24 17:59:00

Három hónapja nem tud hazajutni Mianmarból egy magyar nő

A nő februárban érkezett Mianmar egyik szigetére, hogy önkéntes aktivistaként vegyen részt a helyi korall mentésben. Tartózkodását egy hónaposra tervezte, de azóta sem tud hazajutni - írja a hvg.hu.

A cikk szerint Kyun Pila szigete Mianmar és a nyolcszáz szigetből álló Mergui szigetcsoport része a Maláj-félszigettől nyugatra. Kevesen lakják, van egy mindössze pár házból álló falu, és a sziget fő attrakciója, egy luxus üdülő. Vincze Orsi a helyi korallmentő csapat vezetőjét, Anuar Abdullahot 2017-ben ismerte meg Malajziában, majd rögtön ezután búvár vizsgát tett, hogy egyszer majd részt vehessen a munkájukban. A maláj férfi nonprofit szervezete, a nemzetközi elismerést nyert Ocean Quest Global már harminc éve foglalkozik korallszigetek rehabilitációjával Ázsiában. A resortot üzemeltető cég kérte fel a maláj aktivistát, hogy egy négyéves program keretében segítse természetbarát, fenntartható, és zöld turistacélponttá alakítani a helyszínt, és a korallmentő csapathoz Orsi is csatlakozott februárban.

A sziget a szárazföldtől egy gyorsabb hajóval 2 órányira van, régi típusú motoros csónakkal 6 óra az út, és mivel nincs nagy jövés-menés, a koronavírus-járvány alapvetően nem érintené az ott élőket.

Miután Thaiföld márciusban lezárta a beutazó forgalmat, Mianmar is hasonlóan reagált, és csak egy-egy mentesítő légijárattal lehetne hazajutni. Emiatt az önkéntes csapat egy része ott ragadt a szigeten. Hazajutni Bangkokon vagy Kuala Lumpuron keresztül tűnt esélyesnek egy darabig, de a thaiföldi szigorítások ezt megakadályozták: lezárták a szárazföldi határokat, repülővel is csak akkor utazhattak haza külföldiek Thaiföldön keresztül, ha laboratóriumi orvosi igazolásuk volt arról, hogy nem fertőzöttek, másrészt legalább 100 ezer dollárt kitevő biztosítással rendelkeztek.

“Én egyiknek sem felelek meg” - mondja Orsi. A legközelebbi labor eleve a messzi Rangun városban van, ahová eljutni az útzárak miatt szinte lehetetlen, a belső repülő forgalmat pedig csak most állították vissza, a mianmari nemzetközi repülőtér pedig továbbra is zárva tart - mesélte a hvg.hu-nak.

A nő a thaiföldi lezárás után kezdett igazán aggódni, bár akkor még arra gondolt, hogy ennél nem lenne jobb a budapesti 30 négyzetméteres lakásában ücsörögni. Írt a legközelebbi, bangkoki magyar nagykövetségnek, amelynek egy női munkatársa nagyon kedvesen és azonnal információkat adott és aggódva érdeklődött Orsi hogyléte felől. A követségi alkalmazott egy német mentesítő járatot ajánlott, de az akár ezer euróra rúgó utazási költség túl magas volt Orsinak, különösképpen, hogy önkéntes munkájából semmilyen jövedelme nem származik.

A szigeten korábban kb. hetven alkalmazott volt, őket többnyire hazaküldték, mára az öt önkéntessel és hotel személyzettel együtt alig tizenöten maradtak. Ma már hajókat sem szerveznek a szárazföldre, csak az ellátmánnyal fut be néha egy.

A hotel, ahol a nő jelenleg lakik Thaiföldön keresztül szeretné hazaküldeni az embereket, ahol azonban meghosszabbították a korlátozásokat június 30-ig, így a legújabb terv az, hogy Mianmarból próbálnak repülőt találni, mihelyst a helyi hatóságok megnyitják a légteret, ami jelenleg május 31-ig tart zárva. De mint mondja, “másoktól függünk, hiába tervezgetek, az másnapra füstbe megy.” Pláne, hogy május közepén elindult a monszunidőszak, és az egyre erősödő esőzésben és háborgó tengeren az idő haladtával sokkal kevésbé ajánlott hajóra szállni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink