Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-23 18:44:00

A főpolgármesteri hivatal több forgatókönyvön is dolgozik a Lánchíd felújítása kapcsán

A Főváros vizsgálja annak lehetőségét, hogy minél kevésbé kelljen bevonni a kormányt a Lánchíd felújításába - mondta híradónknak Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes. Hozzátette, a híd állapotát naponta ellenőrzik, és kisebb javítási munkálatokat most is végeznek a szerkezeten, de a felújítás időpontjáról továbbra sincs döntés. Fürjes Balázs államtitkár ugyanakkor nem érti, hogy miért nem kezdték még el a Lánchíd felújítását, miközben tavaly év végén éppen ezt sürgette a főpolgármester.

Januárban vezettek be súlykorlátozást a Lánchídon és tiltották ki róla a turista és városnéző buszokat, valamint a teherautóforgalmat. A főpolgármesteri hivatal most úgy döntött: elhalasztják a Lánchíd felújítását, mert a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei miatt nincs elegendő forrás rá.

"Jelen pillanatban az egész projektet áttekintjük, és megnézzük, hogy hogyan tudjuk úgy kialakítani, hogy a legkisebb bevonását tudjuk megtenni a kormánynak. Jelen pillanatban folyamatosan nézzük a Lánchíd állapotát, a Budapest Közút minden nap megnézik a Lánchíd állapotát, és hetente készülnek jelentések. És, kisebb javító munkálatok most is végzünk, hogy fenntartsuk a Lánchíd jelenlegi funkcióját." - nyilatkozta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes.

A főpolgármesteri hivatal több forgatókönyvön is dolgozik a Lánchíd felújítása kapcsán. Az egyik szerint a híddal együtt a Váralagutat is lezárják és felújítják. De, az is előfordulhat, hogy csak gyalogos forgalom lesz a Lánchídon.

Fürjes Balázs viszont azt mondta: a főpolgármester 2019 végén rendelte el mérnöki szakvélemény készítését a Lánchíd állapotáról. A jelentés megállapította, hogy a felújítás hat hónapon túl, azaz június 10-én túl már nem halasztható. Az államtitkár azt mondta Híradónknak: bármikor készek tárgyalni a Lánchíd felújításáról, és a kormány segíti a beruházást.

"Állunk rendelkezésre. A Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ szívesen részt vesz egy közbeszerzés megszervezésében, ha ezzel lennének gondjai a fővárosnak. … Kérdéseink vannak, segítő szándékkal állunk az ügyhöz. A kormány állja a szavát, és az általunk biztosított 6 milliárd forintot oda adjuk a fővárosnak, ha megkezdődnek a munkák. A budapestiek biztonságán nem lehet spórolni." - mondta Fürjes.

Amint azt a főváros már korábban jelezte, ez az összeg csak töredéke a szükségesnek. Karácsony Gergely főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: 26 milliárd forint kellene, ha csak a Lánchidat újítják fel és az alagutat nem, de akkor is szükség lenne plusz négy milliárd forintra a kormánytól.

Ajánlom

További belföldi híreink