Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-22 10:54:00

Karácsony: Az átlag budapesti irgalmatlanul fegyelmezett volt, valószínűleg nekik köszönhetjük a védekezés sikerességét

A főpolgármester hosszú interjút adott a 444-nek, ebben beszélt a Pesti úti idősek otthonáról, az egészségügy helyzetéről és a koronavírus elleni védekezésről is.

Karácsony Gergely a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban azt mondta: a felelősség szerinte többféleképpen vethető fel. Az egyik az, hogy ez egy rendszerszintű problémának a megjelenési formája. Nem lehet ugyanis "tíz éven át büntetlenül ilyen mélyen alulfinanszírozni az idősellátást és az egészségügyet".

"A konkrét felelősség szerintem azé a rossz járványügyi protokollé, amit a kormány kötelezővé tett a védekezés első napjaiban. Írásba adta a kormányhivatal, hogy felesleges a kórházból hazatérő betegeket koronavírusra tesztelni"

- mondta a főpolgármester, aki szerint több száz olyan fertőzés volt, amit úgy kaptak el az emberek, hogy bementek a kórházba egy másik betegséggel. 

A Pesti úti intézmény működése szerinte pont annyira jó vagy rossz, mint bármelyik magyarországi idősotthoné. Bár, ahogy fogalmazott: olyan típusú felelősség az intézményvezető vagy a fenntartó kapcsán, amiről a Fidesz beszél, biztosan nincs.

"Bárki bármit mond, minden létező jogszabályt betartva működött az intézmény, és az összes protokollt betartották" - hangsúlyozta.

"A Pesti úttal kapcsolatban szerintem egyértelmű, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát, ugyanakkor a politikusoknak van okuk a bocsánatkérésre. Hiszen olyan önfeláldozó és elkötelezett munkát végző emberek és aggódó, vagy akár gyászoló családok feje felett küzdünk egymással, akik ennek csak áldozataivá válhatnak. Én ezért bocsánatot kérek, remélem más politikusok is megteszik"

- jelentette ki.

Szerinte sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. Ezt meg lehetett volna akadályozni, például intenzív teszteléssel, amit korábban a kormány kifejezetten ellenzett a főpolgármester szerint. 

"A védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt. Amikor azt mondja nekem a BKK, hogy a tömegközlekedésen a 98 százalék használja a maszkot, miközben nyilvánvaló, hogy valójában nincs szankciója a nem viselésének, akkor le a kalappal a budapestiek előtt"

- mondta Karácsony.

Az utóbbi hetek autóhasználatra vonatkozó intézkedéseivel kapcsolatban azt mondta: nem az az alapvető baj, hogy túl sok az autó, ez egy tünet, hanem hogy túl nagy a mobilitási igény, ami abból származik, hogy "van egy elfuserált városfejlesztés az utóbbi 30 évből, ami óriási mobilitási igényeket generál azzal, hogy egyrészt van egy agglomerációba kiköltözés, amit sok rossz eszközökkel ösztönöztek ebben a 30 évben, legutóbb például a CSOK-kal". Szerinte a város szerkezete olyan, hogy a belvárosban van az összes munkahely és intézmény, és a külvárosok ilyen szempontból tulajdonképpen üresek.

"Ez azért fontos, mert ha most már leállt a város, jó lenne, ha más elvek mentén indulna újra. Az, hogy a külvárosi kerületeknek legyenek intézményei, külvárosi városközpontok, kisebb mobilitási igénnyel, ez szerepel az én programomban is, és ez most különösen aktuálissá válik"

- mondta a főpolgármester.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink