Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-23 13:30:00

Hack Péter: a rémhírterjesztéses ügyekben a jogalkotó és a rendőrség is hibázott

Mindenhol a világon folyamatosan terjeszkednek a titkosszolgálatok, ami mindig a visszaélés kockázatával jár, lásd az FBI botránygyanús vizsgálatát a 2016-os Trump-kampánycsapattal szemben. A kérdés az, hogy a visszaélés lebuktatható-e, ráadásul aggasztó, hogy a lehallgatás és az ellenőrzés eszköze is az állam kezében van. Erről Hack Péter egyetemi tanár, az ELTE tanszékvezetője beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hack Péter szerint kérdés az is, hogy csak az ügyészség és az adatvédelmi biztos ellenőrizheti a titkosszolgálatok működését, és hogy van-e megfelelő apparátus ezekre az ellenőrzésekre.

A 30 évvel ezelőtt hivatalba lépett első szabad Országgyűlésben nem volt szokás a salátatörvények előterjesztése, és az előző Alkotmánybíróság is szigorúbb volt ebben a kérdésben – mondta a titkosszolgálatok jogosítványait is érintő előterjesztésről Hack Péter.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt mondta az Egyenes beszédben a rémhírterjesztési ügyekben előállított állampolgárok ügyében, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hack Péter egyetértett Varga Judittal ebben, ám hozzátette: ebben az ügyben akik dolgoztak, kimaxolták a hibázási lehetőségeket, mind a jogalkotó, mind a jogalkalmazó.

Ami a törvényhozót illeti: Hack Péter felhívta a figyelmet rá, hogy a törvény nem csak a szándékos, célzatos rémhírterjesztést rendeli büntetni, hanem olyan feltételt szab, amely alapján az elkövetőnek nem kell tudnia, hogy tette alkalmas lehet a védekezés akadályozására, mégis büntethetővé válik. Akinek nem szakmája a jog (pl. a rendőrök jelentős része), attól nem várható el, hogy minden esetben mérlegelje a vélt elkövetés körülményeit – tette hozzá az egyetemi tanár, aki szerint sokkal szorosabban együtt kéne működnie a rendőrségnek és ügyészségnek az ilyen ügyekben, például a rendőrök mielőtt kimentek volna előállítani a vélt elkövetőket, megkérdezhették volna az ügyészséget.

Arra a kérdésre, hogy a járvány eddigi lefolyása alapján szükség volt-e a felhatalmazási törvényre, Hack Péter azzal a kérdéssel válaszolt, hogy szükség van-e egy autóban légzsákra – ez esetek többségében nincs, de alakulhat úgy is, hogy lehet. Az egyetemi tanár szerint a kormány rosszabb forgatókönyvre készült, mint ami bekövetkezett, ezzel együtt hiba volt, hogy nem határozták meg a veszélyhelyzet végét.
Ajánlom

További belföldi híreink