Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-23 14:05:00

Fakabát, rohambili: a kommunista rendszer nem szerette, mégis rengeteg szleng született

A Kádár rendszerre volt jellemző a szlengalkotás. A Trabant volt az egérkamion, a zsebcirkáló pedig a Polski Fiat. A Heti Napló riportja.

„Kopasz vagyok, akivel még egy tápos is szórakozhat, amíg nem jön a kilós" – ezt a mondatot már akkor is tudta a Heti Napló riportere, amikor alig hat hete volt katona. Egyébként a mondat azt jelenti, hogy újonc katona vagyok, akivel egy egyetemre készülő sorkatona is szórakozhat, amíg nem jön a kilós, vagyis a százados.

Minden európai nyelvben vannak szlengek. Önök is használnak ilyeneket. Szabó Dávid lassan harminc éve foglalkozik a szlengekkel. A párizsi Sorbonne egyetemen A magyar diákság közszlengje címmel írta PHD disszertációját.

„Ez az adott csoportra jellemző nyelvhasználat egyfelől segíti az adott csoport összetartozását, másfelől lehetővé teszi a csoport tagjai számára, hogy a többieket kizárják. tehát az elkülönülésnek, és az összetartozásnak egyszerre eszköze. Ennek lehet része az, hogy olyan szót használunk, amit mások nem értenek"

– magyarázza a szleng szó lényegét Szabó Dávid.

A Moszkva tér Török Ferenc első filmje volt, és egy kicsit a saját fiatalságáról is szól. Márpedig ők szlengben beszéltek akkoriban. Sőt, a szlenget még a filmplakátra is rákerült.

„A plakátot terveztük, és volt egy nagyon jó barátom, a Prukner Pali, aki a Budapest filmnél volt forgalmi szakember, és mondta, hogy a plakáton mindenképpen, ne csak az legyen felírva, hogy buli meg csajok, hanem az is, hogy verda. Mert egy korszakot idéz meg a verda. Sokáig ódzkodtam, hogy nem, de azután bejött" – mesélte a Heti Napló stábjának Török Ferenc.

Annyira, hogy a Moszkva tér azóta a hazai filmtörténelem része lett. Ezt jelzi az is, hogy két évvel ezelőtt az eredeti negatívokat digitálisan restaurálták a Nemzeti Filmintézet Filmlabor és filmarchívumban. A munkálatokban részt vett a film rendezője, Török Ferenc és operatőre Garas Dániel is. A restaurált változatot először a 2018-as Budapesti Klasszikus Film Maratonon mutatták be, és azóta DVD-n is megjelent. Remekül bemutatva a kádár korszak ifjúsági szlengjét.

A Kádár rendszerre amúgy is jellemző volt a szlengalkotás. Szinte mindent átneveztek az emberek. A kétforintos Bélás volt, az 500-as meg Ady. A Trabant volt az egérkamion, a Zaporozec Hruscsov bosszúja, a zsebcirkáló pedig a Polski Fiat. Persze abból is a kicsi.

Sőt, a névtelen szlengalkotók néha egész sorozatokat írtak: a nem vagy elég jó helyett eleinte csak azt mondták, hogy kevés vagy. De azután fokozták, mégpedig a korabeli ételek felhasználásával: „kevés vagy, mint mackósajtban a brummogás, mint kempingsajtban a sátorcölöp, mint Balaton szeletben a hullámverés". Pedig akkortájt nem volt éppen támogatott a szlenggyártás.

Szabó Dávid elmondása szerint a kommunista rendszer nagyon nem szerette a szlengeket, ennek egyik okra, hogy „egy meglehetősen prűd rendszer volt".

„Elvtárska, elvtike": ezek bizony a korszak legszentebb szavának szlengparódiái. De nem tisztelték igazán a népek az akkori népnevelő eszközt, a gumibotot sem, amit a szlengben „kádár kolbásznak", és „sűrített marxizmusnak" is neveztek. A kutató szerint akkoriban társadalmi jelentőségük volt ezeknek a szlengszavaknak.

A Heti Napló stábja kíváncsi volt arra, hogy a kádári szlengekből mennyit ismernek még a fiatalok. összeraktam hát egy hatkérdéses tesztet, amiben arra kérdeztem rá, hogy tudják-e mit jelent a fakabát, a vadász, a rohambili, a bélás, a Hruscsov bosszúja, és a Foxi Maxi. Íme, az eredmény: a 18 válaszoló közül 17 tudta, hogy a fakabát a rendőr. Viszont a 18-ból csak tízen tudták, hogy a bélás, az tulajdonképpen a kétforintost jelenti. 

Arra is kíváncsi volt a stáb, hogy a mai fiatalok honnan veszik a szlengeket. Nem meglepő, hogy a netről.

A szlengkutató azt mondja, hogy vannak olyan szlengszavak, amelyek évszázadokat átélnek. Ilyen például a csaj, amely már a 18. században is létezett, és ma is használjuk. De vannak olyanok is, amelyek hónapok alatt eltűnnek.

De a szocialista rendszer szlengszüleménye volt a „féldekás, és a kétdekás" is. A kisüveges tömény italokat nevezték így is. De hívták ezeket „csavaros kiflinek" is, arra utalva, hogy simán be lehetett csempészni a gyárba, hogy azután a tízórai szünetben kifliként fogyjon el.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink