Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-21 20:59:00

Maruzsa szerint szeptembertől nem lesz "teljes" a visszatérés a hagyományos oktatáshoz

Újranyitja a kormány az iskolákat, de a tanévet nem hosszabbítják meg. Június 2-ától kiscsoportos foglalkozásokat tarthatnak az iskolák, a digitilális oktatási rend azonban érvényben marad. Az óvodák és bölcsödék az egész országban újranyitnak.

Maruzsa Zoltán államtitkár ennek kapcsán az ATV Egyenes Beszéd műsorában elmondta, hogy sikeres a digitális oktatás. Vizsgálták azt, hogy a tanulmányi rendszerekben milyen aktivitást látnak, a fenntartóktól kapott statisztikai adatokból látják, van-e eredménye a tanításnak: a tanulóknak van elég jegyük, ezért nem szükséges meghosszabbítani a tanévet.

Maruzsa azt mondta, hogy abban bízik, hogy a digitális oktatás pozitív tapasztalatait hasznosítani fogják, így ilyen értelemben nem fognak a korábbi, hagyományos oktatási rendhez visszatérni szeptembertől. 

Abból a szempontból a viszont a hagyományos oktatáshoz akarnak visszatérni, hogy a  személyes viszony, közösségépítés ismét hangsúlyos szerepet kap majd.

A dgitális oktatás tanulságai

 

Táborozás kapcsán Maruzsa elmondta, hogy június 16-ától van lehetőség táborok szervezésre, ez egy generális szabály. Ettől különbözik a június 2-ától jelentkező menetrend, ami az oktatási intézményekben tartott napközis táborokra vonatkozik.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kollégiumok a tanév végéig zárva vannak, de ezt követően bérelhetőek lesznek nyári táborok számára.

Két budapesti iskola bejelentette, hogy vége az iskolának- Maruzsa ennek kapcsán elmondta, hogy ők egy intézményről tudnak, amiben egy félreérthető levél ment ki, de szerinte erre nincs jogszabályi lehetősége az intézményvezetőknek, a tanév rendje törvényileg meg van határozva.

Maruzsa azt mondta, nem tudnak olyan diákról vagy tanárról, aki az érettségi közben kapta volna el a koronavírus-fertőzést.

Az államtitkár azt mondta, a kormány júliustól folyósítja a pedagógusoknak a korábban megígért béremelést, szerinte ez is egy gesztus, mert látott már olyat korábban, hogy válsághelyzetben visszatáncoltak ígéretek mögül kormányok. Azt mondta, megvizsgálják, tudják-e még honorálni a tanárok plusz munkáját, de ígéretet nem szeretne tenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink