Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-21 14:00:00

“Hihetetlen szenzáció” - ezt mondta Gulyás a Pintér Sándorról szóló újságcikkekről

Amit “hihetetlen szenzációként olvashattunk”, az Pintér Sándornak az Operatív Törzs vezetőjeként a feladata - mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére a Kormányinfón. Marad az Operatív Törzs és a kórházparancsnoki rendszer a járványveszély miatt. A miniszter azt is elmondta: struktúraváltás jöhet az egészségügyben és a finanszírozást, raktározást-készletgazdálkodást említette.

Miután a járványügyi készültséget fenn kell tartani - ebben sem politikai, sem szakmai viták nem voltak eddig -, ezért az Operatív Törzs is fennmarad, azt pedig Pintér Sándor belügyminiszter vezeti, aki ráadásul a kórházparancsnoki rendszeren keresztül “az “említett kérdésekben“ az elmúlt hónapokban fontos döntéseket hozott - ezt válaszolta Gulyás Gergely a Kormányinfón az ATV kérdésére, mi lesz Pintér Sándor szerepe a jövőben és miért ő egyeztet egészségügyi szaktekintélyekkel, az orvosi kamara elnökével például a hálapénzről. A sajtóhírek a napokban arról szóltak, hogy “átveszi az egészségügyet” Kásler Miklóstól.

Átalakítják a struktúrát

Az “említett kérdések” megfogalmazás a részéről azt takarta, amiről előtte beszélt Gulyás Gergely: hogy a járványügyi intézkedés második szakaszában azokat az intézményeket érdemes fenntartani, amik beváltak, “megőrzendő érték“ az erős állami egészségügyi rendszer. De mint mondta, indokolt az egészségügyi struktúra átgondolása.

Finanszírozás, raktározás, készletgazdálkodás megújítása

Aztán - megköszönve az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját is - azt mondta:

“látszottak a rendszer hiányosságai, hibái is, a finanszírozástól kezdve a raktározási szabályokon át a készletgazdálkodásig. Itt a lehetőség arra, hogy egy járványhelyzet csillapodásával a szükséges tapasztalatokat levonjuk és ha a magyar egészségügy jobbá tétele érdekében tehetünk valamit, akkor azt most tegyük meg”

- jelentette ki Gulyás Gergely.

Az atv.hu tegnap írt arról, hogy a jövőben Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás irányítója. “Ő orvosszakmai/egészségszakmai szempontból nem veszélyezteti Kásler professzort. A járvány elleni védekezés sikertörténetét az egészségügyi főember, a professzor menesztése abszolút megkérdőjelezné - mondták tegnap kormányzati forrásaink.

Ma a Kormányinfón a kérdésünkre, hogy a miniszterelnök töretlenül bízik-e még Kásler Miklósban, Gulyás Gergely azt mondta, hogy az egészségügyi miniszternek köszönetet szoktak mondani egy sikeres járvány elleni védekezés után és nem támadni szokták.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésünkre Pintér Sándor szerepéről pedig arra emlékeztetett, hogy az Operatív Törzsben részt vesz az EMMI minisztere, de annak vezetője a belügyminiszter. Így semmi meglepő nincs abban, hogy Pintér Sándor egyeztet és döntéseket hoz, “amit hihetetlen szenzációként olvashattunk néhány újságban” - tette hozzá Gulyás Gergely.

Marad a kórházparancsnoki rendszer is

Szintén az ATV kérdésére, hogy a veszélyhelyzettel megszűnik-e a kórházparancsnoki rendszer, a miniszter közölte: a jelenlegi tervek szerint, amíg a járványügyi készültségre szükség van, addig maradni fog.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink