Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 06:43:00

Undorító dolgot láttak a Balatonnál

A balatonalmádi öbölben a vízfelszínen több mint tízhektárnyi kiterjedésű barnás algaszőnyeg jelent meg. A hirbalaton.hu által megkérdezett szakértő azt mondta, az algásodás vélhetően hamar el fog tűnni, de figyelmeztet arra, magas a víz foszfortartalma, mielőbb kotorni kellene a térségben.

A tihanyi limnológiai szakemberek kedden vettek vízmintát, hogy pontosan meghatározzák a felbukkant algafajt, de vélhetően egy vízfenéken élő típus került átmenetileg, a szélcsendben vízfelszínre. Várhatóan, ha feltámad a szél, az algaszőnyeg visszamerül a meder aljára, és elenyésző mennyiség marad vízfelszínen - írja az Infostart.

A jelenségnek vélhetően az az oka, hogy a tiszta vízben a partokon egész a mederfenékig elér a fény. Ennek hatására a fenéklakó algát felemelő, víznél könnyebb buborékok képződnek, de ezek az algák az első szelesebb, vizet felkavaró időben eltűnnek, lemerülne.

Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az algaszőnyeg furcsamód éppen a tó vizének tisztaságát jelzi, nem jelent veszélyt. Ez egy természetes és évente akár többször is előforduló jelenség, és pár napon belül jellemzően eltűnik.

A szakember kifejtette: a barnás, habszerű, vízfelszínt ellepő képződmény szórványos megjelenése nem nevezhető rendkívülinek. Veszélyt nem jelent, a tó természetes működésének része.

Hozzátette, hasonló jelenség évenként változó intenzitással, főként tavasszal és nyár végén szokott előfordulni a Balaton egyes térségeiben. "Látványos, de veszélyt nem jelentő, pár napon belül szertefoszló jelenségről van szó" - fogalmazott.

Nem példa nélküli az ilyesmi, 2017-ben is tapasztaltak hasonlót az északi parti öblökben, ha nem is ekkora kiterjedésben - tette hozzá.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink