Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 12:19:00

Palkovics: Már 105 ezer munkavállalónak segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

Május eleje óta ugrásszerűen nő a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma, már több mint 8 ezer vállalkozás adott be kérelmet. Ez 105 ezer embernek és családjaiknak lehet segítség a munkahelyek megőrzésével – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a járvány tönkretett. Ennek érdekében, a gazdaságvédelmi intézkedések legfontosabb eszközeiként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programokat indított.

A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül - állami támogatást igénybe véve.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett, területileg pedig a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Már van döntés 45 ezer munkavállaló támogatásáról

Palkovics László kiemelte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan és a lehető leggyorsabban elvégzik, eddig közel 45 ezer munkavállaló támogatásáról született kedvező döntés. A támogatást a munkavállalóknak közvetlenül folyósítja a kormányhivatal a hónap elején, ez több esetben már meg is történt azoknak a dolgozóknak az esetében, akik áprilisban nyújtották be kérelmüket.

A kérelmeket a cégek a veszélyhelyzet végét követő egy hónapig be tudják nyújtani a területileg illetékes kormányhivatalokhoz. A munka.hu oldalon minden információ megtalálható, az igényléshez mindössze egy egyoldalas beadványt kell kitölteni.

9200 mérnök, kutató, informatikus megtartása

Palkovics László a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörökben dolgozók célzott bértámogatásáról elmondta: a lehetőséggel mostanáig közel 600 vállalkozás élt a gazdasági élet minden területéről. A támogatás 9200 magasan képzett mérnök, kutató, informatikus megtartását tette lehetővé, ezzel is előremozdítva a gazdaság vírusválság utáni újraindítását.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink