Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 19:30:00

Orbán Balázs nem kímélte Gyurcsány Ferencet: "megverette a magyarokat, összeomlasztotta az országot és az önkormányzatok sírásója volt"

Gyalázatos útonállásnak, politikai és gazdasági furkósbotnak nevezte az ellenzék a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslatot a Parlamentben. A kormány ilyen térséggé nyilváníthatja az 5 milliárd forintnál drágább beruházásokat. Az ellenzék úgy véli: a kabinet a fideszes vezetésű, megyei önkormányzatok kezébe adja az ilyen cégektől befolyó adót. A kormány szerint eddig egyenlőtlen volt a pénzek elosztása a települések között.

 

Orbán Balázs, a kormány vezérszónoka szerint a nagyberuházások hatása túlmutat egy település határain, ezt akarják kezelni a javaslattal. A különleges gazdasági övezetté nyilvánítás nem lesz automatikus, a forrást nem lehet másra használni és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól.

A Jobbik szerint azonban ez nem igaz. Z. Kárpát Dániel szerint a kormány lopni készül. „Megpróbálják meglopni a magyar demokráciát, a magyar választók akaratát, és forintokat akarnak átcsatornázni oda, ahol az Önök emberei vannak.” – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc viszont határozottan visszautasította, Z. Kárpát Dániel vádjait. A KDNP vezérszónoka szerint ez a törvény a magyar emberek érdekeit szolgálja, és sem Budapestet, sem a megyei jogú városokat nem érinti.

A kijelentésre válaszul MSZP vezérszónoka szószerint felolvasta a benyújtott javaslatot, amiben az áll:
Ahol a törvény megyét, illetve megyei önkormányzatot említ, azon a főváros területén kijelölésre kerülő különleges gazdasági övezet esetében a fővárost, illetve a fővárosi önkormányzatot kell érteni. Harangozó Tamás úgy fogalmazott, „ez egy politikai és gazdasági furkósbot, egyszerű útonállás, hívhatjuk Lex-Einstandnak is nyugodtan.”

Orbán Balázs szerint az ő szakembereik értelmezése szerint azonban egyértelmű, hogy Budapestre és a megyei jogú városokra nem vonatkozik a javaslat, de nyitottak a változtatásra, és akkor ezt még egyértelműbbé fogják tenni.

A DK szerint még a fideszes vezetésű városok is szembemennek ezzel a javaslattal. Gyurcsány Ferenc azt is kifogásolta, hogy egyeztetés sem volt a településekkel. „Ölik az országot és az önkormányzatokat. Szégyeljék magukat! Nemzetrontó emberek!” – fogalmazott.

Orbán Balázs szerint tulajdonképpen minden felszólaló Gyurcsány Ferenc narratívájának ágyazott meg, annak a politikusnak „aki megverette a magyarokat, összeomlasztotta az országot és az önkormányzatok sírásója volt”. Zárszavában azt mondta: A baloldali kormány gyáva volt, azóta az önkormányzatok rendelkezésére álló bevétel megkétszereződött. A javaslatról pedig igenis egyeztettek az önkormányzati szövetségekkel, az egyik inkább támogatta azt, a másik kevésbé.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink