Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 11:44:00

Koronavírus: megdöbbentő ábrát közöltek a magyar halálozási rátáról

Új összefoglalót tett közzé a JP Morgan a Kelet-Európa, Közel-Kelet és Afrika régióról. Ebből kiderült, hogy Magyarország nem végez túlságosan sok tesztet, de a járvány túl lehet már a csúcsán. ú

Magyarországon kifejezetten kevés a koronavírusos betegek száma, a felzárkózó európai térség országai között az egyik legalacsonyabb az esetszám. Mindeközben Lengyelországban és Oroszországban kifejezetten sok a beteg - írja az összefoglaló alapján a Portfolio. Ugyanakkor úgy tűnik, Magyarországon a koronavírus már túl van a csúcson, ahogyan a régió több országában is. Oroszországban, Nigériában, Dél-Afrikában, valamint Egyiptomban még csak felfutóban van a járvány.

Az alacsony hazai betegszámra magyarázatot adhat, hogy Magyarországon viszonylag kevés tesztet végeznek. Százezer lakosra vetítve több tesztet végeztek például Romániában, Lengyelországban, Csehországban, vagy Oroszországban is, ugyanakkor az afrikai országoknál több tesztet csináltunk. Vagyis, ha legalább annyi tesztet végzünk, mint a régió országai, valószínűleg több esetet sikerülhetett volna diagnosztizálni nálunk is - írja a portál.

A magyar halálozási ráta 12-13%-os, vagyis a diagnosztizált esetek közül kifejezetten sokan halnak meg. A felzárkózó térségben 1-6% közötti halálozási rátákat láthatunk, Magyarország messze kilóg a sorból.

A magyarhoz hasonlóan magas vagy még magasabb halálozási rátát csak azokban a nem régiós országokban láthatunk az összefoglaló szerint, ahol túlterhelődött az egészségügyi rendszer a vírus nagyon gyors terjedése miatt, és nem tudnak ellátni minden beteget, hazánkban azonban erről szó sincs. Sokkal inkább arról van szó, hogy a magyar egészségügy/járványügy egyszerűen nem találja meg a betegeket, ami alacsony detektált esetszámhoz vezet.

Természetesen a régiós országokban sem tudják az összes koronavírusos beteget diagnosztizálni tesztelésekkel - teszi hozzá a portál - így a valós, 0,5-1,5%-os magyar halálozási rátát nem tudjuk összehasonlítani a régiós országokban látott nyers (összes elhunyt/diagnosztizált eset) halálozási rátával. Ugyanakkor a rátát ilyen körülmények között leginkább a vírus alaptulajdonságai határozzák meg, az 1% körüli szám pedig egybevág a nemzetközi becslésekkel.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink