Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 10:03:00

3741-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 4 újabb beteg hunyt el

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte csaknem meghaladta a 5,2 milliót, a halálos áldozatok száma 338 ezer felett van, de a járvány terjedési üteme lassult, a gyógyultak száma pedig meghaladja az 2 milliót. Magyarországon 3741-re emelkedett a fertőzöttek száma, és 486-an vesztették életüket itthon a vírusban. De már van 1690 gyógyult magyar beteg is. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Megsértette a kijárási korlátozásokat az osztrák államfő

  május 24.vasárnap 18:53

  Bocsánatot kért vasárnap Alexander van der Bellen osztrák államfő, miután a rendőrség rajtakapta, hogy feleségével, Doris Schmidauerrel együtt egy kerthelyiségben tartózkodott a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében elrendelt kijárási korlátozások idején.

  Van der Bellen és a felesége asztalán még mindig italok voltak, amikor a rendőrök röviddel éjfél után helyszíni ellenőrzés céljából bementek a Bécs belvárosában található étterembe.

  Ausztriában a bárok és éttermek jelenleg este 11-ig tarthatnak nyitva, ha ezt nem tartják be, a tulajdonosnak súlyos bírságot kell fizetnie.

  A bírság akár a 30 ezer eurót (10 millió forint) is elérheti a járvánnyal kapcsolatos jogszabályok értelmében. Az étterem hivatalosan zárva volt, amikor a rendőrök beléptek.

  Van der Bellen megerősítette a Kronen Zeitung című bulvárlapnak a történteket, és bocsánatot kért, mondván, hogy beszélgetett, és nem figyelte az idő múlását. A rendőrség megerősítette, hogy az államfőt egy étteremben látták.

  "Valóban nagyon sajnálom. Hiba volt" - mentegetőzött a Kronen Zeitungnak az osztrák államfő.

 • Nekiment a kormánynak a Jobbik: "A hangzatos bejelentések mennek, a tettek már kevésbé"

  május 24.vasárnap 18:44

  "Emlékezhetünk, hogy 2 hónappal ezelőtt mekkora csinnadrattával jelentette be a kormány, hogy a munka nélkül maradt embereket átképzik. 2 hónap elteltével joggal feltételeztük, hogy már tanfolyamok sokaságán részesítik oktatásban az embereket. Ehhez képest az írásbeli kérdésemre adott miniszteri válaszban egyetlen konkrét folyamatban lévő képzésről sem tudtak beszámolni, még most is csak jövőbeli tervekről írtak. Ennyit a hangzatos ígéretekről..." - írja Facebook-oldalán a Jobbik.

 • Nem gondolták meg magukat: Az MSZP újra Káslernek üzent

  május 24.vasárnap 16:24

  Az MSZP szerint elhárult az akadály a tömeges kórházi koronavírus-fertőzések kivizsgálása elől - mondta a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

  Korózs Lajos úgy fogalmazott, továbbra sem nyugszanak a kedélyek a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult járványhelyzet ügyében, ezért azt várják, hogy az ott történtetről az emberi erőforrások minisztere is tájékoztatást ad majd a népjóléti bizottság hétfői ülésén.

  A MSZP képviselője megerősítette, továbbra is úgy gondolják, hogy Kásler Miklósnak le kellene mondania, mivel személyes felelősség terheli az egészségügy alulfinanszírozottsága, az ágazatban dolgozók alacsony fizetése, a kórházi ágyak járvány alatti kiürítése, az alapellátás leállítása és az orvosi beavatkozások elhalasztása miatt.

  Az egészségügyért is felelős miniszternek emellett azért is le kellene mondania, mert őt már a miniszterelnök sem veszi komolyan és nem hívja meg azokra a tárgyalásokra, ahol az egészségügy jövője dől el - tette hozzá Korózs Lajos.

 • Újabb fordulat: anyatejjel is fertőzhet a koronavírus?

  május 24.vasárnap 14:44
  Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy koronavírus-fertőzésen átesett nő anyatejében.
  A virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát (RNS), mindkét nő a szülés után együtt volt a csecsemőjével ugyanabban a kórházi szobában. Amikor az egyik nőn észlelték a Covid-19 tüneteit, csecsemőjét elkülönítették tőle, szobatársán később jelentkeztek a betegség tünetei, nála és gyermekénél is kimutatták az új koronavírust – idézi az MTI az Ulmi Egyetem kutatóinak közleményét.

  Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók nem találták a koronavírus jelenlétének nyomát, a második anya esetében azonban négyszer is pozitív eredményt hozott az anyatej vizsgálata. Hogy ez miért van így, nem világos a kutatók előtt – mondta Jan Münch, a tanulmány egyik szerzője.

  14 nap után már nem találtak koronavírust az anyatejben, mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből. A később megbetegedett nő, amikor gyermekével kapcsolatba lépett, maszkot viselt, kezét és mellét fertőtlenítette. Szoptatás előtt mindig sterilizált mindent.

  Nem világos, hogy a baba a szoptatástól fertőződött-e meg – hangsúlyozták a kutatók, és hozzátették: „tanulmányunk azt mutatja, hogy az akut fertőzésben szenvedő szoptató anyáknál a Sars-CoV-2 jelenléte az anyatejben kimutatható. De nem tudjuk, hogy milyen gyakori az, hogy a vírus az anyatejben fertőző is és hogy a szoptatással átvihető-e a csecsemőre”.

 • Oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

  május 24.vasárnap 13:10

  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

  Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Azonban június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Erről az intézmények dönthetnek. Tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki - tette hozzá. Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson.

 • 1392-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra

  május 24.vasárnap 12:49

  Már 1392-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 910 - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa vasárnap online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes ismertetése szerint szombaton 1038 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 934 van érvényben, a rendőrség az előző napon végzett ellenőrzéseken 30 magatartásszegést tapasztalt.

  Hozzátette: a rendőrség szombaton is ellenőrizte a védelmi intézkedések - a távolságtartás, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a maszkviselés, illetve a vásárlási idősávok - betartását. Az elmúlt 24 órában ezek megszegése miatt 24 esetben intézkedtek: 15 esetben figyelmeztettek, 8 helyszíni bírságot szabtak ki és egy feljelentést tettek - mondta.

 • Szeptember közepén indulhat a színházi évad

  május 24.vasárnap 11:21
   

   

 • Oroszországban közel 8600 új fertőzést mutattak ki

  május 24.vasárnap 10:46

  Oroszországban egy nap alatt 8599-cel, 344 ezer 481-re nőtt a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött emberek száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 2,6 százalékos, az újonnan diagnosztizált személyek 43,9 százaléka tünetmentes.

  A halálozások száma 153-mal 3541-re, a gyógyultaké pedig 5363-mal, 113 ezer 299-re emelkedett. Moszkvában 59-en haltak meg, ami a legalacsonyabb szám május 15. óta. Az országban a járvány kezdete óta több mint 8,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig 282 ezer tesztet végeztek el. Fertőzés gyanújával 282 ezer ember tartanak megfigyelés alatt. Az igazolt fertőzések számát tekintve Oroszország a harmadik helyen áll a világon az Egyesült Államok (több mint 1,6 millió) és Brazília (több mint 347 ezer) mögött.

 • Két újabb koronavírusteszt lett pozitív

  május 24.vasárnap 09:38

  Két klub egy-egy tagjának lett pozitív a koronavírustesztje az újabb ellenőrzések során a labdarúgó Premier League-ben. A PL játékosai kedd óta edzhetnek kis csoportokban, az újrakezdés előtt, vasárnap és hétfőn elvégzett vizsgálatok során három klubból hat személynél mutatták ki a vírust, így jelenleg nyolc pozitív esetnél tartanak.

  Az első körben 748 ellenőrzést végeztek el, azóta pedig a liga közlése szerint kedden, csütörtökön és pénteken összesen 996 játékost és klubalkalmazottat teszteltek, s ezekből kettő zárult pozitív eredménnyel. Az érintettek hét napra házikaranténba kerülnek. A PL - ahogy korábban - ezúttal sem közölte, konkrétan kikről van szó. Időközben azonban kiderült, hogy Adrian Mariappa, a Watford játékosa, valamint a klub két stábtagja, továbbá Ian Woan, a Burnley másodedzője köztük van. Rajtuk kívül házikaranténban tölti a kötelező egy hetet Nigel Pearson vezetőedző közlése szerint a Watford további két futballistája, mert közvetlen kapcsolatba kerültek a pozitív tesztet produkálókkal.

  Az angol bajnokságot, amely eredetileg május 17-én zárult volna, márciusban függesztették fel a világjárvány miatt, de a brit kormány a hónap elején megnyitotta a lehetőséget a profi sport újraindulásához. Zárt kapus mérkőzésekkel így a PL is folytatódhat, a tervek szerint júniusban, a csapatoknak még kilenc-tíz mérkőzésük van hátra. Újabb teszteléseket hétfőre és keddre terveznek. A húsz PL-klub szerdán egyeztet arról, hogy elkezdődhetnek-e a normális csapatedzések.

 • Világszert 5,3 millióan fertőződtek meg

  május 24.vasárnap 08:04

  A világban 5 311 089-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 342 104, a gyógyultaké pedig 2 112 198 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 5 211 172 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 338 183, a gyógyultaké pedig 2 056 650 volt. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen.

  A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 622 670 az igazolt fertőzöttek, 97 087 a halálos áldozatok és 361 239 a gyógyultak száma.

  Brazíliában az azonosított fertőzöttek száma 347 398-ra emelkedett, a kórban 22 013-an haltak meg, és 142 587-en felgyógyultak.

  Oroszországban 335 882-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 3388, a gyógyultaké pedig 107 936 volt.

  Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 258 504 volt, 36 757-en haltak bele a betegségbe, és 1142-en gyógyultak ki belőle.

  Spanyolországban 235 290 fertőzöttet, 28 678 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

  Olaszországban a fertőzöttek száma 229 327, a halálos áldozatoké 32 735, és 138 840-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

  Franciaországban 182 036 fertőzöttről, 28 218 halálos áldozatról és 63 988 gyógyultról tudni.

  Németországban 179 986 a fertőzöttek száma, 8261 a halottaké és 159 716-an meggyógyultak.

  Törökországban 155 686 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4308, a gyógyultaké pedig 117 602.

  Iránban 133 521 fertőzöttről, 7359 halálesetről és 104 072 gyógyultról tudni.

  Indiában 131 423 fertőzöttet jegyeztek fel, 3868 halálos áldozatot és 54 385 gyógyultat.

  Peruban 115 754 fertőzöttet, 3373 halálos áldozatot és 47 915 gyógyultat regisztráltak.

  Kanadában 85 151 fertőzöttet tartottak számon, 6466 halálos áldozatot és 43 318 gyógyultat.

  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 084 esetet tartottak nyilván szombat reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 335 felépültet.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírusos fertőzést, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

 • Elhunyt 4 újabb koronavírusos beteg

  május 24.vasárnap 06:59

  Vasárnapra 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 486 főre emelkedett az elhunytak száma, 1690-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1565 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 442 fő igényel kórházi kezelést, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

 • Federernek nincs kedve edzeni

  május 23.szombat 19:07

  A koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerpihenő alatt nincs kedve edzeni a svájciak teniszezőjének, Roger Federernek.

  A 38 éves, húszszoros Grand Slam-tornagyőztes játékos úgy véli, most fontosabb, hogy kipihenje, utolérje magát.

  "Őszintén szólva, nem látom értelmét az edzésnek, ugyanis még nagyon sok idő eltelik, amíg újra versenyezhetünk" - fogalmazott Federer abban a nyilvános, online csevegésben, amelyben a hozzá hasonlóan volt világelső, háromszoros Roland Garros-bajnok Gustavo Kuerten volt a beszélgetőpartnere.

  "Fizikailag jól érzem magam" - jelentette ki a svájci teniszező, aki elárulta, hogy 2016-os térdműtéte óta nem volt otthon öt hétnél hosszabb ideig.

  "Fontos, hogy most töltődjek. Ha majd tudjuk, hogy hamarosan újra játszhatunk, ha lesz cél, akkor ismét szuper motivált leszek" - fogalmazott.

  Beszélt arról is, hogy az esetleges nézők nélküli tornákkal nem nagyon tud mit kezdeni, nem tudja elképzelni a játékot az üres stadionokban.

  "Remélem, ez soha nem is fog megtörténni" - jelentette ki.

  Szerinte a visszatéréssel várni kell a megfelelő pillanatig, addig, amíg legalább a harmada vagy a fele megtelhet a lelátóknak.

  A koronavírus-járvány miatt legalább július végéig nem rendez tornákat a férfi versenyeket szervező ATP. Federer két idei nagy célja közül a wimbledoni bajnokságot törölték, a tokiói olimpiát pedig egy évvel elhalasztották.

 • Tíznapos nemzeti gyászt rendel el jövő kedden a spanyol kormány

  május 23.szombat 16:54

  A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány jövő keddi ülésén - jelentette be a spanyol kormányfő szombati online sajtótájékoztatóján Madridban.

  Pedro Sánchez elmondta: a gyász ideje alatt félárbocra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat, és amikor a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása befejeződik az országban, az uralkodó részvételével nagyszabású hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére.

  A legutóbbi, pénteken közölt adatok szerint a dél-európai országban 28 628 ember halálát okozta eddig a SARS-CoV-2 nevű vírus és 234 824 fertőzöttet regisztráltak. A járvány legsötétebb napja április másodika volt, amikor 950-en hunytak el. Pénteken 56 áldozatról adott hírt az egészségügyi minisztérium.

  "A neheze már elmúlt" - fogalmazott a miniszterelnök, köszönetet mondva az állampolgároknak példamutató magatartásukért, hangsúlyozva, hogy "a spanyol nép fékezte meg a vírust" azzal a közös áldozatával, amit a karantén jelent.

  Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy "a győzelem egy lépésre van", de a vírus még nem tűnt el, és amíg nem születik meg a védőoltás vagy más gyógymód, addig minden cselekvést az óvatosságnak kell vezérelnie.

  Hozzátette: a koronavírus kimutatására eddig 3,5 millió szűrővizsgálatot végeztek el az országban.

  A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén elfogadja a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetését, amely mellett a kormányprogramban kötelezték el magukat a koalíciós pártok.

  Az első támogatásokat júniustól fizetik a rászoruló 850 ezer háztartásnak, amelynek mintegy felében él gyerek is. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

  A kormányfő bejelentései között elhangzott: mintegy három hónapos szünet után június 8-tól folytatódhat a spanyol labdarúgó-bajnokság és júliustól az ország ismét fogadja a külföldi turistákat.

  "Spanyolországnak szüksége van a turizmusra, a turizmusnak szüksége van biztonságra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szaktárca dolgozik azokon az irányelveken, amelyek alapján garantálható, hogy a turistákat ne fenyegesse veszély Spanyolországban és a beutazók se jelentsenek kockázatot a helyiekre.

  Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, 83,7 millió külföldi turistát fogadott. A turizmusból származik a bruttó hazai termék (GDP) 12,3 százaléka. Az ágazat mintegy 2,5 millió embernek ad munkát.

  Pedro Sánchez érvelt a március 15-én bevezetetett, és június 7-ig meghosszabbított szükségállapot mellett. Szavai szerint ez az egyetlen törvényes eszköz az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, amely a járvány megfékezése miatt szükséges.

  Egyebek mellett épp ennek az intézkedésnek a fenntartását bírálja az ellenzéki VOX párt, amely kormányellenes autós tüntetésre hívta támogatóit szombaton.

  Országszerte ezrek ültek autóba, motorra, és hangos dudálással, nemzeti színű zászlót lobogtatva vonultak több nagyváros, például Barcelona, Sevilla, Madrid útjain, követelve a baloldali koalíciós kormány lemondását.

  Santiago Abascal, a bevándorlásellenes, ultranacionalista párt elnöke a fővárosi felvonulás kezdetén mondott beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy információkat titkolt el, amelyekkel életeket menthetett volna. A spanyolok egészségével, jólétével, szabadságával szemben elkövetett bűncselekménye nem maradhat büntetlen - jelentette ki.

  Az autós felvonulásokat a hatóságok mindenhol engedélyezték, kivéve Katalóniát, valamint Kasztília és Leónt, ahol megrendezésüket bíróság hagyta jóvá.

 • Georgiában megszűnt a rendkívüli helyzet, feloldották a kijárási tilalmat

  május 23.szombat 16:49

  Engedélyezte nagygyűlések és tüntetések megrendezését, valamint az egyetemi vizsgák és gyakorlati foglalkozások megtartását a georgiai kormány, miután péntek éjféltől a kaukázusi országban feloldották a rendkívüli helyzetet és vele a kijárási korlátozásokat - közölte szombaton a miniszterelnöki hivatal.

  A közlemény szerint a rendelkezést az egészségügyi minisztérium ajánlásaival összhangban hozták meg.

  Ezenkívül szombaton a kormány döntése alapján megnyíltak a temetők, amelyeket az április 19-i ortodox húsvét előtt zártak be. Mindamellett továbbra is érvényben van az a tilalom, hogy tíznél többen nem csoportosulhatnak, nem lehet népes lakodalmakat, halotti torokat és hasonló rendezvényeket tartani. Továbbra is kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben, és az embereknek be kell tartaniuk a kétméteres biztonsági távolságot. Nem működik a városi és helyközi közösségi közlekedés, zárva tartanak a vendéglátóhelyek, a nagyobb kereskedelmi központok, cipő- és ruhaboltok, edzőtermek, uszodák és a szállodák.

  A rendkívüli helyzet feloldásával Georgiában megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a járványügyi rendkívüli helyzet március 21-i bevezetése után tíz nappal rendeltek el.

  Április 27-én fokozatosan enyhítettek a korlátozásokon, engedélyezték a személygépkocsik, taxik közlekedését, megnyíltak a szabadtéri piacok, működhettek az online oldalakon rendelt termékeket házhoz szállító vállalkozások, az autószervízek, autómosók, újraindulhattak az építkezések, megnyíltak az üzletek. A bevásárlóközpontok azonban zárva maradtak.

  A georgiai lakosok szombatra virradó éjjel ujjongva, tapsolva, dudálva, tűzijátékokkal, ünnepelték a rendkívüli helyzet és a kijárási tilalom megszűntét. Tbilisziben kitódultak a központi utcákra, és üdvözölték egymást a visszanyert közlekedési szabadság alkalmából. A hangulat olyan volt, mintha az újévet köszöntötték volna. Az ország történetének leghosszabb és legszigorúbb kijárási tilalma 53 napig tartott.

  A hatóságok köszönetet mondtak a lakosságnak a rendkívüli helyzet alatt tanúsított türelemért. Paata Imnadze, a georgiai nemzeti közegészségügyi központ igazgatóhelyettese elragadtatott szavakkal dicsérte a georgiai népet "hazafias és öntudatos magatartásáért a nagyon súlyos korlátozások" időszakában.

  A legutóbbi adatok szerint Georgiában 728 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. További három fertőzött georgiai állampolgárt külföldről szállítottak haza. 509-en kigyógyultak a betegségből, 3500-an vannak karanténban, kórházban 243 embert ápolnak, és eddig összesen 12-en haltak meg a Covid-19-betegségben.

 • Szijjártó: Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

  május 23.szombat 14:46

  Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett felvételen.

  Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében - tette hozzá.

  A tárcavezető tájékoztatása alapján száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják - hangsúlyozta.

  Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében.

  Kiemelte, most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse.

  A professzor közölte, száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

 • Fidesz: A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást

  május 23.szombat 14:21

  A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott videofelvételen.

  A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány totálisan megmutatta, mi a különbség a baloldal és a kormány válságkezelése között.

  Hangsúlyozta, a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket, megtartani a fizetésüket és biztosítani a családjuk megélhetését, több baloldali vezetésű önkormányzatban azonban azonnal megszorításokba kezdtek. "Ugyanúgy, ahogy a kormányzásuk idején" - tette hozzá.

  Halász János elmondta, a baloldal mindig a megszorításokhoz nyúlt a válságokban, amivel tovább növelte a munkanélküliséget és mélyítette a szegénységet. A mostani járványban is sok baloldali önkormányzatnál tettek embereket az utcára és csökkentették a közszolgálatban dolgozók fizetését - húzta alá.

  A Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője példaként említette, hogy a Niedermüller Péter vezette DK-s Erzsébetváros miközben csökkentette a kerületi óvónők fizetését, több tízmilliós megbízásokat adott Gyurcsány Ferenc ügyvédjének, Czeglédy Csabának.

  "Józsefvárosban Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását" - mondta.

  Kiemelte, Hódmezővásárhelyen miközben Márky-Zay Péter polgármester fizetését változatlanul hagyták, más közalkalmazottakat kirúgtak, illetve csökkentették a fizetéseket.

  Miskolcon, ahol szintén az ellenzék vezeti az önkormányzatot, a városnak dolgozó fizikai dolgozók bérét azonnal csökkentették - közölte a szóvivő.

  Halász János közölte, a "baloldal zsigerből megszorít, kirúg, adót emel és csökkenti a fizetéseket a válságban", a kormány azonban épp az ellenkezőjét csinálja: támogatja a munkahelyek megőrzését, újakat teremt, adót csökkent és bértámogatást ad.

 • A BKK megnyitja ügyfélközpontjait

  május 23.szombat 12:56

  Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata - közölte a társaság szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták, a központi ügyfélszolgálat változatlan nyitvatartással, míg az ügyfélközpontok reggel hét és este hét óra közötti üzemelnek, figyelembe véve a közösségi közlekedésben még mindig tapasztalható jelentős forgalomcsökkenést. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren található két ügyfélszolgálati pont továbbra is zárva tart, újbóli megnyitásuk a reptéri forgalom indulásától függ.

  A BKK kiemelte, hogy fokozott figyelmet fordít a járványügyi ajánlások betartására, ennek megfelelően az ügyfélközpontokban kötelező az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál.

  A tájékoztatás szerint a március 12-e után pótdíjjal sújtott utasoknak az ügyfélközpontok újranyitásától számított 5 munkanapon belül van lehetőségük arra, hogy utólag bemutassák bérletüket, tehát május 29-ig. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressék fel ügyfélközpontjait és a központi ügyfélszolgálatot.

 • Montenegró koronamentes övezet lehet

  május 23.szombat 11:55

  Szerbiában a járvány csendesedésével 50-ről 100 főre emelték a tömeges rendezvényeken engedélyezett részvételt, az ország ezzel a választási kampányrendezvényeket készíti elő, Montenegróban pedig már a nyári idegenforgalmi szezonra készülnek, s ezért mielőbb koronavírus-mentes övezetként szeretnénk hirdetni az ország adriai-tengeri partszakaszát.

  Szerbiában péntekről szombatra 10 919-ről 11 024-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Péntektől az országban szabadtéren és zárt helyiségekben is engedélyezték a legfeljebb százfős rendezvényeket. Korábban ötven főben maximálták az egy helyen tartózkodók számát. A munkaügyi miniszter a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elemezve elmondta, március és május közepe között a hétmilliós Szerbiában közel 16 ezren vesztették el a munkájukat.

  Koszovóban az utóbbi 24 órában 1004-ről 1025-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek száma ismét megugrott, egy nappal korábban csak egyetlen fertőzöttet regisztráltak. Az ország közegészségügyi hivatala mindenkit az elővigyázatossági intézkedések betartására kért. Mint felhívásukban írták: lazultak az előírások, de a vírus nem tűnt el, továbbra is mindenkinek meg kell védenie magát.

  Észak-Macedóniában egy nap alatt 1898-ról 1921-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében a hétvégi muszlim ünnepen a tömeges rendezvények és az átfertőződések megakadályozása érdekében vasárnap 11 és kedd hajnali 5 óra között teljes kijárási tilalom lesz érvényben az országban. Korábban a katolikus és az ortodox húsvét hétvégéjén is kijárási tilalmat vezettek be. Észak-Macedóniában egyébként még hétköznap is esti és éjszakai kijárási tilalom van érvényben 19 és 5 óra között.

  Montenegróban továbbra sincs új fertőzött, a járvány kezdete óta összesen 324 fertőzöttet regisztráltak, és már csak egy aktív eset van. A válságstáb vezetője közölte, napokon belül ez az egy beteg is meggyógyul, és Montenegró koronamentes övezetként hirdetheti magát a turisták számára.

  Bosznia-Hercegovinában szombatra 2350-ről 2372-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vitát váltott ki az ország döntően szerbek lakta országrészében, hogy megszűnt a kijárási tilalom, az éjszakai szórakozóhelyek működését azonban még nem engedélyezték. A boszniai Szerb Köztársaság vezetése szerint a nyitvatartási idő megváltoztatásáról külön is döntenie kell az illetékes szerveknek, addig pedig a klubok és a diszkók zárva maradnak.

 • Orbán Viktor a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén

  május 23.szombat 11:49

  Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a Karmelita kolostorban megtartotta soron következő ülését a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT), ahol áttekintették a koronavírus-járványnak a magyar kulturális intézményekre gyakorolt hatását - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

  A testület, melynek elnöke Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, és a tizenhét kultúrstratégiai intézmény vezetőjéből áll, megállapította: Magyarországon elkezdődött a visszatérés a normális élethez, ugyanakkor a szakemberek felhívását komolyan kell venni, akik figyelmeztetnek, hogy a veszély nem szűnt meg. Orbán Viktor bevezetőjében elmondta: a vírus elleni első csatát megnyertük, a védekezés első szakasza sikerrel zárult, mert meg tudtuk akadályozni a járvány tömegessé válását. Ugyanakkor felhívta a vezetők figyelmét arra, hogy továbbra is követni kell a szabályokat: tartani kell a távolságot, és fokozottan kell ügyelni minden intézményben a higiéniára. A Nemzeti Kulturális Tanács szombati ülésének témája volt a jövő évi költségvetés és az NKT munkarendje is - mondta a sajtófőnök.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Mikor állhat talpra a gazdaság?

  május 23.szombat 11:18
   

   

 • Súlyos a helyzet Brazíliában

  május 23.szombat 10:20

  Brazília megelőzte Oroszországot a koronavírussal fertőzöttek számában, és már a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint a megerősített fertőzéses esetek száma elérte a 330 890-et, míg orosz hírügynökségek ismertetése szerint Oroszországban a fertőzöttek száma jelenleg 326 448. A fertőzöttek listáját továbbra is az Egyesült Államok vezeti, ahol a Johns Hopkins Egyetemen legfrissebb összesítése szerint a fertőzöttek száma meghaladja az 1,6 milliót, és 95 972-en haltak meg.

  Brazíliában egy nap leforgása alatt 20 803 főre nőtt a fertőzöttek száma, 1001 ember halt meg, amivel a halálos esetek száma 21 048-ra emelkedett. A legtöbb fertőzött Sao Paulo államban és a vele azonos nevű székhelyén van, ahol az agglomerációval együtt 21 millió ember él. A térségben 76,8 ezer a fertőzöttek és 5,7 ezer a halottak száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki tájékoztatás szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja a világban.

 • Kubában két gyógyszer hasít

  május 23.szombat 09:47

  Kubában két, saját készítésű gyógyszer hatékonyságának tulajdonítják azt, hogy kevesen halnak meg a súlyos állapotban lévő, koronavírussal fertőzött betegek közül. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az elmúlt kilenc napban csak ketten haltak meg a több mint kétszáz aktív fertőzött közül. A kormány jórészt két, április eleje óta alkalmazott készítménynek tulajdonítja azt, hogy a közelmúltban csökkent a halálesetek száma. Mindkét gyógyszer feltehetően csillapítja az úgynevezett "citokinvihart", a szervezet heves, túlzott válaszát a fertőzésre, amikor az immunrendszer nemcsak a vírusokat, hanem az egészséges szöveteket is megtámadja. Az egyik ilyen gyógyszert az itolizumab, amelyet Kubában, de máshol is gyártanak, a másik egy peptid - fehérjemolekula -, amelyet a kubai gyógyszeripar fedezett fel, és reumás artritisz gyógyítására tesztelt.

  Miguel Díaz-Canel kubai elnök csütörtökön egy találkozón, amelyet a helyi tévé is közvetített, azt hangoztatta, hogy a világban a válságos állapotban lévő betegek mintegy nyolcvan százaléka hal bele a koronavírus okozta COVID-19 betegségbe, Kubában azonban a szóban forgó gyógyszerek alkalmazásának köszönhetően ilyen arányban gyógyulnak meg a válságos vagy súlyos állapotban lévő betegek.

  A hivatalos adatokból ítélve a jó közegészségügyi rendszerével és hozzáértő orvosaival büszkélkedő Kuba jól vizsgázott a járvány megfékezésében. A 11 milliós szigetországban az elmúlt héten naponta általában 20 új fertőzéses eset történt, míg április közepén még 50-60 volt az átlag. Eddig összességében 1916 embert fertőzött meg a koronavírus, és 81-en haltak bele a betegségbe. Százezer lakosra 0,71 fertőzött jut, míg például az Egyesült Államokban 29-es az arány a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

  egy utcazenész szórakoztatja az élelmiszerért sorban állókat kuba fővárosában, havanában /fotó: reuters/Egy utcazenész szórakoztatja az élelmiszerért sorban állókat Kuba fővárosában, Havanában /Fotó: Reuters/

 • Chilében a korlátozások ellen tüntettek

  május 23.szombat 09:37

  Meglőttek egy rendőrtisztet a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások elleni tüntetések során Chile fővárosában - közölte a rendőrség. A tiszt bal karját érte a lövedék - írták a hatóságok a Twitteren helyi idő szerint pénteken. A Cooperativa chilei rádióadó által közzétett felvételen látszik, ahogy a rendőrök vízágyúval próbálták meg feloszlatni a tiltakozó tömeget Santiago de Chile Cerrillos körzetében. Ezt követően egy ember az utcára rohant, és lövéseket adott le az egyenruhásokra.

  Gonzalo Blumel belügyminiszter "megvetendő és gyáva cselekedetnek" nevezte a lövöldözést, mikor meglátogatta a sebesült rendőrtisztet a kórházban. Cerrillos lakói már korábban is utcára vonultak, mert nehéz gazdasági helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt. A chilei fővárosban és környékén karantént rendeltek el, így sokan nem tudnak dolgozni járni. A kormány élelmiszersegélyt ígért az embereknek, de késlekedik a szállítás. A latin-amerikai országban eddig 61 857 fertőzöttje és 630 halottja van az új koronavírusnak.

 • Kétmillióan felett a gyógyultak száma világszerte

  május 23.szombat 08:55

  A világban 5 211 172-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 338 183, a gyógyultaké pedig 2 056 650 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 5 106 155 volt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 332 978 és 1 950 518 a gyógyultaké. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.A fertőzés 188 országban van jelen.

  A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 601 251 az igazolt fertőzöttek, 96 001 a halálos áldozatok és 350 135 a gyógyultak száma.

  Brazíliában az azonosított fertőzöttek száma 330 890-re emelkedett, a kórban 21 048-an haltak meg, és 135 430-an felgyógyultak.

  Oroszországban 326 448-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 3249, a gyógyultaké pedig 99 825 volt.

  Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 255 544 volt, 36 475-en haltak bele a betegségbe, és 1142-en gyógyultak ki belőle.

  Spanyolországban 234 824 fertőzöttet, 28 628 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

  Olaszországban a fertőzöttek száma 228 658, a halálos áldozatoké 32 616, és 136 720-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.

  Franciaországban 182 015 fertőzöttről, 28 218 halálos áldozatról és 63 986 gyógyultról tudni.

  Németországban 179 710 a fertőzöttek száma, 8228 a halottaké és 159 064-en meggyógyultak.

  Törökországban 154 500 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4276, a gyógyultaké pedig 116 111.

  Iránban 131 652 fertőzöttről, 7300 halálesetről és 102 276 gyógyultról tudni.

  Indiában 124 792 fertőzöttet jegyeztek fel, 3726 halálos áldozatot és 51 824 gyógyultat.

  Peruban 111 698 fertőzöttet, 3244 halálos áldozatot és 44 848 gyógyultat regisztráltak.

  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 081 esetet tartottak nyilván szombat reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 332 felépültet.

  Kanadában 83 947 fertőzöttet tartottak számon, 6360 halálos áldozatot és 42 608 gyógyultat.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírusos fertőzést, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

 • 3713 fertőzött és 6 halott

  május 23.szombat 08:06

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - közölte a koronavirus.gov.hu. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

 • WHO: Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja

  május 22.péntek 20:06

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja.

  Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pénteki genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy jelenleg Brazília a leginkább érintett. A Johns Hopkins egyetem összesítése szerint péntek este 310 087 fertőzöttet, 20 047 halálesetet és 125 960 gyógyultat tartottak számon a dél-amerikai országban.

  Ryan arra is felhívta a figyelmet, hogy 9 afrikai országban 50 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a számok önmagukban nem magasak, de nem csökkentik annak az esélyét, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus elterjed a kontinensen.

  Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központok (CDC) pénteki közlése szerint a leggyengébb egészségügyi rendszerekkel rendelkező, 1,3 milliárdos lélekszámú kontinensen a fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret és több mint 3100 ember halt bele a Covid-19-betegség szövődményeibe.

 • Váratlanul jó hírt közölt a magyarországi autógyártó

  május 22.péntek 19:55

  A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.

  A gyár március 23-án állította le termelését a járványhelyzet miatt, hat hétig állt a munka az esztergomi termelőhelyen, ahol január óta kizárólag hibrid járműveket gyártanak. Urbán Lászó vezérigazgató-helyettes elmondta: az európai autóipar a jelek szerint megkezdte a kilábalást a válságból, kapacitások leépítésére gyakorlatilag nem került sor, a gyárak túlnyomó része visszatért a termeléshez.

  Fél-egy éven belül a vezérigazgató-helyettes szerint helyreáll a normál az élet az iparágban.
  Ennek tudatában indította el a Suzuki is a termelést április 29-én, amit az tett lehetővé, hogy a menedzsment, a karbantartók és a fejlesztők dolgoztak a leállás ideje alatt is - mondta el. Megjegyezte: a termelési szünet ideje alatt gyártástechnológiai fejlesztést dolgoztak ki, amelyhez a napokban beruházás-támogatási pályázatot nyújtottak be.

  A második műszak beindítása érdekében a cég megkezdte a munkaerőtoborzást, mintegy 400 dolgozót kívánnak felvenni. A leállás idején ugyanis megváltak a kölcsönzött dolgozói létszámtól. Saját alkalmazottat azonban nem bocsátottak el, a dolgozók juttatásait a leállás ideje alatt sem vágták meg.

  Fejesné Gyurján Ildikó, a HR-ért, pénzügyekért és az informatikáért felelős operatív igazgató arról számolt be, hogy most megkeresték a korábban kölcsönzött és elküldött dolgozókat, akiknek nagy része immár alkalmazottként térhet vissza a gyárba. Ezzel a dolgozói létszám mintegy 3000-re emelkedik.

  Urbán László jelezte: a gyár kapacitását megőrzi, a gyártással a piac igényeihez igazodnak, így egyelőre bizonytalan, hogy tudják-e majd tartani az eredeti tervet, amely 2020-ra 165 ezer autó gyártásáról szólt. Megjegyezte: a járvány okozta leállás miatt eddig több mint 10 ezer autóval gyártottak kevesebbet. Kérdésre válaszolva elmondta: az alkatrész-beszállításokban nem volt fennakadás, ez nem hátráltatta a termelést.

  Novák Gyula termelési igazgató arról tájékoztatott, hogy a termelés újraindításakor minden ajánlást figyelembe vettek, hogy megteremtsék a biztonságos munkavégzés feltételeit. Egyebek között bővítették a beléptetési pontokat, távolabb helyezték egymástól a munkaállásokat, a vállalati személyszállítást biztonságossá tették, maszk viselése kötelező. Az újraindulás előtt oktatást szerveztek, amelynek jelentősége volt a termelés minősége szempontjából is - tette hozzá.

  A Magyar Suzuki Zrt. nettó árbevétele 2018-ban 1,953 milliárd euró volt, amelyből 280,4 millió eurót tett ki a belföldi árbevétel. Az adózás előtti eredmény 2018-ban elérte a 82 millió eurót. A társaság 2018-ban 171 885 járművet értékesített 123 országban, ezek 95 százaléka Esztergomban készült.

  penzcentrum.hu

 • Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

  május 22.péntek 18:19

  Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - jelentette be pénteken a brit belügyminiszter. Priti Patel közölte, hogy a rendelkezés megsértőinek ezer font (390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük.

 • Radikális lépés a budapesti DK-s polgármesterektől

  május 22.péntek 18:14

  A Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei bérlakás-felújítási programokat jelentettek be az általuk vezetett kerületekben.

  Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a párt pénteki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, a DK polgármesterei eddig is sokat tettek a válság során a kerületükben élőkért. Hangsúlyozta, hogy ha kellett, akkor maszkot osztottak, ha kellett, akkor a hozzátartozójukat otthon ápolóknak és a munkát keresőknek adtak támogatásokat.

  Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan veszítették el munkájukat, illetve sok család lakbérszerződését mondták fel. A kerületben ezért felgyorsítják a bérlakásfejlesztési-programot, 150 millió forintból 63 bérlakást újítanak fel - jelentette be. Hozzátette, ezeknek nagy részét olyan kisgyermekes családoknak utalják ki, amelyeknek veszélybe került a lakhatásuk.

  Cserdiné Németh Angéla azt mondta, hogy a XV. kerületben 500 millió forintos bérlakásépítési és fejlesztési alapot hoztak létre. A polgármester arra kérte a kormányt, hogy a jövő évi költségvetésbe tervezzen be lakásépítési és lakásfelújítási támogatásokat.

  Niedermüller Péter azt emelte ki, hogy a VII. kerületben több ezren élnek embertelen körülmények között, az önkormányzati bérlakások közül is sok a lepusztult. Felhívta a figyelmet, hogy egymilliárd forintos lakásfelújítási programot indítottak, amelynek keretében csak idén száz önkormányzati lakást tesznek lakhatóvá. Ezzel párhuzamosan a társasházi lakások felújítására is pályázatot írnak ki - tette hozzá.

  Kiss László, Óbuda polgármestere úgy fogalmazott: kormányzati támogatás nélkül hirdettek bérlakásépítési programot és többszörözték meg a társasházak felújítására szolgáló forrásokat.

  László Imre is azt hangsúlyozta, hogy Újbudán sokan küzdenek lakhatási problémákkal, ami ellen korábban úgy léptek fel, hogy a bérlakásban élők lelakhatták azt a pénzt, amit felújításra költöttek. A polgármester azt mondta, hogy ez jó, de nem elegendő, ezért törekedni kell a bérlakások felújítására, és el kell érni, hogy a bérlakások díja államilag szavatolt mértékű legyen.

 • A járvány halottainak bő 90 százaléka 65 éven felüli Írországban

  május 22.péntek 18:03

  Írországban a koronavírus-járvány halottainak csaknem 92 százaléka 65 évnél idősebb - adta hírül pénteken az ország központi statisztikai hivatala.

  Az arányt a március 11-e - az első haláleset - és május 15-e között elhunyt 1518 áldozat életkora alapján számították ki.    

  A statisztika szerint az elhunytak 88 százalékának volt valamilyen alapbetegsége, átlagéletkora pedig 83 életév, akárcsak az összes halott vonatkozásában. A legtragikusabb hét az április 11-17-i közötti volt, amikor 270-en haltak meg a  vírusfertőzés miatt.

  Ami a legfrissebb - csütörtöki - adatokat illeti, 24 391 bizonyított koronavírusos fertőzést jegyeztek fel Írországban, a betegség miatt pedig 1583-an haltak meg.

 • Horvátországnak érdeke a turizmus újraindítása, de a turisták egészsége is

  május 22.péntek 17:30

  Horvátországnak érdeke, hogy újraindítsa a turizmust, de az is érdeke, hogy akik idejönnek, egészségesek maradjanak - mondta Davor Bozinovic belügyminiszter pénteken a horvát koronavírus-válságstáb sajtótájékoztatóján.

  Kiemelte: fontos megérteni, hogy a Horvátországba történő belépést - főleg, ha turizmusról van szó - követni fogják a járványügyi szakemberek és közegészségügyi intézet. A horvát állampolgárok és a vendégek egészsége miatt is fontos felvenni az adatokat, amelyek alapján reagálni lehet, ha arra szükség mutatkozik - fogalmazott.

  Horvátország közel két hete fokozatosan megnyitotta határait, elsősorban a szlovén állampolgárok előtt. A hónap végén pedig az osztrák, szlovák, cseh és magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket a határokon. Május 13-a óta valamivel több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

  Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba - hangsúlyozta. Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, mint például az úticél megjelölése és a horvátországi tartózkodás időtartama, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát-szlovén határon.

  A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba - magyarázta a tárcavezető.

  A legfrissebb információk szerint egy nap alatt hattal, 2240-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 99-re emelkedett. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2011 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.

  A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában nem nőtt, így 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 105-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.

  Szlovéniában szerdától minden nagyobb városban saját költségen bárki csináltathat laboratóriumi PCR tesztet koronavírusra. A tesztek közel száz euróba (35 ezer forint) kerülnek, és nemzetközileg is elismertek, lehetővé teszik az utazást olyan országokban, amelyeknél ez belépési követelmény.

  Újabb enyhítő intézkedéseket vezetett be Ljubljana. Hétfőtől fokozatosan visszafogadhatják az idősotthonok a járvány miatt otthoni gondozásra hazaküldött lakókat, valamint újakat is vehetnek fel. Szlovéniában a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak háromnegyede az idősotthonok lakói közül került ki.

  Országszerte több mint száz szeretetotthon működik és mindössze egy tucatnyiba jutott csak be a vírus. Az időseket a visszaköltözés előtt tesztelik és egy hétre el is különítik az intézmények úgynevezett "szürke zónájába", csak ezt követően kerülhetnek a biztonságos zónába. Azok az idősotthonok, amelyekben korábban jelen volt a vírus, csak abban az esetben nyithatnak újra, ha biztosítani tudnak egy "vörös zónát" is, ahova elkülöníthetik a fertőzötteket, ha a betegség újra felütné a fejét.

 • A Szegedi Tudományegyetem 840 millió forint értékben kapott és kap védekezéshez szükséges eszközöket

  május 22.péntek 17:29

  A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 840 millió forint értékben kapott és kap védekezéshez szükséges eszközöket a koronavírus-járványban.

  A felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy altatógépeket, ultrahang-berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav-izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez.

  A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátóközpontban alkalmazzák a tesztelés, a diagnosztika és az intenzív ellátás során.

  Az SZTE jelentős belsőkapacitás-átcsoportosítással és fejlesztéssel március végén a Kálvária sugárúti II-es kórházban alakította ki járványügyi ellátóközpontját, ami szükség esetén 240 lélegeztetésre alkalmas ággyal szolgálja a betegellátást. Az SZTE mint Dél-Magyarország legmagasabb szintű és elsődleges betegellátó intézménye a legrosszabb helyzetre felkészülve az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet területén is kialakított egy ellátóhelyet. A központ speciális szűrőberendezésekkel felszerelt csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne, 118 lélegeztetésre alkalmas ágyon - áll a közleményben.

 • Az országban elsőként professzionális konténerekben fertőtlenítik a mentőautókat Székesfehérváron

  május 22.péntek 16:53

  Az országban elsőként a székesfehérvári mentőállomásnál alakították ki azt a professzionális garázs- és konténeregységet, ahol a mentőautókat kívül-belül fertőtlenítik és töltik fel védőfelszereléssel.

  Az önkormányzat pénteki közleménye szerint a koronavírusos betegeket, illetve fertőzésgyanús pácienseket szállító mentőautókat eddig a Börgöndi úti Volán telepen sterilizálták. A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben szükségessé vált, hogy ezt a speciális feladatot a székesfehérvári mentőállomáshoz közeli ponton végezhessék el, biztosítva a mentőegységek gyors és folyamatos bevethetőségét.

  A három részből álló Fejér megyei mentesítő zónát a székesfehérvári mentőállomás mellett alakították ki. Az első egységben kívülről fertőtlenítik a mentőket, a másodikban az ózongenerátoros belső fertőtlenítés, takarítás zajlik, míg a harmadik egységben feltöltik a járműveket védőfelszerelésekkel.

  A közleményben idézték Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármestert, aki elmondta, hogy a város 18,3 millió forint támogatást biztosított a fejlesztéshez. Megemlítette: olyan megállapodást kötöttek, hogy ha az állam később megfinanszírozná a beruházást, akkor a visszajövő pénzt a mentőállomásra lehessen fordítani.

  Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója arról szólt, hogy a székesfehérvári egység teljesen egyedülálló az országban, hiszen nincs még egy olyan professzionális rendszer, melyet speciálisan erre a célra fejlesztettek ki. A teljes fertőtlenítő és eszközpótló művelet 45-60 percet igényel - tette hozzá.

  A tervek szerint a speciális fertőtlenítő egység elemeit a járvány után, hosszú távon más célokra hasznosítják. A mentőautók fertőtlenítésénél használt beállókból ötállásos fedett garázs készül a mentőállomás udvarán, míg a konténereket nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon használnák fel mobil orvosi egységként.

 • Házi karanténba került a maláj miniszterelnök

  május 22.péntek 15:16

  Kéthetes házi karanténba került pénteken Muhyiddin Yassin maláj miniszterelnök, miután pozitív lett egy katonatiszt koronavírus tesztje, akivel közösen részt vett a héten egy tanácskozáson - közölte a kormányfői hivatal.

  A márciusban hivatalba lépett Muhyiddin tesztje negatív lett, de a szerdai találkozó minden résztvevőjét óvintézkedés gyanánt vizsgálatoknak vetették alá és 14 napos házi karanténba helyezték megfigyelésre - tette hozzá a miniszterelnöki hivatal.

  A 31,5 milliós lakosú Malajziában az utóbbi 24 órában 78 új fertőzöttet regisztráltak és egy újabb halálesetet, így az országban 7137-re nőtt a fertőzöttek, s 115-re az elhunytak száma. A fertőzöttek több mint 80 százaléka meggyógyult.

  Az utóbbi két napban 50 új esetet regisztráltak egy migránsok számára fenntartott őrzött létesítményben, miután több illegális gazdasági bevándorlót előállítottak a hatóságok.

  A Kuala Lumpur-i vezetés május 4-én oldotta fel a március 18-án életbe léptetett kijárási korlátozásokat, bár bizonyos óvintézkedéseket továbbra is fenntartott.

 • MSZP: Legalább 700 milliárd forinttal több kell az egészségügyre

  május 22.péntek 15:05

  Az egészségügyért felelős Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének elhibázott lépéseiről beszélt a koronavírus-járvány kapcsán pénteken a szocialista Bangóné Borbély Ildikó. Az ellenzéki politikus szorgalmazta, hogy a kormány legalább 700 milliárd forinttal fordítson többet egészségügyre, és hozzon létre önálló egészségügyi minisztériumot, amelynek élén kompetens vezető áll.

  Az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök történelminek nevezte Kásler Miklós érdemeit.

  A miniszterelnöki kinyilatkoztatás kevés lesz ahhoz, hogy meggyőzzék a magyar embereket erről - fogalmazott.

  Hozzátette: egészségügyi szakértők szerint többen haltak meg és halnak meg azért, mert nem kapták meg a járvány miatt a megfelelő ellátást, mint a koronavírus miatt. Példaként említette annak a 33 éves nőnek az esetét, akinek szerinte gyógyítható betegsége volt, de az egészségügy leállása miatt nem kapott időben megfelelő ellátást.

  Szóvá tette a mintegy 36 ezer kórházi ágy kiürítését is, amiért szerinte az emberi erőforrások minisztere nem vállalja a felelősséget, ezért emberileg is alkalmatlan a feladatára.

  Bangóné Borbély Ildikó közölte, mindenkinek meg kell kapnia a megfelelő egészségügyi ellátást, ehhez kormányzati akarat és több pénz kell, legalább 700 milliárd forinttal többet kell biztosítani erre a területre.

  Úgy összegzett: a kormány ne mostohagyermekként kezelje az egészségügyet, hozzon létre önálló, felelős egészségügyi minisztériumot élén hozzáértő szakemberrel, aki kiáll a döntéseiért és figyelembe veszi a szakma véleményét.

 • Kásler teljesítménye tényleg „történelmi” - Szabó tételesen reagált Orbánra

  május 22.péntek 14:15

  Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban történelminek nevezte azt, amit Kásler Miklós tett a koronavírus-járványban. Kásler miniszter teljesítménye tényleg „történelmi”:

  • történelmi, hogy az orvosok tiltakozása ellenére 32 ezer kórházi ágyat üríttetett ki fölöslegesen
  • történelmi, hogy az ágykiürítések miatt súlyos betegeket küldtek haza, akik körül sokan életüket vesztették
  • történelmi, hogy Kásler minden dokumentált rossz döntését a magyar orvosokra és kórházakra hárította
  • történelmi, hogy a frontvonalban harcoló orvosokat, ápolókat és más egészségügyi dolgozókat védőfelszerelés nélkül dolgoztatták
  • történelmi, hogy a járvány alatt az ápolók kevesebbet kerestek, mint előtte
  • történelmi, hogy az állami fenntartású kórházak voltak a járvány gócpontjai, és onnan terjedt szét a vírus a szociális intézményekbe
  • történelmi, hogy nem voltak tömeges koronavírus-tesztelések
  • történelmi, hogy a régióban hazánkban a legmagasabb a koronavírus halálozási aránya
  • történelmi, hogy a válság közepén kínai, bóvli kategóriájú lélegeztető-gépeket hozattak állami megrendelésre
  • történelmi, hogy az ágykiürítések után bekövetkezett haláleseteket Kásler a parlamentben „szórakoztatót történeteknek” minősítette

  atv.hu

 • Hírek Fehéroroszországból

  május 22.péntek 13:25

  Fehéroroszországban május végétől, június elejétől apadhat tartósan a koronavírussal fertőzöttek száma a szakértők előrejelzései szerint - közölte Irina Glinszkaja, a fehérorosz országos higiéniai, járványügyi és közegészségügyi központ főorvosának helyettese pénteken. "Az apadás május végén, június elején várható. Nálunk nem volt tetőzés, a járványgörbe egyenletesen növekedett, majd ellaposodott. Ez azt jelenti, hogy az esetszám bizonyos határok között mozog, nálunk ez a 800 és 1000 közötti tartomány" - idézte Glinszkaját a tut.by helyi hírportál.

  Az egészségügyi tisztségviselő kifejtette, hogy olyan - klasszikus értelemben vett - tetőzés, mint Olaszországban és Spanyolországban, ahol ezt a pontot viszonylag gyorsan elérték, és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődött, Fehéroroszországban nem volt. Mint mondta, az esetszám csökkenése is várhatóan egyenletes lesz. "Vityebszk megyében és Minszkben előbb kezdődött a járvány, ezért a csökkenés is ott fog először jelentkezni, az ország többi térségében pedig csak ezután" - tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy új fertőzöttekre júliusban és augusztusban is lehet még számítani. "Bizonyos számú eset még lesz. Nincs ugyanis alapunk feltételezni azt, hogy a vírus eltűnik, és megfeledkezhetünk róla" - fogalmazott. Egyben hangsúlyozta, hogy az egészségügyi miniszter távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó javaslatai továbbra is érvényesek.

  A csaknem 9 és fél milliós Fehéroroszországban 33 371 a regisztrált fertőzöttek száma, akik közül eddig 185-en elhunytak a betegségben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői ismételten és hangsúlyozottan a távolságtartási szabályok betartatását, a tömegrendezvények betiltását, valamint a nagyobb létszámú gyülekezések kerülését tanácsolták a fehérorosz hatóságoknak. Az országban ennek ellenére nem vezettek be karantént. A balti országokban viszont sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát.

  A lett informatikai és járványügyi központ tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában mindössze öt új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma a csaknem kétmillió lakosú balti országban 1030-ra nőtt. Mindemellett a fertőzöttek 69 százaléka, vagyis 712 ember már meggyógyult. Lettországban eddig 22-en estek áldozatul a betegségnek, s 96 366 koronavírustesztet végeztek el. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1807 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 64 ember életét követelte. A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1604 fertőzöttet jelentettek, akik közül 61-en elhunytak a kórban.

 • Az igazolt fertőzöttek száma megyénként

  május 22.péntek 12:41

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Lassan nyitnak a budapesti zsinagógák

  május 22.péntek 11:50

  Két hét múlva, június 5-től kinyithatnak a budapesti zsinagógák, azokat egyelőre csak hitéleti célból lehet látogatni - tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-t. Azt írták: a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kríziscsoportjának döntése értelmében "a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával" istentiszteleteket, imákat lehet tartani a zsinagógákban, a közös étkezést (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezik. A hitéleti rendezvényeket egyelőre csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés után látogathatják a hittestvérek. A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetésért - olvasható a közleményben.

  Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede. Hozzátették: a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreknek (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek) továbbra sem javasolják, hogy részt vegyenek a közösségi hitéletben. Megjegyezték: a szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap.

  A közleményben kitértek arra is: a sávuot (Sínai-hegyi tóraadás) idén május 30-ára eső ünnepe előtt esedékes mázkir istentiszteleteket Budapesten csak szabadtéren lehet megtartani, vidéken azonban már május 28-tól tarthatnak beltéri istentiszteleteket. A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének döntése szerint "az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is". Június 2-tól normál munkarendben folyik majd a munka a Benjamin óvodában és közösség iskoláiban. A szülőknek az eddig kötelező munkáltatói igazolást a továbbiakban már nem szükséges bemutatniuk, a gyerekek azonban csak orvosi igazolással látogathatják az intézményeket - írták.

 • GPS-eket adományoztak az OMSZ-nek

  május 22.péntek 11:40

  Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 105 új GPS-t - útvonaltervezőt - kapott egy felajánlásnak köszönhetően a koronavírus-járvány idején. A készülékeket a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) döntése alapján a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatták célba. A pénteki budapesti átadáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, egyben az NHKT elnöke hangsúlyozta, hogy sok támogatást kaptak az elmúlt két hónapban.

  A koordinációs tanács feladata, hogy a beérkezett felajánlások mindenfelé eljussanak. Az NHKT munkájában hat, országos lefedettségű karitatív szervezet vesz részt - tette hozzá. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta, hogy a veszélyhelyzetben azonnal összefogás alakult ki a társadalomban, óriási figyelem irányult az egészségügyi dolgozókra is. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója kiemelte, hogy bizonyos utcákat nehéz megtalálni. Bár az új járműveikben már van beépített navigáció, a régiekben nincs vagy frissítésre szorul.

 • Szerbiába szabadon be lehet lépni

  május 22.péntek 10:55

  Negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Szerbiába péntektől a hazai és a külföldi állampolgárok is, s míg Szerbia egyre inkább enyhít a korlátozó intézkedéseken, Észak-Macedónia az átfertőződések megakadályozása érdekében teljes kijárási tilalmat rendelne el a hétvégi iszlám ünnep miatt.

  Szerbiában csütörtökről péntekre 10 833-ról 10 919-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A kormány eltörölte azt a határozatot, amely szerint csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba, ellenkező esetben 14 napos karantén vár az utazóra. Péntektől a határ teljes mértékben megnyílt a bejövő személyforgalom előtt.

  A szerbiai közegészségügyi intézet ajánlást fogalmazott meg a filmes szakma számára, amelyben az újrainduló forgatásokat szabályozza. Ezek szerint, ha lehetséges, kerülni kell a közeli kapcsolatot, be kell tartani az ajánlott kétméteres távolságot, és a stáb minden tagjának maszkot és kesztyűt kell viselnie, kivéve az éppen jelenetet forgató színészeket. Tömeges jelenetek felvételénél legfeljebb ötvenen tartózkodhatnak egy helyen. A szerbiai film- és sorozatkészítés március közepe óta állt, a szükségállapot és az egészségügyi előírások miatt ugyanis nem forgathattak a stábok.

  Koszovóban 24 óra alatt eggyel, 1004-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A belpolitikai válság azonban - a járványhelyzettel ellentétben - nem enyhül, sajtóértesülések szerint nem lehet majd könnyedén új kormányt alakítani, miután március végén a bizalmi szavazáson megbukott az Albin Kurti vezette kabinet. A várakozások szerint a jelenleg az alkotmánybíróság előtt lévő ügy megoldása az előrehozott választás lesz.

  Észak-Macedóniában péntekre 1858-ról 1898-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az iszlámhívők a hétvégén ünneplik a ramadán végét, és kezdődik a háromnapos áldozati ünnep (kurban bajram). Mivel az ország lakosságának több mint egyharmada muszlim vallású, a kormány pénteken dönt arról, hogy a tömeges ünneplések - és az átfertőződések - elkerülése érdekében teljes kijárási tilalmat vezessen-e be szombat délutántól kedd reggelig. Az ország egészségügyi minisztere szerint azért lenne szükség a szigorú lépésre, mert egyre kevesebben tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, és éppen a családi ünneplések miatt nőtt meg az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Az ellenzék és a muszlimok szerint viszont nem lenne logikus lépés a teljes kijárási tilalom, hiszen jövő kedden már megnyithatnak a kávézók és az éttermek, ahol szintén sok ember gyűlik majd össze, így - véleményük szerint - az egy-két nappal korábbi szigornak semmi értelme.

  Montenegróban május 5-én regisztráltak utoljára új fertőzöttet. Az igazolt fertőzöttek száma 324, az aktív esetek száma 1. A strandok egy hete kinyitottak, de egyelőre még a lezárt határok miatt csak belföldi turisták fürdőzhetnek az Adriai-tengerben. Várhatóan június elsejétől már a külföldiek is beléphetnek az országba. Idegenforgalmi szakemberek szerint az árak idén mérsékeltebbek lesznek a korábbiaknál, egyrészt hogy még több turistát vonzzanak Montenegróba, másrészt "szolidaritásból", hiszen mindenkit megviselt a koronavírus-járvány.

  Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2338-ról 2350-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a vezetése csütörtök este feloldotta a szükségállapotot, így kijárási tilalom sincs már érvényben az országnak ebben a felében.

 • Közmunkára ítéltek két, rémhírt terjesztő férfit

  május 22.péntek 10:20

  Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken közleményben a Békés Megyei Főügyészség az MTI-t. Egy 32 éves békéscsabai férfi különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott, valótlan tartalmat tett közzé egy weboldalon február 2-án. A köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba.

  A cikket a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában megosztotta. Egy 34 éves battonyai férfi, aki ennek az oldalnak az adminisztrátora, a bejegyzést nem törölte. Az egymással ismerősi kapcsolatban lévő férfiak különböző weboldalakon rendszeresen megjelentettek nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében. A bíróság csütörtökön közveszéllyel fenyegetés bűntettében bűnösnek találta őket, a fiatalabb férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munkára ítélték. Az ítélet jogerős.

 • Részletek az ottalvós táborokról

  május 22.péntek 09:32
   

   

 • 5 millió felett a fertőzöttek száma

  május 22.péntek 08:30

  A világban 5 106 155-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 332 978, a gyógyultaké pedig 1 950 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 4 999 981 volt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 328 169 és 1 899 350 a gyógyultaké. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen.

  A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 577 287 az igazolt fertőzöttek, 94 702 a halálos áldozatok és 298 418 a gyógyultak száma.

  Oroszországban 317 554-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 3099, a gyógyultaké pedig 92 681 volt.

  Brazíliában az azonosított fertőzöttek száma 310 087-re emelkedett, a kórban 20 047-en haltak meg, és 125 960-an felgyógyultak.

  Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 252 246 volt, 36 124-en haltak bele a betegségbe, és 1134-en gyógyultak ki belőle.

  Spanyolországban 233 037 fertőzöttet, 27 940 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

  Olaszországban a fertőzöttek száma 228 006, a halálos áldozatoké 32 486, és 134 560-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.

  Franciaországban 181 951 fertőzöttről, 28 218 halálos áldozatról és 63 976 gyógyultról tudni.

  Németországban 179 021 a fertőzöttek száma, 8203 a halottaké és 158 087-en meggyógyultak.

  Törökországban 153 548 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4249, a gyógyultaké pedig 114 990.

  Iránban 129 341 fertőzöttről, 7249 halálesetről és 100 564 gyógyultról tudni.

  Indiában 118 501 fertőzöttet jegyeztek fel, 3585 halálos áldozatot és 48 553 gyógyultat.
   
  Peruban 108 769 fertőzöttet, 3148 halálos áldozatot és 43 587 gyógyultat regisztráltak.

  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 079 esetet tartottak nyilván pénteken reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 329 felépültet.

  Kanadában 82 750 fertőzöttet tartottak számon, 6267 halálos áldozatot és 41 731 gyógyultat.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírusos fertőzést, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.


 • Készülnek a budapesti plázák

  május 22.péntek 07:09

  A budapesti bevásárlóközpontok látogatószáma a veszélyhelyzet előtti szint mintegy 50 százalékát érte el a kijárási korlátozás fővárosi feloldását követő első napokban, hétfőn, majd kedden is - írta pénteki számában a Világgazdaság Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) közlésére hivatkozva. Az MBSZ értékelése szerint, bár a nyitás óta eltelt rövid idő miatt csak kevéssé részletes statisztika áll rendelkezésre, így is nagyon biztatók az adatok - olvasható a lapban.

  Mint írták, a szövetség a vidéki plázáktól kapott visszajelzés szerint arra számít, hogy a fővárosban is másfél-két hétbe telik, mire a látogatószám visszaáll a korábbi mértékre. Az MBSZ kiemelte, hogy különbséget kell tenni a látogatók száma és a kereskedelmi forgalom alakulása között. Az előbbi viszonylag hamar helyrezökkenhet, az utóbbi talpra állása viszont inkább hosszabb távon várható. Ebben szerepet játszhat az is, hogy bár az üzletek túlnyomó többsége - körülbelül 80-90 százaléka - már közvetlenül a feloldást követően újra kinyitott, az összes bérlő 8-10 százaléka továbbra is zárva tart - olvasható a lapban.

 • 3678 fertőzött és 3 halott

  május 22.péntek 06:48

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu-n. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

 • Szennyvízbe kutatnak a koronavírus után

  május 22.péntek 06:07
   

   

 • Nem valószínű, hogy lesz második hullám Franciaországban

  május 21.csütörtök 22:10

  Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-an vesztették életüket a koronavírus-járvány miatt az előző napi 110 után, s így 28 215-re emelkedett az áldozatok száma, a betegek számának csökkenése pedig folytatódott - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. A szakemberek egyre kevésbé tartanak valószínűnek egy második hullámot a nyár előtt, számotl be az MTI.

  A kórházban meghaltak száma 58-cal 17 870-re emelkedett az előző nap óta, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben 25-en hunytak el szerda, 10 345-en a járvány kezdete óta.

  A kórházakban ápoltak száma az előző nap óta 358-cal csökkent. Jelenleg 17 583 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, de még csütörtökön is történt 271 új betegfelvétel.

  Intenzív osztályon 1745 beteg fekszik, számuk 49-cel csökkent az elmúlt 24 órában. A tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy hatodik hete csökken a súlyos betegek száma, az elmúlt egy héten 25 százalékkal esett vissza a lélegeztetőgépre szorulók száma.

 • Fokváros a járvány gócpontja Dél-Afrikában és az egész kontinensen

  május 21.csütörtök 21:08

  A várakozásokkal ellentétben Fokváros lett a koronavírus-járvány gócpontja a Dél-afrikai Köztársaságban - jelentették csütörtökön a hírügynökségek az egészségügyi miniszterre hivatkozva. A nagyváros az afrikai kontinensen is az egyik legfőbb góccá vált.

  Semmilyen modell nem jelezte előre, amit a tartományban tapasztalnak a szakemberek. Az esetek robbanásszerű terjedése minden várakozást felülmúl, és lehet, hogy további beavatkozásra lesz szükség a koronavírus terjedésének feltartóztatására - mondta Zwelini Mkhize a sajtónak.

  A kedvelt üdülőhelynek számító Fokvárosban több mint 12 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak eddig. Ez a 19 ezer dél-afrikai eset 63 százaléka, és az összes afrikai eset mintegy tíz százaléka. Korábban azt feltételezték, hogy Dél-Afrika legnagyobb városában, Johannesburgban, és Pretoriában, a fővárosban terjed majd leginkább a fertőzés a lakosságuk nagy létszáma és a szegénység miatt.

  A fokvárosi tartomány a természeti szépségei miatt sok turistát vonz, és több európai fővárosból is vannak oda közvetlen légijáratok. Feltételezik, hogy tüneteket nem mutató európai látogatók hurcolták be a vírust, írja az MTI.

 • A munkásszállók lakóit is tesztelni fogják Csehországban

  május 21.csütörtök 20:24

  Csehországban tesztelni fogják a munkásszállók lakóit, hogy megelőzzék a koronavírus esetleges újbóli elterjedését - számolt be az MTI Roman Prymula, az egészségügyi miniszterhelyettes bejelentéséről.

  "A munkásszállókban manapság leginkább külföldiek laknak, a járvány terjedésének kockázatai ezeken a helyeken nagyon nagyok" - indokolta a hatósági döntést Prymula. A tisztiorvosi szolgálat és az idegenrendészet között - fejtette ki a miniszterhelyettes - már folynak a tárgyalások a tesztelések feltételeiről. Úgy vélte, hogy a tesztelést a külföldieket alkalmazó cégeknek is támogatniuk kellene, hiszen nem lehet kizárni a járvány esetleges visszatérését, második hullámát.

  Prymula rámutatott, hogy a tesztelés nem csak a hagyományos munkásszállásokat érintené, mert a külföldi vendégmunkások nagyon sokféleképpen és nagyon sok helyen laknak. "Nagyon sok munkás a legkülönbözőbb helyeken lakik, és nem is egészen legálisan. Az ilyen helyeken még nagyobb a járvány elterjedésének a veszélye" - hívta fel a figyelmet a járványügyi szakember. A tesztelés előkészítésekor is megmutatkozott, milyen nehéz pontosan feltérképezni ki hol lakik, hol dolgozik. "Sokan feketén dolgoznak, és elutasítják az ilyesféle adataik kiadását" - jegyezte meg.

  A szakember a cégeknek azt ajánlja, hogy a jövőben rendszeresen teszteljék le új külföldi vendégmunkásaikat, hogy megelőzzék a járvány esetleges behurcolását Csehországba.

  Prymula szerint a vállalatoknak fel kellene készülniük a járvány esetleges második hullámára is, hogy szükség esetén elegendő védőeszközzel rendelkezzenek, s megakadályozzák a súlyosabb problémákat, végső esetben a cég bezárását.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink