Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 21:35:00

Az ellenzék szerint ezért lett 10 évre titkosítva a Budapest–Belgrád-vasútvonal projekt

A Fidesz–KDNP kétharmaddal megszavazta a „Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról” szóló törvényt. A kormánypárti többség Magyarország gazdasági és külpolitikai érdekeire hivatkozva, ezzel 10 évre titkosította is a beruházáshoz kapcsolódó dokumentumokat és szerződéseket. A kormány szerint klímavédelmi szempontból is fontos ez a beruházás, az ellenzék szerint a kabinet Kína érdekeit szolgálja

10 évre titkosították a Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjét

 

„Itt van előttünk az új Lőrincvédelmi terv! Gyalázat!” - így foglalta össze a Jobbik képviselője, hogy szerinte miért is van szükség a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére. Ander Balázs szerint egy másik lehetséges magyarázat lehet a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt egyre szorosabb kapcsolata. Hozzátette, "az ugandaiak jobban jártak, ők olyan 3 milliárd forint/km áron kapnak autópályát" – fogalmazott – "szintén csak kínai hitelből, kínai közreműködőkkel. Nekünk 5-6 milliárd kilométeráron jön majd ez a vasút."

Az MSZP szerint a kormány valójában nem ódzkodik attól, hogy eladósítsa az országot, a két legnagyobb hitelező Oroszország és Kína, ráadásul a vasútvonal megtérülési számai sem kedvezőek. Szakács László úgy fogalmazott: van olyan, aki azt mondja optimistán, hogy akár 500 év alatt is megtérülhet, de vannak pesszimisták is, akik szerint 2400 év alatt térül meg ez a beruházás.

A DK szerint a beruházással a magyar emberektől veszik el a pénzt, akik éppen most veszítették el a munkájukat, és az egész ügy titkosítása is elfogadhatatlan. Varju László szerint „a titokgazda megszűnése esetén újra elő kell ezt venni - ha valaki nem értené, kormányváltás után - mert ez így elfogadhatatlan."

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője erre úgy reagált, „10 éves titkosítás legutoljára az önök háza táján, éppen Czeglédy Csabával, a bűnözővel kötött szerződés kapcsán” esett meg.

Schanda Tamás államtitkár szerint ez egy jó beruházás, egy olyan, amire Magyarországnak szüksége van, ezért nem érti azt, hogy egy nemzetstratágiailag, nemzetpolitikailag fontos fejlesztés, amely nem csak szellemileg, közjogilag, hanem fizikailag is közelebb hozza az elszakított területeken élő nemzettársainkat, miért nem akarják támogatni.

Végül a kormánypártok kétharmados többséggel - 133 igen, 58 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett - végül megszavazta a törvényt, a dokumentumokat pedig 10 évre titkosította.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink