Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 16:11:00

Megszavazta a Parlament azt a törvényt, ami a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat korlátlan megfigyelését eredményezheti

Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben többek között szerepel az a kitétel is, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot egy lehetséges kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizheti az állami és önkormányzati szervek eletronikus hírközlési hálózatainak forgalmát.

A szöveg alapján a szakszolgálat nem ismerheti meg a kommunikáció konkrét tartalmait, de az adatvédelmi szakemberek szerint a jogszabály nem nyújt erre kellő garanciákat.

Péterfalvi Attila NAIH elnök szerint a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.

A belügyminiszter által benyújtott saláta-törvényben ezen kívül szerepel, hogy 2023. január 1-jétől a sofőröknek nem lesz kötelező maguknál tartani a jogosítványukat és a forgalmi engedélyüket, mert azok meglétét elektronikusan is ellenőrizni lehet majd. Jövő év február 1-jétől pedig az első vezetői és forgalmi engedélyt elektronikusan adják ki., valamint azt is, hogy a jövőben kizárhatják a közmunkából azt, akinek rendezetlen a lakókörnyezete.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink