Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 08:06:00

Karácsony: a Lánchíd felújítása csúszik, de a 3-as metróé nem

A járvány miatt a főváros 63 milliárdot zárolt el szeptember 30-ig. A főpolgármester szerint az is kérdés, hogyan fertőződhetnek meg emberek a kórházakban.

Az üzletek többsége kinyitott hétfőn, de sokan inkább a felkészülésre szánják ezt a hetet. A fővárosi strandok várhatóan csak a pünkösdi hétvégén fogadnak először látogatókat. Az állatkert már szerdán kinyit, de elővigyázatosságból a beltéri bemutatóhelyek még nem lesznek látogathatók.

Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában arról beszélt, reméli, hogy pünkösdkor már lehet strandolni, a zárt terekben nem lehet majd igénybe venni a szolgáltatásokat, de kültéren igen.

A főpolgármester arról is szólt, hogy lakossági szinten minimálisan van jelen a vírus a reprezentatív tesztelés szerint, Budapesten pedig napok óta csökken a fertőzöttek száma.

„Nyitunk, de zárunk is: a játszótereken például azt kérjük, hogy viseljenek a szülők maszkot"

– mondta Karácsony.

Biodóm

20 milliárd forint hiányzik a Biodóm költségvetéséből. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat és Növénykert főigazgatója még február közepén lemondott.

Ezzel kapcsolatban Karácsony arról beszélt: lesz felelősségre vonás, folyamatban van a vizsgálat. Előbb-utóbb pedig a főigazgatói pályázatot is ki fogják írni.

Pesti úti idősek otthona

Eddig összesen 33 idősotthonban - 13 budapesti, 20 vidéki intézményben - igazoltak koronavírus-fertőzést. A pénteki adatok szerint összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozó van. 68 idős ember halt meg, közülük 44-en a Pesti úti idősotthonban.


A főpolgármester szerint annyi vizsgálat folyik már az idősek otthonában, hogy „ha egy szög nincs rendesen bekalapálva, azt is megírja a kormánysajtó". 


Karácsony hozzátette: ha rendszerszinten, érdemi felelősséget akarunk megállapítani, akkor az is kérdés: hogy van az, hogy a kórházakban sokkal többen fertőződtek meg, mint az idősotthonokban. A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt.

Az, hogy az idősotthonokban való fertőzés nagy veszélyt jelent világszerte, azt tudjuk. A kórházakat viszont elvileg nem azért tartják, hogy megbetegedjünk ott – mondta a műsorban.

Lánchíd felújítása

Hétfőn szintén a Start műsorunkban mondta el Gy. Németh Erzsébet, hogy a járvány miatt a főváros 63 milliárdot zárolt el szeptember 30-ig, olyan fejlesztésekből, amiket idén nem tudnak elindítani, így például a Lánchíd felújításából. 

Karácsony, mint mondta, döntöttek a Lánchíd felújításának elhalasztásáról, ezzel párhuzamosan olyan műszaki megoldásokat keresnek, hogy a híd úgy tudjon megújulni, hogy azt ki tudják fizetni. Azt is elárulta a főpolgármester, hogy a 3-as metró felújítása nem fog csúszni, és a pesti fonódó villamos hálózatának megépítését is megkezdik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink