Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 13:39:00

Járványügyi készültség lesz évekig a magyar egészségügyben?

Rétvári Bence ma a parlamentben azt mondta: ”járványügyi készültség lesz hosszú időn keresztül” a következő években a magyar egészségügyben. Az EMMI államtitkára szerint már “a koronavírus utáni védekezés“ második fázisának a második lépcsőjénél van az egészségügy, és az elkülönített kórházi ágyak egyharmadán már lehet újra tervezett műtéteket végezni.

Járványügyi készültség lesz, valószínűleg hosszú időn keresztül szükség lesz erre. Ez az egészségügy működését a következő években, a következő időszakban nyilvánvalóan befolyásolni fogja, ”hogy egy ilyen járványügyi készültség folyamatosan fennállhasson a magyar egészségügyben” – jelentette ki Rétvári Bence a parlamentben napirend előtt Hohn Krisztina (LMP) kérdésére válaszolva, hogy készülnek-e a koronavírus-járvány második hullámára. 

”Mi azzal számolunk, hogy nagy valószínűséggel lesz második hullám, hiszen minden más járvány esetében is volt”

- mondta az EMMI államtitkára, hozzátéve: az önellátásra sokkal jobban fel kell készülnünk, ez például magyarországi gyártást jelent lélegeztető gépek és más eszközök tekintetében.

Módosított cseh modell?

Orbán Viktor egy belgrádi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy még ebben a hónapban visszaadják a rendkívüli felhatalmazást, azaz júniusban véget érhet a járvány miatti különleges jogrend. A ma reggeli cikkünkben írtunk arról, hogy kormányzati források szerint a COVID-19 második hulláma esetén már nem lesz szükség újabb, ugyanilyen erős felhatalmazási törvényre, mint a mostani, és hogy a kivezetéskor újabb törvényeket fogadhat el a parlament. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a veszélyhelyzetben meghozott, de a különleges jogrenden túlnyúló intézkedések hatálya érvényben maradjon később is.

Néhány hete egy kormányzati szereplő a cseh példát említette a kivezetés kapcsán munkatársunknak. A Babis-kormány május 25-ig szerette volna meghosszabbítani a szükségállapotot Csehországban, de a parlament csak május 17-ig engedélyezte a hosszabbítást. Erre a helyzetre tervezték ott azt, hogy a járvány előttihez képest nagyobb jogkörökkel ruházzák fel a cseh egészségügyi kormányzatot. Forrásunk ugyanakkor nem beszélt rendkívüli felhatalmazásról a minisztériumot illetően, hanem inkább “ágazati szabályozásról”, hangsúlyozva, hogy csak elképzelésekről van szó, ezeket a kérdéseket is a magyarországi járványgörbe határozza meg. Megfogalmazása szerint “ingoványos talaj” lenne, ha a politika hozna döntéseket a virológusok, matematikusok és a szakemberek helyett kifejezetten orvosszakmai, egészségszakmai kérdésekben.

Rétvári Bence kijelentésének a fényében, miszerint még hosszú ideig járványügyi készültség lesz az egészségügyben, értelmezhető az a kérdésfelvetés is, hogy továbbra is marad-e a kórházparancsnoki rendszer, illetve Pintér Sándor belügyminiszter kiemelt szerepe.

Már a második fázis második lépcsőjénél az egészségügy

Ma délelőtt a parlamentben Hohn Krisztinának a magyar egészségügy újraindításával és a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatos kérdéseire Rétvári Bence még azt mondta: bizonyára Hohn Krisztina is értesült róla, hogy ezen a héten indult el „a koronavírus utáni védekezés második fázisának a második lépcsője” az egészségügyben.

A koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak egyharmadán most már tervezett műtéteket lehet újra elvégezni - így indul újra fokozatosan az egészségügy.

Az LMP-s képviselő előtte a következő kérdéseket tette fel az EMMI államtitkárának: Az ágyak felszabadításakor a kórházigazgatók számára az utasítások világosak voltak-e? Érthető volt-e a kórházigazgatók számára, hogy kiket küldhetnek haza, mely ágyakat adhatnak át a járvány elleni védekezésnek? Milyen következményei lettek a betegek hazaküldésének? Visszakapják-e a kórházak az aktív ágyaikat? “Mérföldkövek” lesznek az egészségügy újraindításában, de mik lesznek ezek?

Utasítások? A 62 szakmai kollégium felelőssége volt...

Rétvári Bence válaszából az derült ki, hogy a kórházigazgatóknak adott utasítások miatt a felelősséget az EMMI államtitkára egyértelműen a szakmai kollégiumokra hárítja. Az utasítások “nyilvánosságáról” ugyanis közölte: e téren az egyik legfontosabb kérdésben a 62 szakmai kollégiumnak volt felelőssége, hogy pontosan az egyes szakágakban hogyan kell ellátni a betegeket a koronavírus-járvány idején. Ezek az utasítások mind nyilvánosak voltak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján, ahogy az országos tisztifőorvos utasításai is - jelentette Rétvári. Ezeket az utasításokat igyekeztek mindig frissíteni ahogy a WHO is folyamatosan frissítette a saját ajánlásait - magyarázta.

Rétvári Bence ezúttal is azt mondta a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak kapcsán, hogy senkinek nem kellett távoznia a kórházból, ha a beteg számára a hazaküldés az egészségromlás veszélyét hordozta volna. Azok mehettek haza, akiket otthon is lehetett gondozni, akik nem igényeltek kórházi ápolást - állította. Az otthoni gondozáshoz pedig az utasításokat a zárójelentésben, “a laikusok számára is érthető módon” leírták a hazaküldött betegeknek - mondta az államtitkár.

Rétvári a válaszában dicsérte a svéd, az olasz, a spanyol vagy az amerikai ellátással összehasonlítva a magyar egészségügyet. Mint fogalmazott, az a fajta humánus, jóléti, északi hozzáállás, ami a ”svéd modellt” jellemezte - amit az ellenzék itthon is követelt még a járvány előtt -, közel tízszer annyi, 359 elhunytat jelent egymillió lakosra vetítve, mint Magyarországon - mondta az államtitkár.

 
Ajánlom

További belföldi híreink