Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 05:10:00

Fontos határidő jár le: több millió embert érint

Szerda éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Ha valaki nem módosít a NAV tervezetén, az automatikusan érvényessé válik. Szerda éjfélig lehet rendelkezni az 1+1 százalékokról. A civil szervezeteket is rendkívül rosszul érinti a járványhelyzet okozta gazdasági válság, így most különösen fontos számukra ez a fajta felajánlás.

 

 

Szerda éjfélig lehet átnézni és kiegészíteni az adóhivatal által készített bevallás-tervezetet. Öt és fél millió magánszemélyt érint a május 20-ai határidő. Amennyiben valaki nem módosít, úgy a tervezet automatikusan érvényessé válik. Akinek nincs ügyfélkapuja, kérhette, hogy a NAV postázza a tervezetet.

Kis Péter András, a NAV szóvivője arról beszélt, ha valaki nem kérte a postázást, de ők azt látták, hogy az illetőnek valami teendője lenne - vagy fizetendő adója van, vagy vissza jár összeg, vagy egyéb anomália - akkor is küldtek értesítést, annak ellenére, hogy az illető azt nem kérte.

Az 1+1 százalékokról is szerda éjfélig lehet rendelkezni. Az egyházi közösségek mellett, 27 ezer civil szervezetnek, és alapítványnak lehet felajánlani az adónk egy százalékát.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál azt mondják: a járványhelyzet miatt éppen azok a programok maradtak el, amikor a támogatóknak meg tudták volna mutatni, hogy mivel foglalkoznak.

Berta László, az iskola munkatársa híradónknak az is elmondta, hogy a szakmai segítségadás a kölyöknevelők felé videós megoldásokkal, telefonon - ha személyesen nem is - de tovább folytatódott.

A Bátor Tábor is digitális üzemmódra állt át, online foglalkozásokat tartanak, mivel a járvány miatt őszig valamennyi tábort le kellett mondani. Az alapítvány csak tavaly 2500 daganatos gyermeknek és családjának segített. A járvány miatti gazdasági válság őket is nehéz helyzetbe hozta.

Keveset beszélünk róla – mondta híradónknak Knecht Tamás a tábor adományszervezési igazgatója - hogy az alapítványokat valószínűleg még inkább sújtja, főleg azokat a szervezeteket, akik támogatásokból tartják fenn magukat, ugyanúgy, mint a Bátor Tábor. 

Hozzátette: mi azt látjuk jelen helyzetben, hogy körülbelül a felére fog visszaesni a bevételünk ebben az évben.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a tervezetet érdemes átnézni, hogy minden kedvezmény szerepel-e benne.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink